Evropska unija
Sebastian Kurz in Jean-Claude Juncker
Avstrijski kancler Kurz je predsedniku Evropske komisije Junckerju predstavil svoje ideje o poenotenju migracijske politike v EU-ju, med katerimi je postavitev skupnega centra izven Unije za zavrnjene prosilce za azil in strožje varovanje zunanjih meja. Foto: Reuters
Ceuta
Strogo varovana meja med Marokom in špansko eksklavo Ceuta, v katero je želelo vstopiti 400 afriških prebežnikov. Foto: Reuters
Med ključnimi varnostnimi izzivi, s katerimi se spoprijema naša država v zadnjem času, je ministrica poudarila migracije. Foto: BoBo

Dodaj v

Evropski voditelji se zavzemajo za skupni azilni center zunaj meja Unije

Györkös Žnidar: "Odprla se je nova migracijska pot"
6. junij 2018 ob 14:02,
zadnji poseg: 6. junij 2018 ob 19:27
Ankaran,Sarajevo - MMC RTV SLO, STA

Več evropskih držav razpravlja o možnosti skupnega prebežniškega centra za zavrnjene prosilce za azil, ki bi ga postavili nekje v Evropi, a zunaj meja Evropske unije.

Med udeleženkami pogovorov so Nemčija, Nizozemska in Avstrija, je potrdil danski premier Lars Lokke Rasmussen, tudi sam zagovornik ideje, ki pa ni razkril lokacije prihodnjega centra, razen da "ne bo preveč atraktivna" za trgovce z ljudmi. Prve korake v povezavi s centrom gre pričakovati že letos.

Avstrija želi svoje prihajajoče predsedovanje Evropski uniji izkoristiti za poenotenje Evrope v novem pristopu do migracij in močno okrepiti varovanje zunanjih meja EU-ja, je medtem na obisku v Bruslju dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

"Dobili bi zaščito, ne pa boljšega življenja v Avstriji, Nemčiji ali na Švedskem," se je tudi Kurz zavzel za skupni azilni center zunaj Unije. Prav tako namerava Avstrija v času predsedovanja EU-ju kadrovsko in finančno podpreto organizacijo za zaščito meja Frontex.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker po srečanju s Kurzem ni izrazil nasprotovanja ali dvomov o ideji. "Menim, da je obramba pred nezakonitim priseljevanjem tako evropska kot nacionalna zadeva. Ni v moji pristojnosti, da bi ji nasprotoval," je dejal po srečanju, ki je sicer uradno namenjeno pregledu priprav na avstrijsko predsedovanje.

"Gradnja mostov" z ustavljanjem čolnov
Avstrijski kancler je v Bruslju poudaril, da razporejanje prebežnikov glede na sistem kvot ni več v središču vprašanja migracij. Sistem je po njegovem mnenju povzročil preveč delitev, Avstrija pa želi biti v času predsedovanja "graditelj mostov" v Evropi.

Kurz se je zavzel za zaustavitev prebežnikov, ki se s čolni s severa Afrike podajajo na tvegano pot prek morja, kar bi naj storili v sodelovanju z državami ob Sredozemskem morju. Pripravljenost na tovrstni ukrep je v nekaterih državah po mnenju Kurza "ustrezna".

Tunizijski premier Jusef Čahed je medtem brez pojasnil odpustil notranjega ministra Lotfija Brahema. Tamkajšnji mediji dogodek povezujejo z nedavnim potopom čolna s 180 prebežniki ob tunizijski obali, v katerem je umrlo 68 ljudi. Čahed je večkrat kritiziral varnostne službe, ki jim ladje ni uspelo zaustaviti, poroča Al Arabija.

Medtem je 400 Afričanov poskušalo vdreti v špansko eksklavo Ceuta na severu Afrike, poročajo španski mediji. Po navedbah policije so prebežniki poskušali preplezati dvojno šestmetrsko ograjo na meji med Marokom in Ceuto.

Španija ima na severu Afrike dve eksklavi, poleg Ceute še Melillo. V obeh krajih so prebežniki večkrat poskušali prestopiti mejo, vendar je od zadnjega množičnega poskusa prestopa minilo že več kot pol leta, decembra je ograjo poskušalo preplezati 700 prebežnikov.

Brdo pri Kranju: Šefi policij Zahodnega Balkana o migracijah
Šefi policij držav Zahodnega Balkana in širše Evrope so se medtem sestali na Brdu pri Kranju, kjer so med drugim govorili tudi o migracijah. Srečanje je bilo sklicano kot nadgradnja obiskov in pogovorov, ki jih je državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic v preteklih tednih imel s kolegi iz držav iz regije Zahodnega Balkana, Avstrije, Hrvaške in Italije.

Na podlagi teh pogovorov je Slovenija pripravila predloge več konkretnih ukrepov, ki se nanašajo tako na nacionalno raven, kot je npr. dosledna registracija vseh prebežnikov v vsaki državi, kot tudi širše v okviru regije in v razmerju do partnerjev v EU, zlasti Evropske mejne in obalne straže, so po srečanju sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Udeleženci so se strinjali, da razmere v eni državi neizogibno vplivajo tudi na ostale in da se je zato potrebno zavedati nujnosti medsebojnega sodelovanja. Rezultat je bil dogovor o stalni in odprti komunikaciji med policijami v regiji ter okrepljeno operativno sodelovanje, saj je izmenjava kakovostnih in pravočasnih podatkov ključna za učinkovito odzivanje na izzive, ki jih prinaša migracijska situacija.

Györkös Žnidar: "Odprla se je nova pot"
"Odprla se je nova migracijska pot," je o izzivih problematike migracij v Ankaranu dejala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Hkrati je zatrdila, da ministrstvo in policija razmere uspešno obvladujeta.

Nacionalne varnostne politike in varnostni sistemi se po besedah ministrice nenehno prilagajajo novi realnosti. "V zadnjem obdobju se Slovenija ponovno spoprijema s povečanim številom nezakonitih prehodov državne meje in posledično tudi s povečanim številom prosilcev za mednarodno zaščito," je povedala ob odprtju Dnevov varstvoslovja v Ankaranu, na kateri bo okoli 100 govorcev in več kot 250 strokovnjakov z različnih področij razpravljajo o vseh vidikih varnosti – od prometne do informacijske varnosti ter od naravnih nesreč do kriminala in radikalizacije.

Ministrica je poudarila, da danes ne moremo govoriti samo o notranji varnosti, temveč tudi o čezdržavni, regionalni, mednarodni in svetovni varnosti. "Dejstvo je, da je mednarodno varnostno okolje čedalje bolj kompleksno in soodvisno, da je podvrženo novim izzivom in grožnjam," je dodala.

Varnostni položaj v Republiki Sloveniji je stabilen in dober, zatrjuje ministrica Györkös Žnidar, a nadaljuje, da kljub temu to še ne pomeni, da se ni treba zavedati groženj, ki prihajajo iz mednarodnega varnostnega okolja. Zunanje meje Evropske unije so namreč po njenih besedah še vedno nezadostno varovane. "Lahko celo trdimo, da so prepustne in ne omejujejo vstopa tistim, ki ne potrebujejo zaščite ali ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Evropsko unijo," je pojasnila.

Prakso t. i. azilnega šopinga je treba na vsak način preprečiti. Azilni sistemi se ne bi smeli uporabljati kot migracijski kanal za vstop v EU in za izogibanje policijskim postopkom, meni ministrica.

V BiH-u letos 5.600 prebežnikov, večina nadaljevala pot v EU-ju
V Bosno in Hercegovino še naprej prihaja vedno več prebežnikov, poseben naval pa so zaznali konec tedna, ko jih je v državo vstopilo več kot 350, je novinarjem po rednem sestanku na vladi povedal minister za varnost v BiH-u Dragan Mektić. Vsega skupaj je od začetka leta v državo prišlo 5.664 prebežnikov, ki so po Mektićevih besedah skorajda vsi policiji dejali, da želijo azil. Na koncu jih je zanj zaprosilo 437, kar dokazuje, da je njihov pravi cilj nadaljevanje poti proti Evropski uniji, je dodal.

V Sarajevu bo v četrtek na ravni ministrov potekala regionalna konferenca, namenjena reševanju migrantske krize. Kot je potrdil Mektić, prihajajo predstavniki vseh držav t. i. balkanske poti od Grčije do Avstrije, pa tudi predstavniki agencije Frontex. Iz Slovenije se bo srečanja udeležil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

A. S., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
delfino_
# 06.06.2018 ob 14:17
Žnidarjeva se je izkazala kot še najbolj zrela oseba v trenutni ministrski ekipi, ne govori puhlic ampak se zaveda problemov in pove tako kot realno je. Je oseba, ki ji ni vseeno za Slovenijo in zasluži si še en mandat. Moje mišljenje pač.
Orionstar
# 06.06.2018 ob 14:24
Begunec potrebuje sočutje, migrant pa dokument!
pobrisan
# 06.06.2018 ob 14:04
Dobro jutro!

Če Hrvaška na svojo mejo z BiH ne bo poslala vojske, bo Avstrija zaprla vse svoje meje, poroča Radio Sarajevo. Vendar pa dodaja, da je njihov vir, ki je blizu hrvaškemu ministrstvu za notranje zadeve, razkril, da se Hrvatje ne strinjajo s tem in da torej svoje vojske ne bodo aktivirali na meji. “Jasno smo sporočili Avstriji, naj se umiri in da naj bo konstruktivna, slovenskim kolegom pa smo povedali, da njihov načrt, ki so ga naredili z Avstrijci, da iz Hrvaške naredijo ‘hot spot’ točko, ne bo uspel,” jim je povedal njihov neimenovan vir.

Bo treba ukrepat preden bo prepozno!
drg
# 06.06.2018 ob 14:43
Vesna Györkös Žnidar, vam pa poklon do tal. Sem volilec SDS-a, ampak vam pa res vse čestitke za vaše delo. Ni slučaj, da so vas zadnje pol leta potisnili nekam v ozadje in da vas ni bilo nikjer videti. Odlična ministrica. Žal edina svetla točka razpadle vlade.
delfino_
# 06.06.2018 ob 14:28
Zdaj bodo tudi druge evropske države spoznale kako težaška država je Hrvaška, to kar mi kot njihovi neposredni sosedi vemo že od nekdaj. Sploh ne bi smela bit v EU. Sicer pa bolj se bo EU želela širit na Balkan, prej bo sledil njen propad, te države preprosto funkcionirajo drugače.
pista
# 06.06.2018 ob 14:43
V eni uri več novic o migrantih kot pred tem v enem mesecu skupaj.
drg
# 06.06.2018 ob 14:40
Ni kaj, idealen čas za eno nestabilno levo vlado, ki jo vodi politični novinec. Odlično!
drg
# 06.06.2018 ob 14:46
Čudno .. pred volitvami so to bile to samo laži in zavajanja s strani SDS-a. Zdaj, ko so volitve mimo, pa kruta realnost.
Bivši uporabnik
# 06.06.2018 ob 14:39
'uspešno obvladujemo' === 'samo v maju smo v Slovenijo spustli 1500+ migrantov'
Ja 'uspešno' in 'obvladujemo' je zelo širok pojem - kar se mene tiče ne varujete Šengenske meje in pika.
delfino_
# 06.06.2018 ob 14:35
Srbija je ravnokar sprostila vizumski režim z Iranom, kar je samo še ena fronta več, ki bo pritiskala na naše meje.
delfino_
# 06.06.2018 ob 14:40
Vsaka država bi morala bit obvezana varovat svoje meje, ne pa čakat da ti jo bodo drugi varovali. Kjer je volja tam je pot. Madžarska strogo nadzoruje svojo mejo ki je desetkrat večja od naše, pa imajo standard, ki je pol našega.
patriot1970
# 06.06.2018 ob 14:54
Vse bolj sem prepričan,...da bi Vesna Györkös Žnidar že zdavnaj naredila mir na meji,...če ne bi imela ob sebi Šefica, Brgleza,.... nad sabo pa Cerarja!
drg
# 06.06.2018 ob 14:45
Naj Janez Janša čim prej prevzame državo, da bo meja neprodušno zaprta!
pohorjezeleno
# 06.06.2018 ob 15:17
Zanimivo je, da večina medijev podpira ilegalne migracije, ki so z zakonom prepovedani. Torej, če pomagate migrantom ste kazensko odgovorni!
STRIKE
# 06.06.2018 ob 14:35
Skupno varovanje zunanjih mej EU!

Vse države EU bi morale prispevati sredstva in osebje!
Matej*.*
# 06.06.2018 ob 15:10
Janse nisem volil ker je pac Jansa... Vseeno pa upam, da mu uspe sestaviti vlado in narediti kar obljublja. Tole z mejo ne pelje nikamor!!!!
žižola
# 06.06.2018 ob 15:04
Seveda je vse v razsulu... Policistov ni v notranjosti, kaj šele na meji... mejo varuje patrulja v sestavi 1 policist + 1 vojak, ki nima nobenih pooblatil... in potem izjavi gospa, da je stanje stabilno in dobro... iz koga se dela norca? Samo vprašanje časa je kdaj bo za prav vsekalo...
Alamut
# 06.06.2018 ob 15:04
Tole more biti pa precej hudo... Da na rtvslo imajo takšen prispevek in da ministrica prizna da imamo problem....
patriot1970
# 06.06.2018 ob 14:49
Iz Madžarske ne poročajo o podobnih problemih!
_cerebro
# 06.06.2018 ob 14:29
Ja nič, vprašajmo odločnega Cerarja, kaj nam je storiti. Še naprej jamrati, mencati in stopicati na mestu, kakopak...
pohorjezeleno
# 06.06.2018 ob 14:59
Mediji hočete prikriti ilegalne migracije, da se narod ne bi vstal? Ali boste zopet objavljali posnetke, ko držijo v prvi vrsti otroke v rokah in jih kažejo kameram?
DiscoViking
# 06.06.2018 ob 14:54
Glej ga zlomka, na Madžarskem pa teh problemov nimajo. Kdo bi si misli. Ti grdi, grdi Orban.
gyrator
# 06.06.2018 ob 14:52
Zanima me, če je ministrica Vesna enakega menenja kot Miro in noče v koalicijo z Ivanom zaradi politike sovraštva do migrantov?
cairns
# 06.06.2018 ob 18:33
firbec111
volijo jih verjeto tam na primorskem, ki sploh ne vejo kaj je migrant

Pojdi v Koper pa boš videl da še kako dobro poznajo migrante. Slovenske besede skoraj ne slišiš. Za 19 prosilcev za azil pa se je čudežno našli 5 popolnoma opremljenih občinskih stanovanj, ki prej za potrebne mlade ali socialno ogrožene družine niso obstajala.
Binder Dandet
# 06.06.2018 ob 14:49
"“Jasno smo sporočili Avstriji, naj se umiri in da naj bo konstruktivna, slovenskim kolegom pa smo povedali, da njihov načrt, ki so ga naredili z Avstrijci, da iz Hrvaške naredijo ‘hot spot’ točko, ne bo uspel,” "

Če jih pozivajo, naj pošljejo vojsko na južno mejo, bi hot spot postala BIH, ne Hrvaška.
veza
# 06.06.2018 ob 14:51
A ta Gjerkeš je pa sprejemljiva, a ona ne straši z migranti?
našejenaše
# 06.06.2018 ob 14:34
Ma ne... A tega ni mogla povedat teden prej?
mr. pp
# 06.06.2018 ob 19:59
Pa še to: grdi Orban se je lotil krize na izvoru! 5 milijonov € so dali za bolnišnico v Siriji, pri nas pa ga prikazujejo kot Satana...
Simba
# 06.06.2018 ob 16:47
blue_night: "ogrozen od cesa?"

lahko je ogrožen naš najrevnešji sloj - ker bo šel denar za migrante namesto njim
lahko je ogroženo naše zdravstvo, ki je tako ali tako pred kolapsom - ker gre ogromno denarja za zdravstveno oskrbo migrantov priliv denarja pa ostane enak

definitivno pa je ogrožena kvaliteta življenja in javne storitve (čakalne vrste, kriminal, ...)

za to imaš dokaz po celi zahodni EU.
pobic_17
# 06.06.2018 ob 15:00
Ali je mozno, da obdrzimo to ministrico se v naslednjem mandatu? ena redkih dobrih.
KajtiMar
# 06.06.2018 ob 15:47
dobro jutro Tara S ...

živim ob meji pa si tako jaz kot večina drugih ne želim odstranitve tehničnih ovir in te prosim, da ne govoriš v mojem imenu ...
DiscoViking
# 06.06.2018 ob 15:28
Vsa čast Györkös Žnidarejvi, pokazala je da ima "jajca" in pogum, kar pa ne bi sklepal za njenega kolega Cerarja ali še mariskateri moški zadolžen za varnost v državi.
mr. pp
# 06.06.2018 ob 19:56
Saj v teoriji ni problema. Migrante pred vstopom v Evropo preverit, begunce naprej, ostale nazaj... Če pa kdo krši pravila, pa nima več možnosti... Predvsem pa pomagat na licu mesta. Če sprejmemo vse, se podere naš socialni sistem, njihovih držav pa noben ne bo spravil na noge...
mr. pp
# 06.06.2018 ob 19:53
Hm, a sedaj pa pol Evrope ustrahuje z migranti... A se končno zavedajo, da je to resen in velik problem? Le naše leve stranke tega še niso dojele, grdi Janez pa straši z migranti... A res rabimo tudi doma gledat probleme iz Francije, Švedske, Nemčije, da bomo dojeli???
ForwardThinking
# 06.06.2018 ob 16:13
LoL, vsi govorijo o zapiranju mej, ampak Janša je ksenofob :D
DiscoViking
# 06.06.2018 ob 16:07
in kje je bila gjerkesova k je bil volilni cas....haha..

Morala je biti seveda tiho, saj bi v nasportnem primeru porušila vso kampanijo levice ki je temeljila na obdelovanju desnice, češ da je radikalna in sovražna ter da migrantskega problema nimamo
_cerebro
# 06.06.2018 ob 15:09
Vedno bolj se mi zdi, da če ne bomo zaprli južne meje, se bomo streljali med sabo...
Zlobni škrat
# 06.06.2018 ob 19:45
Ma daj. Končno "wind of change" in to v pravo smer

Niti ne morali bi jih poslati domov ne pa, da gradijo nov geto v Evropi.
drg
# 06.06.2018 ob 14:59
Vesna naj tudi v prihodnji vladi vodi notranje ministrstvo. Samo šef naj bo drugi.

Odlična ministrica, ki pa je vrh nikoli ni upošteval. Bila je vedno trn v peti vladi, zato so jo zadnje pol leta povsem odrezali od javnosti. Velika napaka!
5tane
# 06.06.2018 ob 20:31
Kakšna bedarija: 3/4 sploh ni beguncev ampak ekonomskih migrantov in to iz držav, ki nimajo vojne. Me prav zanima kako jih mislijo zadržati. Pobožne želje bi jaz temu rekel. Edina varianta je da narediš zid v stilu Izraela in pošlješ vojsko na meje. Kar pa evropa ne bo nikoli naredila. Prej bo razpadla.
Binder Dandet
# 06.06.2018 ob 20:02
@Chopin:
"Zalostno res, enim otrokom bi oni dajali moznosti za boljse zivljenje, drugim pa ne. Glede na poreklo. "

A ti tretiraš tuje otroke enako kot svoje? Iskreno odgovori prosim.
janroz
# 06.06.2018 ob 15:06
Zavedati se moramo preprostega dejstva, da migrantske politike dve ali tri države ne bodo rešile še posebej, če se vsaka problema loteva po svoje. Države, ki imajo moč (Nemčija, Francija, Italija ...) so tiho in nas pustijo, da se prerekamo. Vse kar je treba storiti je, da se na ravni EU dogovorimo, katera je "zunanja meja" ali bo to šengenska meja ali zunanje meje EU in tam potem vzpostaviti učinkovit nadzor z okrepljenimi policijskimi silami vseh držav članic EU. Na mejo z Rusijo smo takoj poslali vojaške sile, ker naj bi bili ogroženi, če kdo verjame, tu pa kot da to ni problem EU!!! In potem začudenje zakaj protimigrantska politika prospirira?
trenstroj
# 06.06.2018 ob 15:18
Vesna Gjörkeš Žnidar bi bila odlična naslednica Cerarja na mestu predsednka SMC.
drg
# 06.06.2018 ob 15:09
In potem šok, zakaj so ljudje ob hrvaški meji volili Jelinčiča. Povsem logična izbira. Samo LJ tega ne razumejo. Oni živijo v svojem svetu.
cairns
# 06.06.2018 ob 21:00
firtoh
Azilni center zunaj unije.Lepo se sliši,samo katera državo bo pristala,da postane migrantski žep.

Nobena, zato sem jaz dal predlog da se ta center odpre na izoliranem območju ki ne pripada nobeni državi.

In bil izbrisan.
taprav gorenc
# 06.06.2018 ob 16:35
Vprašajte Luko!

Bo reku,odpreti meje!

Čaki malo zakaj imamo pa vsi potne liste?
spicy
# 06.06.2018 ob 15:57

Tara_S je napisal(-a)

V Sloveniji je čez 100 000 praznih stanovanj


JOK BRATE ! nihče me ne bo prisilil, da prazno nepremičnino oddam za migrante.... si padla na glavo ? Tudi če ima nekdo 5 praznih nepremičnin je to njegova last in njegov problem. Si padla na glavo ?
Tetameta
# 06.06.2018 ob 15:47
Lahko celo trdimo, da so propustne in ne omejujejo vstopa tistim, ki ne potrebujejo zaščite ali ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Evropsko unijo
Kako mislite varovati mejo, če vsak ilegalec, ki ga dobite na meji, začivka azil in dobi nastanitev v azilnem domu in prosto sprehajanje po Sloveniji (ali Đermaniju, ali Avstriji ali kjerkoli že)??
taprauslovenc
# 06.06.2018 ob 20:46
Šele sedaj se zavedam kak privilegij smo imeli v otroštvu,ko je bilo povsod slišat samo slovenski jezik,kamorkoli smo šli slovenščina,res da v narečju a slovenščina in to bi rad podaril sedanji mladini,če bi lahko. Sedaj pa ko poslušam pogovore je bolj malo slovenskega jezika,same popačenke,eni miksi srbohrvaškega jezika z dodatki angleščine,pa naj si bo to poslovno ali privat,sodelavec,prijatelj ali pa direktor,nadrejeni.Še v filmih ni več čiste slovenščine pa čeprav se šteje kot slovenski jezik. Kako lepo je poslušat ,gledat Ne joči Peter,Kekca,Vesno,Dolina miru,Naša krajevna skupnost,...,kje so nedeljski večeri z Marjanom Kraljem,kar koža se mi naježi ko zaslišim tisti uvod v oddajo. Ja lepi časi,...
themetun
# 06.06.2018 ob 20:04
Ko so volitve mimo, pa kar naenkrat spet govorimo o migrantih.
Kazalo