Grčija bo morala za nov obrok izpolniti dodatne obveze. Foto: Reuters
Grčija bo morala za nov obrok izpolniti dodatne obveze. Foto: Reuters
Finančni ministri potrdili novo posojilo Grčiji

Prav tako je odobrilo prošnjo Španije, da predčasno vrne 1,3 milijarde posojila od dobrih 41 milijard evrov pomoči, ki jo je prejela iz evropskega reševalnega sklada za dokapitalizacijo bank.

Milijardni obrok za Grčijo je druga tranša v okviru svežnja 8,3 milijarde evrov, ki je bil pogojno odobren spomladi. V sklopu tega svežnja preostane še milijarda, a zanjo mora Grčija še izpolniti določene pogoje. Grčija je na zasedanju evroskupine v Bruslju napovedala, da bo pogoje za naslednji obrok pomoči izpolnila v začetku avgusta.

Ko bo Grčija izpolnila še pogoje za naslednjo milijardo in ko bo ta izplačana, bo v evropskem reševalnem mehanizmu v sklopu drugega programa pomoči zanjo na voljo še 1,8 milijarde. Prvi program pomoči za Grčijo, dogovorjen maja 2010, je predvideval do 110 milijard evrov posojil v treh letih. Drugi program, dogovorjen februarja 2012, pa 130 milijard evrov, vključno z neporabljenimi sredstvi iz prvega programa.

Trojka se vrača v Grčijo
Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je potrdil, da se bodo predstavniki trojke ta teden vrnili v Grčijo na tehnično misijo, a da se bo naslednji celovit pregled izvajanja programa začel po poletnem premoru.

Območje evra je uradno potrdilo tudi že prej odobrenih 600 milijonov evrov pomoči za Ciper, ki je doslej iz evropskega reševalnega sklada prejel 5,35 milijarde od okoli devetih milijard, ki so zanj predvidene do leta 2016. Prav tako so odobrili prošnjo Španije, da predčasno vrne 1,3 milijarde evrov od pomoči, ki jo je prejela iz evropskega reševalnega sklada za dokapitalizacijo bank.

Španija, ki je program pomoči končala konec lanskega leta, je prva programska država, ki je prostovoljno zaprosila za predčasno vrnitev posojila. Od decembra 2012 do februarja 2013 je Španija iz evropskega reševalnega sklada prejela 41,3 milijarde evrov. Celotno posojilo iz evropskega reševalnega sklada naj bi vrnila do konca leta 2027.

Finančni ministri potrdili novo posojilo Grčiji