Grki bodo morali še zategovati pas. Foto: EPA
Grki bodo morali še zategovati pas. Foto: EPA

Prvi obrok bo Grčiji omogočil, da izpolni svoje finančne obveznosti v maju. Še po milijardo evrov bo Grčija dobila, če bo izpolnila dogovorjene reformne cilje, je povedal vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Evroskupina je danes sprejela politični dogovor, saj morajo pred dokončno formalno odločitvijo obrok posojila Grčiji odobriti še parlamenti nekaterih članic območja evra. Dogovor je sprejet na podlagi poročila četrte nadzorne misije trojke mednarodnih posojilodajalcev v sklopu drugega programa pomoči za Grčijo, ki so po maratonskih pogajanjih z grškimi oblastmi stežka le dosegli dogovor o nadaljnjih proračunskih ukrepih in reformah v zameno za posojilo.

Reforme potrebne še naprej
Območje evra ob tem Grčijo opozarja, da kljub fiskalnemu in reformnemu napredku mora nadaljevati reforme, da bo okrepila okrevanje svojega gospodarstva. Program posojila za Grčijo je financiran za naslednjih dvanajst mesecev, je še poudaril Dijsselbloem.

Evroskupina je danes tudi potrdila zavezanost k podpori Grčiji pri zagotavljanju ponovnega dostopa do finančnih trgov, če bo država spoštovala svoje zaveze. O potrebi po tretjem programu posojila za Grčijo bo evroskupina razpravljala po poletju, je še povedal vodja evroskupine, ki sicer upošteva ambicijo grške vlade, da tretji program ne bo potreben.

Da poglobljene razprave o morebitnem tretjem programu posojila za Grčijo in nadaljnjem prestrukturiranju grškega dolga tokrat še ne bo, se je pričakovalo, saj se najprej čaka na to, ali bo evropski statistični urad Eurostat aprila potrdil primarni proračunski presežek Grčije v lanskem letu.