Slovaški premier Robert Fico med predstavljanjem prednostnih nalog slovaškega predsedovanja v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Fico je prepričan, da je EU edinstven projekt, ki je celini prinesel mir in blaginjo. Noben drug poskus integracije v svetu ni bil tako uspešen, je poudaril. Foto: Reuters
Slovaški premier Robert Fico med predstavljanjem prednostnih nalog slovaškega predsedovanja v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Fico je prepričan, da je EU edinstven projekt, ki je celini prinesel mir in blaginjo. Noben drug poskus integracije v svetu ni bil tako uspešen, je poudaril. Foto: Reuters
Evropska obalna straža
Evropska obalna in mejna straža. Do napotitve lahko pride na zaprosilo države članice ali na podlagi sklepa Sveta EU-ja po predhodnem predlogu komisije. Ko država članica zaprosi za pomoč, se v sodelovanju z agencijo dogovori glede operativnega načrta, najpozneje v petih dneh pa se na mejo napoti skupina za hitro posredovanje. Če država članica ne sprejme ukrepov, ki jih predlaga agencija, ali pa je mejni nadzor tako neučinkovit, da lahko ogrozi delovanje schengenskega območja, lahko Svet EU-ja na predlog komisije sprejme sklep o napotitvi skupine za hitro posredovanje na mejo. Če država članica tej odločitvi nasprotuje, lahko druge članice začasno uvedejo nadzor na notranjih mejah schengenskega območja. Foto: Reuters

Fico je evropskim poslancem v Strasbourgu priznal, zlasti v luči brexita, da predsedovanje ne bo lahko. Odločitev britanskih volivcev za izstop odraža neuspeh EU-ja, da bi državljanom pojasnil koristnost članstva. Treba jim je ponuditi dolgoročno vizijo EU-ja ter pojasniti otipljive rezultate in pozitivne stvari, ki jih prinaša Unija, je dejal v svojem nagovoru.

Fico za EU bližje državljanom
Fico rešitev vidi v boljši komunikaciji med EU-jem in njenimi državljani. Samo tako je mogoče znova vzpostaviti zaupanje in se boriti proti populizmu, ekstremnemu nacionalizmu in radikalizmu, je prepričan premier. Močnejša Evropa ne sme biti v interesu Bruslja, ampak evropskih državljanov, je še dejal Fico.

Nič na svetu ni primerljivo z EU-jem
EU mora po njegovem mnenju postati prožnejši in manj birokratski, spoštovati mora raznolikost narodov in se znebiti slovesa elit. Fico je prepričan, da je EU edinstven projekt, ki je celini prinesel mir in blaginjo. Noben drug poskus integracije v svetu ni bil tako uspešen, je poudaril.

V prihodnjih mesecih bodo položeni temelji za prihodnost Evrope
V prihodnjih mesecih bodo postavljeni odločilni temelji za prihodnost Evrope, je dejal prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je za Ficom nagovoril poslance. Pri tem je kot glavna izziva EU-ja poudaril begunsko krizo in ločitev Velike Britanije od EU-ja. Ob tem verjame, da bo Slovaška svojo nalogo kot predsedujoča Svetu EU-ja uspešno izpeljala.

Slovaška predstavila štiri prednostne naloge
Slovaška, ki je s 1. julijem od Nizozemske prevzela krmilo EU-ja, si je kot prednostne naloge zadala krepitev evropskega gospodarstva, modernizacijo in poglobitev skupnega trga, trajnostno migracijsko in azilno politiko ter vključitev Evrope v globalne procese.

Evropska mejna in obalna straža dobila zeleno luč
Evropski parlament je sprejel uredbo o ustanovitvi Evropske mejne in obalne straže. Ključna naloga nove mejne straže bo nuditi podporo članicam pri spopadanju z izzivi, zlasti v povezavi z nezakonitimi migracijami in čezmejnim kriminalom. V primeru pritiskov na meje EU-ja bo lahko v države članice napotila enote za hitro posredovanje. Evropska mejna in obalna straža ne bo imela lastne stalne sestave pripadnikov za hiter odziv, ampak jih bodo vanjo prispevale države članice. V enoti bo skupno 1.500 pripadnikov iz držav članic schengenskega območja, od tega 35 iz Slovenije. Besedilo uredbe mora potrditi še Svet EU-ja, v katerem so zastopane države članice, nova zakonodaja pa naj bi začela veljati jeseni.