Evropska unija
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 4 glasov Ocenite to novico!
EU si želi čimprejšnjega začetka pogajanj. Foto: Reuters

Dodaj v

Glavni pogajalec EU-ja o brexitu: Rok za konec pogajanj oktober 2018

"Vstopamo v neznane vode"
6. december 2016 ob 12:58
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier je kot želeni rok za konec pogajanj o izstopu Velike Britanije navedel oktober 2018. Kot pravi, je časa za pogajanja zelo malo, saj bodo dejanska pogajanja trajala manj kot 18 mesecev.

Barnier je na prvi novinarski konferenci po prevzemu vloge glavnega pogajalca EU-ja o brexitu pojasnil, kaj je bilo doslej storjenega, in podal nekaj splošnih pripomb, za podrobnosti pa je po njegovih besedah prezgodaj. "Vstopamo v neznane vode. Delo bo pravno kompleksno, politično občutljivo ter bo pomembno vplivalo na naša gospodarstva in na ljudi na obeh straneh," je poudaril Barnier, nekdanji evropski komisar in francoski zunanji minister.

Barnier je doslej obiskal 18 prestolnic članic Unije, tudi Ljubljano. Turnejo po prestolnicah bo končal do konca januarja prihodnje leto. Vzporedno oblikujejo majhno ekipo 30 strokovnjakov za različna področja, ki bo pregledala evropski pravni red in opredelila vprašanja, o katerih se je treba pogajati, je še pojasnil glavni pogajalec. EU je pripravljen na pogajanja, a najprej mora Velika Britanija sprožiti ločitveni postopek, torej Unijo uradno obvestiti o nameri izstopa, je Barnier tudi danes ponovil dobro znano stališče Unije.

Unija si želi čimprejšnja pogajanja
Ob tem je opozoril, da bo časa zelo malo in da bodo pogajanja dejansko trajala manj kot 18 mesecev, čeprav 50. člen pogodbe EU-ja, ki opredeljuje izstop, določa dveletni rok za izvedbo procesa. Po sprožitvi postopka morajo namreč članice najprej opredeliti smernice za pogajanja, na koncu pa morajo dogovor potrditi članice, Evropski parlament in Velika Britanija, je pojasnil Barnier. Če bo Velika Britanija uradno obvestilo o izstopu podala do konca marca, kot je napovedala britanska premierka Theresa May, bi se pogajanja lahko začela nekaj tednov pozneje in dogovor o izstopu bi lahko bil dosežen do oktobra 2018, je dejal.

S tem je glavni pogajalec EU-ja o brexitu dejansko določil zaželeni rok za končanje pogajanj. Večkrat je tudi znova ponovil željo Unije, da bi se pogajanja začela čim prej in da bi bilo obdobje negotovosti čim krajše. Opredelil je tudi štiri temeljna načela za pogajanja: odločenost ohraniti enotnost; članstvo prinaša pravice in koristi, ki jih tretja država ne more uživati, ker nima enakih obveznosti; ni pogajanj brez uradnega obvestila in nedotakljivost štirih temeljnih svoboščin. "Mi smo pripravljeni. Ostanimo mirni in pogajajmo se," je za konec pozval Barnier.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Awesomeness
# 06.12.2016 ob 13:05
Oktober 2028 mislite?
grapar
# 06.12.2016 ob 13:53
Stroške za odhod pa bodo verjetno črpali iz EU sredstev.
ti-ne
# 06.12.2016 ob 15:04
Angleži so ponavadi učinkoviti.
Tokrat nekaj cincajo. Preveč.
Očitno je Brexit strel v prazno.
pistacija
# 06.12.2016 ob 13:25
@ tureavanture

sploh se niso sprozili postopek za izstop tako da so uradno se vedno clani.

Not going to happen, VB ostaja v EU, ker jim ni v interesu sprozit postopka o izstopu preden si zagotovijo trzni sporazum. EU ne mora dovoili pogajanja dokler VB ne sprozi postopka, ker potem EU zgubi smisel in bi vse drzave zelele izstop ob ohranitvi brezcarinskega obmocja. Tako je nastala pat situacija.
vafankulo
# 06.12.2016 ob 13:20
Zanimivo, da je francoz.
politik kritik
# 06.12.2016 ob 13:10
Oktober nikoli.....
mlamat
# 06.12.2016 ob 13:28
Pred letom 2018 bo razpadel €, z njim pa tudi EU.

Prepričan sem da bodo Italijani prvi šli ven. Tako kot so v 90-h prvi zapustili ERM.
tureavanture
# 06.12.2016 ob 13:19
kaj??? do takrat bodo hoteli že nazaj not

pri celem bruseljskem aparatu lenuhov da se ne da ene same države prej rešiti...
Kazalo