Britanci so junija letos izglasovali odhod iz EU-ja. Foto: Reuters
Britanci so junija letos izglasovali odhod iz EU-ja. Foto: Reuters

Glavni pogajalec za brexit v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt pravi, da načeloma podpira to zamisel, po kateri bi britanski državljani v Bruselj pošiljali letno pristojbino.

Nekdanji belgijski premier je pojasnil, da Britanci, ki so glasovali za obstanek v EU-ju, niso želeli pretrgati svojih vezi z Unijo. "Številni pravijo, da nočejo pretrgati svojih povezav. Všeč mi je zamisel, da bi imeli ljudje, ki so evropski državljani in ki pravijo, da želijo obdržati to državljanstvo, možnost, da to obdržijo. Načeloma mi je ta zamisel všeč," je dejal Verhofstadt za revijo Time.

Predlog je sestavil Charles Goerens, liberalni evropski poslanec iz Luksemburga, poslanci pa bodo o predlogu glasovali do konca leta, bi pa moral imeti kakršen koli dogovor o brexitu z Veliko Britanijo privolitev voditeljev preostalih 27 članic EU-ja kot tudi parlamenta.

Andrew Bridgen, poslanec iz vrst torijcev, ki brexit podpira, meni, da so ti načrti le poskus EU-ja, da bi spodkopal izid referenduma. "Gre za poskus, da bi ustvarili dva razreda britanskih državljanov in omajali izid referenduma. Resnica je, da bo Bruselj poskusil z vsako ukano, da bi nam preprečil izhod," je povedal Bridgen za Time.