Cipras je bil s pogajanji zadovoljen, končnega dogovora pa - po pričakovanjih - še vseeno ni. Foto: EPA
Cipras je bil s pogajanji zadovoljen, končnega dogovora pa - po pričakovanjih - še vseeno ni. Foto: EPA
Grčija se nevarno bliža bankrotu. Foto: EPA

Ta se namreč naglo bliža bankrotu, če ne bo našla kompromisne rešitve s svojimi mednarodnimi posojilodajalci.

Trojica se je v Bruslju pogovarjala o ukrepih, ki jih mora Grčija sprejeti v zameno za nov obrok pomoči. Napovedi pred srečanjem so bile dokaj zadržane, po njem pa so glavni akterji optimistični, toda po pričakovanjih dogovora še niso dosegli.

Kot poroča iz Bruslja RTV-jev dopisnik Matjaž Trošt, je večerja v zgradbi Evropske komisije trajala več kot štiri ure, po koncu pa je Dijsselbloem dejal, da so bili pogovori zelo dobri in da jih nameravajo nadaljevati v nekaj dneh. Optimist je tudi Cipras, ki je pogovore označil za "konstruktivne" in verjame, da je "dogovor blizu", pa navaja BBC.

Cipras je še menil, da se je tokrat po več mesecih razgretih pogovorov med Atenami in posojilodajalci pokazalo, da je komisija "vsaj naklonjena sklenitvi realističnega dogovora zelo hitro".

Za uvod v delovno večerjo se je Cipras po telefonu pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, ki je bil prepričan o uspehu dogovora. Napredek naj bi Cipras v pogovorih dosegel predvsem glede primarnega presežka v proračunu, predlog trojke naj bi določal za grška stališča relativno težke stopnje davka na dodano vrednost ter reze v pokojnine v vrednosti skoraj dveh milijard.

V primeru ultimata nove volitve?
Kot je poudaril grški premier, je edini realni predlog na mizi tisti, ki ga je predstavila grška vlada. Predstavnik grške vladajoče stranke Siriza je sinoči govoril o tem, da bi se vlada odločila za nove volitve, če bo soočena z ultimatom posojilodajalcev, tako da se hoja po robu bankrota nadaljuje.

V že dogovorjenem programu pomoči namreč na črpanje čaka še več kot 7 milijard evrov, ki pa jih Grčija ne more prejeti, dokler se vlada ustrezno ne zaveže k reformam. Že do konca tedna čaka Atene poplačilo 300 milijonov evrov dolga, skupaj samo junija za poldrugo milijardo evrov.
Cipras pomisleke glede plačil zavrača in pravi, da so vrnili že več kot 7 milijard evrov, in poudarja, da pričakuje dogovor v naslednjih dneh, čeprav Grčija vseh predlogov svojih posojilodajalcev ne namerava sprejeti.