Trenutni sveženj pomoči Grčiji naj bi se iztekel še letos, ugiba pa se, da bi lahko Atene potrebovale še enega. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Trenutni sveženj pomoči Grčiji naj bi se iztekel še letos, ugiba pa se, da bi lahko Atene potrebovale še enega. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Učitelji so več ur zasedali pisarne ministra za administrativne reforme Kiriakosa Mitsotakisa, od koder jih je pregnala policija.

Na ulice se je podalo okoli 2.000 javnih uslužbencev, ki nasprotujejo načrtom vlade o odpuščanju 11.000 ljudi. V odpuščanje je morala grška vlada privoliti v zameno za mednarodno finančno pomoč.

Za petek napovedana nova stavka
Stavka, ki jo je pripravil sindikat Adedi, hromi delo davčnih uradov, šol in državnih bolnišnic. Delavci v prosveti so že napovedali novo 24-urno stavko, ki jo bodo izvedli v petek.

Grški časopis Katimerini je poročal, da je v shemo delovne mobilnosti vključenih okoli 1.845 učiteljev. Ti od julija lani prejemajo zmanjšano plačo, medtem ko vlada ocenjuje njihov status. 1.261 jih bodo zaposlili v kateri izmed drugih državnih institucij, 380 jih bo znova zaposlenih v šolstvu, 204 bodo odpustili.

Grčiji novih 10 milijard evrov
Grška vlada je po mesecih pogajanj z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom pred dnevi le dosegla dogovor o izplačilu preostalih 10 milijard evrov. Ob tem je premier Antonis Samaras Grkom sporočil, da jim ne bo treba skozi nov krog varčevalnih ukrepov, a obenem evropski in mednarodni javnosti obljubil, da reformni zagon ne bo popustil, saj je treba nadaljevati modernizacijo države na jugu Balkanskega polotoka. Napovedal je, da bo na podlagi teh prizadevanj nastala "nova Grčija".

Od leta 2010 je država prejela že 240 milijard evrov mednarodnih posojil, v zameno za katere mora izvajati strog varčevalni in reformni program.