Samarasa čaka nadaljevanje izvajanja strogih varčevalnih ukrepov. Foto: EPA
Samarasa čaka nadaljevanje izvajanja strogih varčevalnih ukrepov. Foto: EPA
Grčija dobila novo vlado

Samaras je za novega grškega premierja prisegel, potem ko se je dogovoril o vladni koaliciji s socialistično stranko PASOK in manjšo stranko Demokratična levica. Prisega je potekala v grški pravoslavni slovesnosti v Atenah.

"Imam potrebno parlamentarno večino za sestavo dolgoročne vlade, ki bo zagotovila stabilnost in upanje v državi," je dejal Samaras.

Ob prisegi je obljubil, da bo njegova vlada storila vse, kar bo mogoče, da ljudi popelje iz krize. "Delali bomo trdo, da bo lahko našim ljudem dali upanje," je še dejal novi grški premier.

"Pooblaščam vas za sestavo vlade in vam želim veliko sreče, saj vas čaka veliko težkih problemov," je Samarasu zaželel grški predsednik Karoslo Papuljas.

O sestavi nove vlade so se pogajale Samarasova Nova demokracija, Pasok Evangelosa Venizelosa in manjša levičarska stranka Fotisa Kuvelisa. Zadnji je že pred sredo napovedal, da bodo Samarasovo vlado sicer podprli, ne bodo pa vstopili vanjo.

Zanesljiva večina v parlamentu
Omenjene tri stranke imajo v 300-članskem parlamentu udobno večino 179 glasov. Nova demokracija jih ima 129, socialisti 33 in Dimar 17.

Samaras je mandatarstvo za sestavo vlade prejel v ponedeljek, vlado pa je moral oblikovati v treh dneh, torej najpozneje do danes opolnoči.

Vodja stranke Siriza Aleksis Cipras, ki zavrača mednarodne zaveze Grčije, na nedeljskih volitvah pa je zasedla drugo mesto, je pogajanja s Samarasom zavrnil in napovedal, da bo njegova stranka ostala v opoziciji.

Grčija dobila novo vlado