Evropska unija

Poudarki

  • Za sveženj glasovalo 153 od 300 poslancev
Besni Grki so spet protestirali. Foto: EPA
Parlament je zasedal pozno v noč. Foto: EPA
Grke je varčevanje močno prizadelo. Foto: EPA

Dodaj v

Grški parlament s tesno večino podprl varčevalne ukrepe

Grki nezadovoljni na ulicah
8. november 2012 ob 11:54
Atene - MMC RTV SLO, STA

Grški parlament je v sredo pozno zvečer s tesno večino potrdil ključni sveženj varčevalnih ukrepov.

Sprejetje zakona, ki ga je podprlo 153 od 300 poslancev, je bilo glavni pogoj za nadaljnjo mednarodno pomoč in preprečitev bankrota države.

Kljub potrditvi ukrepov se v Grčiji danes nadaljujejo stavke v nekaterih pomembnih sektorjih, predvsem v prometu.

Glasovanje je bilo zelo tesno, saj sveženj ni imel podpore niti v vladajoči koaliciji, ki jo sestavljajo tri stranke. Koalicijski stranki, konservativna Nova demokracija in socialistični Pasok, sta iz svojih vrst izključili sedem poslancev, ker so glasovali proti zakonu.

Proti sprejetju varčevalnih ukrepov je pred parlamentom protestiralo okoli 80.000 ljudi, izbruhnili pa so tudi spopadi. Približno 200 zamaskiranih protestnikov je policiste obmetavalo s kamenjem in molotovkami. Ti so odgovorili z vodnimi topovi in solzivcem, da bi izgrednike razgnali.

Nižje pokojnine, zvišanje upokojitvene starosti
Grčija je morala nov varčevalni program sprejeti, če želi prejeti naslednji obrok, tj. 31,5 milijarde evrov mednarodne pomoči. V nasprotnem primeru ji je sredi tega meseca grozil bankrot. 18 milijard evrov vreden varčevalni sveženj predvideva zvišanje upokojitvene starosti na 67 let in ukinitev izplačevanja dveh od skupaj 14 pokojnin, ki jih zdaj vsako leto prejmejo grški upokojenci. Pokojnine, ki so višje od tisoč evrov mesečno, naj bi se znižale za od pet do 15 odstotkov.

Poleg tega bo omogočil ukinjanje delovnih mest v javnem sektorju in nadaljnje znižanje plač za zaposlene v javnem sektorju. Plače županov in lokalnih svetnikov bodo prepolovili in zamrznili do konca leta 2016. Minimalno plačo naj bi zamrznili pri 580 evrih mesečno do leta 2016 oziroma 511 evrih za mlajše od 25 let, zvišale pa naj bi se trošarine za bencin in tobačne izdelke. Večino prihrankov, kar 13 milijard, naj bi uveljavili v prihodnjih dveh letih, preostanek pa do leta 2016.

Stavke se nadaljujejo
Tudi po glasovanju v sredo se v Grčiji danes nadaljujejo stavke. Med drugim nadaljnjih 24 ur stavkajo zaposleni pri podzemnih in mestnih železnicah ter taksisti, tako da v Atenah podobno kot že v preteklih dveh dneh vlada prometni kaos.

Zaposleni v javnem prometu nasprotujejo nižanju plač, lastniki taksijev pa odprtju njihovega poklica. Varčevalni program namreč med drugim hotelom in drugim turističnim podjetjem dovoljuje, da svoje goste na letališča in v pristanišča vozijo z lastnimi vozili ter jim sami organizirajo krožne vožnje z ogledom znamenitosti. Po mnenju taksistov bo s tem njihov poklic izgubil pomen.

Zaradi nižanja plač za do 30 odstotkov se upirajo tudi zaposleni v elektropodjetju DEI, ki so danes zjutraj začasno zavzeli prostore DEI.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ivo Lola
# 08.11.2012 ob 12:42
Resnica o Grčiji KLIK
miroslav
# 08.11.2012 ob 13:57
pa če ne verjamete da gre za tako logiko-tu mate v eu parlamentu podobno zgodbo kako je grčija morala prvi del "pomoči" plačat nemcem in francozom orožje...MORALA!

namreč grkom se znižuje vse sam za vojsko ostaja budžet nedotaknjen, TUDI ostali veleposli tečejo...in grčija ma le pol manjšo vojsko po številu od nemčije...

miroslav
# 08.11.2012 ob 13:50
@kingston

hlapec je oni ki ne vidi da je vistem košu z grki. vse kar je potrebno je postavit politika, mu naročit kje naj vzame prevelik kredit in komu naj plača posel zanj. malo poglej recimo grški biznis s siemensom kot primer...in potem se zgodi kaj? naveza ki je dala in pobrala kredit se umakne, politik pobegne s podkupnino in ljudem ostane dolg do naveze-del ki je znatno prevelik kredit dal...in kako se to vrne? tako da se uniči penzije, socialni transferji, šolstvo, zdravstvo...da se navezi vrne kredit.... hkrati pa ti isti potem pokupijo državno lastnino za drobiž. če ne verjameš poglej kaj bo z grškim vodovodom, železnico itd... gre za šolski primer-tako v grčiji kot je bilo v južni ameriki in kot očitno prihaja še k nam. razen če grki ne nardijo konca-potem bo grčija hitro izginla iz medijev kot je islandija, kot je ekvador. se boš vprašal zakaj?

ja, hlapec je oni, ki tega ne le ne opazi ker mu mediji tega ne povedo ampak celo brani zalego ki je stvar načrtno sprožila.
miroslav
# 08.11.2012 ob 14:07
ad ..in grčija ma le pol manjšo vojsko po številu od nemčije...

grčija ima skoraj 10krat manj prebivalcev...in ima javni sektor za malenkost večji od nemčije-par % točk. prav tako so grki kot posamezniki precej manj zadolženi od večine eu prebivalcev....tolko o grškem požrešnem aparatu in brezglavih grkih.
da funk
# 08.11.2012 ob 13:00
ostali bodo brez 13. in 14. penzije....
kam gre ta svet, o Bog, kam?!
gisky
# 08.11.2012 ob 17:13
Mislim, da je edina rešitev "tabula rasa". Odpišejo se naj vsi dolgovi vseh držav, pa zopet začnemo od začetka. Upam, da je to možno izpeljati brez vojn.
Sebastjan666
# 08.11.2012 ob 14:35
kingstone

http://blog.milesfranklin.com/max-keiser-says-hang-the-bankers

Poglej si tole, kaj je povedal Max Kaiser v zvezi s temi dolgovi držav in kako nastanejo. Ti bo verjetno bolj jasno, kje smo in zakaj smo tu, kjer smo. Razen če si tega nočeš priznati, to je pa tvoj problem. Resnica bo prišla na dan, samo bo bolj grenka in umazana, kot si upa marsikdo priznati.
A potem boš tudi sebe imenoval lenuh, komunist, ... no, boš pa verjetno postal hlapec gospodov, čeprav se imaš sedaj za vzvišenega in pametnega in pridnega.
kingstone
# 08.11.2012 ob 12:57
pffff, kako so naši hlapci na strani grkov... ko pa bi vsak dobil na dom položnico (ki bi jo MORAL plačati), na kateri bi pisalo da gre za grški dolg pa bi se ta solidarnost med slovenčki hitro končala...
par 100€ bi prišlo na družino btw...
bb_44
# 08.11.2012 ob 12:47
ah tako tesno je bilo....nic se ni z abat...ce je zdaj bilo tako tesno bodo ob novem glasovanju o financni pomoci pogoreli in bo vec tistih ki bodo bili proti zakonu in bo drugic rezultat 180 proti 120 za!

žalostno je pa da v tem trenutku cisto nobeden ne vprasa drzavljane ampak kar sami odlocajo o vseh stvareh....kot rece bruselj!
K_ris
# 08.11.2012 ob 16:12
Grčija je rešena!!!!

Za dva meseca.

Nato pa spet sprejmejo kar varčevalni ukrep in Grčija bo spet rešena!!!!

Za dva meseca.
mikitr
# 08.11.2012 ob 15:32
Važno da bodo večino varčevanja prenesli na tiste ,ki z krizo nimajo nič.Bogataši bodo bogateli še naprej.Čas je za revolucijo,hitra sodišča z steno ob najbližjem izhodu.(strelno)
Premoženje najpremožnejših naj se razdeli med ljudstvo.(saj je bilo tako ali tako nakradeno med njimi)
99 or 1%
# 11.11.2012 ob 00:51
@ivo lola
hvala lepa za prispevek!

PRIPOROĆAM VSEM!
vojnaslo91
# 08.11.2012 ob 21:08
gisky


# 08.11.2012 ob 17:13
Prijavi neprimerno vsebino Mislim, da je edina rešitev "tabula rasa". Odpišejo se naj vsi dolgovi vseh držav, pa zopet začnemo od začetka. Upam, da je to možno izpeljati brez vojn.
--------------------------------------------------------------------
Kakšne ideje?!?! Bi ti delal, če bi lahko uzel kredit, ki ga ne bi bilo treba vrniti? Pravlice...
miroslav
# 08.11.2012 ob 15:22
@7up
nekateri komentatorji, bi radi spet odkrili kako novo paradigmo v ekonomiji. Pri svojem strokovnem delu se opirajo na you-tube. Kdo ve, mogoče dobite celo Nobelovo nagrado za perpetum mobile,.

za razliko od 7up-a ki modro ve kaj se dogaja ko mu to kaj se dogaja povedo na tv...
Ivo Lola
# 08.11.2012 ob 12:50
Zdi se mi, da jjih je kar nekaj glasovalo s "pištolami na hrbtu".
kingstone
# 08.11.2012 ob 12:08
a je sploh potrebno razpravljati da je potrebno varčevati?
kingstone
# 09.11.2012 ob 09:13
no miroslav in ostali dušebrižci, dajte mi povedat kdo je kriv za nastalo situacijo (tudi v sloveniji, če smo pri tem); samo politiki, ali tudi neumna raja ki jim je nasedala med prodajanjem presladkih obljub?
OBOJI!
in isto je v sloveniji. tudi neumna raja je kriva da so ti pokvarjenci na oblasti, pa čeprav si nobeden ne želi (noče; folk zavrača krivdo kot froci nedonošeni) tega priznati. zato pa to jst povem, kakor je res, ker nisem tako neumen kot ostali...
7up
# 08.11.2012 ob 14:40
nekateri komentatorji, bi radi spet odkrili kako novo paradigmo v ekonomiji. Pri svojem strokovnem delu se opirajo na you-tube. Kdo ve, mogoče dobite celo Nobelovo nagrado za perpetum mobile,...
Kazalo