Gymnasium.eu
slice
Evropa več hitrosti – je težava hitrost ali smer?
Finalna oddaja Gymnasium.eu, 12. april 2017 ob 22:01 V kakšni Evropi želimo živeti?
17
Evropa na udaru telekracije
16
29. marec 2017 ob 21:01 V drugi polfinalni oddaji evropskega radijskega projekta Gymnasium.eu so dijaki Gimnazije Novo mesto in Gimnazije Želimlje debatirali o množičnih medijih.
Zakaj Snowden ni zadnji žvižgač?
3
22. marec 2017 ob 21:13 Edward Snowden je leta 2013 razkril množičen nadzor ameriških obveščevalnih služb nad elektronskimi komunikacijami v ZDA in zunaj njih, in to v času, ko je Evropski parlament sprejemal obsežno ...
Orožje v vsak žep?
21
15. marec 2017 ob 21:17 Evropski parlament je torek sprejel posodobitve skupne evropske zakonodaje o orožju, ki bodo okrepile nadzor nad orožjem za streljanje z vadbenimi naboji.
Sta svoboda in človekovo dostojanstvo še vrednoti EU?
12
8. marec 2017 ob 21:00 V tretji tekmovalni oddaji drugega kroga projekta Gymnasium.eu so mladi z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in Gimnazije Novo mesto govorili o temeljnih načelih Evropske unije, vrednotah njenih ...
V kakšnem okolju bomo živeli? V drugi netekmovalni in terenski oddaji je ekipa Gymnasiuma.eu obiskala zamejce v Trst.
12
Z mladimi zamejci o večjezičnosti in multikulturnosti Med zimskimi počitnicami v Sloveniji bo projekt Gymnasium.eu obiskal mlade zamejske Slovence.
15
S kom in pod kakšnimi pogoji želimo trgovati? Evropska unija vstopa v različna pogajanja o sklenitvi trgovinskih sporazumov z željo po krepitvi notranje ekonomije in ustvarjanju novih delovnih mest.
12
Kako naj mladi pridejo do socialne in finančne varnosti? O možnostih zaposlitve in osamosvojitve, o svoji prihodnosti in boju proti revščini, ki ogroža več kot 23 odstotkov državljanov Evropske unije, so na Prvem programu Radia Slovenija govorili dijaki ...
16
Razvoj medicine in zdravstveni sistem v EU-ju V osmi tekmovalni oddaji smo s tekmovalnima ekipama iz Gimnazije Moste in Šolskega centra Rogaška Slatina pozornost namenenili temi, ki je še kako pomembna za našo blaginjo.
6
Evropa na krožniku Pridelava gensko spremenjenih poljščin je že več kot petnajst let predmet vroče polemike v Evropski uniji.
14
Ali je znanost še rešiteljica Evrope? Čeprav je bilo leto 2016 za Evropsko unijo politično zelo težko leto, se za svoj nadaljnji razvoj opira na znanost in tehnologijo, ki sta kljub pretresom na drugih področjih ostali na visoki ravni.
5
Kako urediti promet v Evropski uniji? O tem vprašanju so v peti tekmovalni radijski oddaji Gymnasium.eu na prvem programu razmišljali dijaki z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in Srednje šole Slovenska Bistrica.
6
Varnost na svetovnem spletu V četrti tekmovalni oddaji projekta Gymnasium.eu so dijaki Gimnazije Kranj in Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica razpravljali o varnostnih grožnjah na internetu in svetovnem spletu, ...
5
Tudi mladi o varnostnih in obrambnih vprašanjih Evropske unije Tretja tekmovalna oddaja Gymnasium.eu je prinesla razmislek o odnosu med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. 8.
9

Gymnasium.eu

Gymnasium.eu je enourna radijska oddaja, ki poteka v živo ob sredah med 20. in 21. uro na Prvem programu Radia Slovenija. 4. sezono tega projekta smo razširili in ga pripravili skupaj z Evropskim parlamentom in Multimedijskim centrom RTV Slovenija. Za aktualne in zanimive evropske teme, o katerih svoja mnenja in rešitve v studiu predstavljata ekipi dveh srednjih šol, je ena ura velikokrat premalo. Zato se debata po oddaji nadaljuje na mobilni aplikaciji Gymnasium.eu, ki je postala prostor, kjer imajo mladi priložnost, da pridobijo znanje o delovanju Evropske unije in sooblikujejo javni diskurz o evropskih politikah. Na mobilni aplikaciji in spletni strani https://gymnasium.rtvslo.si/ lahko dostopajo do glasovanja, spletne debate, arhiva oddaj in gradiva. V projektu sodeluje 16 slovenskih srednjih šol, najboljšo izmed njih bomo dobili v finalni oddaji v aprilu. Odšla bo na strokovno ekskurzijo v Strasbourg, zmagovalec spletnih debaterjev pa bo na koncu prejel iPhone7.

Kazalo