Hollande meni, da je odgovornost v rokah Francije in Nemčije. Foto: Reuters
Hollande meni, da je odgovornost v rokah Francije in Nemčije. Foto: Reuters

"Prijateljska država, zavezniška država, s katero imamo toliko vezi, se je pravkar odločila, da odide iz naše unije, Evropske unije, za katero smo verjeli, da je neuničljiva in trajna," je dejal Hollande ob odkritju spomenika žrtvam druge svetovne vojne.


"Zdaj je odgovornost Francije in Nemčije, da prevzameta pobudo, saj smo pokazali, da smo bili iz nesreče, grozot in vojne sposobni skovati močno prijateljstvo,"
pravi francoski predsednik.

"Če smo ločeni, tvegamo, da smo neenotni, razdeljeni in se prepiramo. Če smo skupaj, pa ne dosežemo le miru, temveč tudi spoštovanje državljanov te imenitne zveze, imenovane Evropa," je poudaril Hollande ob slovesnem odkritju spomenika v vasi Dun-les-Places v osrednji Franciji, ki so jo nacisti junija 1944 požgali in pobili 27 vaščanov.

Razhajanja Berlina in Bruslja
Berlin in Bruselj glede začetka pogajanj o izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja ostajata na različnih bregovih. Medtem ko si v prestolnici EU-ja prizadevajo za čimprejšnji začetek pogajanj, v Nemčiji od Londona ne zahtevajo naglih odločitev.

"Če upočasnimo proces samo zato, da bi popustili zavlačevanju britanskih konservativcev, bomo škodovali vsem," je za nemški časopis Bild dejal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. "Dolg proces bo vodil samo še k večji negotovosti, ogrožal pa bo tudi delovna mesta," je še poudaril.

"Zato od britanske vlade pričakujemo, da bo sprožila postopek. To bi lahko storila že na vrhu v torek," je še povedal Schulz.

Za čimprejšnji začetek pogajanj in izstop Velike Britanije iz EU-ja so se v soboto zavzeli zunanji ministri ustanovnih članic EU-ja - Nemčije, Francije, Italije, Nizozemske, Belgije in Luksemburga.

Merklova ne želi pritiska na Britance
Medtem pa nemška kanclerka Angela Merkel sporoča, da ne želi pritiskati na Britance. Tudi vodja njenega kabineta Peter Altmeier je danes izrazil pričakovanje, da britanska vlada zahteve za izstop ne bo podala že na torkovem vrhu v Bruslju.

"Nič ne kaže, da bi se to zgodilo. Mislim, da je bolj verjetno, da bo zahteva vložena v prihodnjih tednih oziroma mesecih," je v pogovoru za nemški radio Deutschlandfunk izpostavil Altmeier. "Morda se to pred prihodom nove vlade sploh ne bo zgodilo," je dodal.