Na Hrvaškem ponavljajo, da se o Rehnovem predlogu ne bodo več pogovarjali, a Slovenija takega kot je ne bo sprejela. Foto: EPA
Na Hrvaškem ponavljajo, da se o Rehnovem predlogu ne bodo več pogovarjali, a Slovenija takega kot je ne bo sprejela. Foto: EPA

Za nas vsako poseganje v vsebino Rehnovega predloga pomeni tudi njegovo zavračanje.

Mario Dragun, tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva
Hrvapko ministrstvo za zunanje zadeve
Hrvaška naj bi Češki poslala depešo, v kateri piše, da je Rehnov predlog končen, a da EU tudi nima vzvodov, s katerimi bi Slovenijo prisilila, da umakne svojo blokado. Foto: MMC RTV SLO

Hrvaškim diplomatom pa so predstavniki zunanjega ministrstva Češke, ki predseduje EU-ju, že prenesli stališče, da Rehn pričakuje od Hrvaške brezpogojni pristanek na nove pogovore s Slovenijo, saj brez kompromisa Slovenija ne bo odmaknila ustavitve hrvaških pristopnih pogajanjem z EU-jem, še piše omenjeni hrvaški časnik.

Sicer pa so očitno stiki med Hrvaško in predsedujočo Uniji Češko dokaj intenzivni, saj sta pemier Ivo Sanader in zunanji minister Gordan Jandroković v četrtek gostila predsednika češkega senata Premysla Sobotku.

Kmalu bo znana usoda Rehnovega predloga
Jutarnji list ugotavlja, da je Rehn popustil Sloveniji in da bo poskušal nadaljevati pogovore z obema državama: "Glede na to, da EU nima nikakršnega mehanizma, da bi preprečil takšno vedenje Slovenije in deblokiral hrvaška pristopna pogajanja, se zdi, da se je Olli Rehn znova znašel v pat položaju, iz katerega ni videti izhoda. Z drugimi besedami, Slovenija lahko še naprej brez kakršnih koli ovir in sankcij blokira Hrvaško."

Časopis še trdi, da se bo Rehn čez nekaj dni sestal s predstavniki tria predsedujočih držav (Francije, Češke in Švedske) in po tem sestanku naj bi bila znana usoda slovenskih dopolnil k Rehnovemu predlogu. Diplomatski viri pri EU-ju naj bi med tem zatrjevali, da bodo članice vztrajale, da se rešitev za zagato najde pred junijskim vrhom EU-ja.

Na Hrvaškem trdijo, da gre za "vzemi ali pusti"
Na morebitna ponovna pogajanja se je odzval tudi hrvaški politični vrh. Čeprav naj urad predsednika države Stipeta Mesića ne bi imel navade komentirati komunikacijo med veleposlaniki, kot piše Novi list, pa se je tokrat takoj oglasil predsednikov svetovalec za zunanje zadeve Tomislav Jakić in ponovil Mesićevo stališče, da je edina sprejemljiva osnova za reševanje mejnega spora mednarodno pravo.

"Hrvaški je bil zadnji Rehnov predlog predstavljen kot "sprejmi ali pusti", o katerem se ne razpravlja, zato ga je Hrvaška tudi sprejela, čeprav ni bila zadovoljna z nekaterimi formulacijami in nedorečenostmi," je Jakić dejal ob novici, da naj bi Rehn pogajanja spet vrnil na začetek.

"Dodatni pogovori niso smiselni"
Tudi predsednik komisije za reševanje mejnega vprašanja Davorin Rudolf poudarja, da mora Hrvaška vztrajati na rešitvi, kot jo je nazadnje predlagala evropska komisija in ki jo je potrdil tudi sabor.

"Na žalost sem zaplete okrog Rehnovega predloga pričakoval in o tem sem govoril tudi v saboru, ko smo sprejemali ta predlog. Opozarjal sem, da se ne smemo slepiti, da je to konec mejnega problema," pa je dejal predsednik največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović. V njegovi stranki menijo, da bi bilo treba tako Rehnu kot Slovencem jasno povedati, da dodatni pogovori niso smiselni.

Da je zdaj na preizkušnji verodostojnost EU-ja, Evropske komisije, zunanjega ministra in komisarja za širitev, je prepričan Neven Mimica, SDP-ov član nacionalnega odbora za pogajanja z EU-jem. Pravi, da bo Rehn z dodatnimi pogovori pokazal nespoštovanje do odločitev hrvaškega sabora in njihovim predstavnikom, saj jim je rekel, da je to njegov zadnji predlog.

A. S.

Za nas vsako poseganje v vsebino Rehnovega predloga pomeni tudi njegovo zavračanje.

Mario Dragun, tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva