Hrvaški politični vrh je sprejel Rehnov predlog in enako pričakuje od Slovenije - kakršne koli spremembe predloga razume kot njegovo zavrnitev. Foto: EPA
Hrvaški politični vrh je sprejel Rehnov predlog in enako pričakuje od Slovenije - kakršne koli spremembe predloga razume kot njegovo zavrnitev. Foto: EPA
Olli Rehn
Slovenija naj bi dopolnila predlog evropskega komisarja za širitev. Foto: EPA
Hrvaška ponovno poziva k umiku blokade

"Tisto, kar vemo iz medijev, ne pa tudi uradno, je, da so Slovenci zahtevali določene amandmaje. Amandmajev ne bomo sprejeli," je izjavil hrvaški premier Ivo Sanader. Ponovil je, da je bil predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna predstavljen po načelu "vzemi ali pusti" in ne kot predlog, ki ga je mogoče spreminjati z amandmaji.

Zagreb znova poziva k odpravi zaustavitve pogajanj
Sanader je dejal, da je hrvaški sabor potrdil sprejetje Rehnovega predloga. "Mi vztrajamo pri omenjenem izhodišču in pričakujemo, da nas bo komisar Rehn obvestil o slovenskem odgovoru. Znova pozivam slovenski državni vrh, naj umakne zadržke hrvaških pogajanj z EU-jem, ker smo izgubili šest mesecev," je pozval hrvaški premier.

Pahor: Slovenija mora zaščititi svoje interese
Slovenski premier Pahor je v odzivu na Sanaderjeve besede poudaril, da se je slovenska politika na Rehnov predlog "odzvala zelo razumno in pravočasno z dopolnili" ter ponovil, da je Slovenija dolžna zaščititi svoje interese. Dodal je, da ni bila Slovenija tista, ki je dvostranske odnose vnesla v pogajalski proces Hrvaške z EU-jem, temveč je to sprožila sporna dokumentacija hrvaške strani, ki prejudicira mejo. "Če Hrvaška umakne sporno dokumentacijo, Slovenija nima razlogov, da bi zadrževala hrvaška pogajanja. Mi si želimo, da da bi se vprašanje meje rešilo, vendar je to povezano tudi s poskusom Evropske komisije oziroma EU-ja, da pri tem posreduje in koliko posreduje," Pahor ni izključil možnosti dogovora s pomočjo Bruslja.

Jandroković: Spremembe pomenijo zavračanje
Sanaderjevo stališče je potrdil tudi vodja hrvaške diplomacije Gordan Jandroković. Dejal je, da je predlog "kompromisen in zadnji" po načelu "vzemi ali pusti", zahteve po spremembah pa pomenijo "zavračanje" predloga. "Za Hrvaško je nesprejemljiva razprava o spremembah in dopolnilih omenjenega besedila," je izjavil hrvaški zunanji minister in poudaril, da predlog ni le Rehnov, temveč ga podpira predsedujoči trio EU-ja Francija, Češka in Švedska. Ponovil je, da ne glede na to, ali bo Slovenija sprejela Rehnov predlog ali ne, pričakuje nujno deblokado hrvaških pogajanj in novo srečanje konec tedna s predstavniki EU-ja in Slovenije glede spora.

Jandroković se je odzval tudi na poročanje Novega lista, ki je objavil interno sporočilo hrvaških diplomatov iz Prage. Poročilo po presoji časnika kaže, da se je Rehn odločil popustiti Sloveniji in vrniti pogajanja na začetek. Jandroković je dejal, da je nenavadno, da se je del diplomatske pošte pojavil zunaj diplomatskih kanalov, in napovedal notranjo preiskavo.

T. V.

Hrvaška ponovno poziva k umiku blokade