Evropska unija
Kot mnoge države po svetu se tudi Irska sooča z vse večjo priljubljenostjo delitve gospodinjstev in hkratnim pomanjkanjem najemniških stanovanj. Foto: Reuters

Dodaj v

Irska zaradi pomanjkanja stanovanj strožje nad Airbnb

Vse več držav spodbuja dolgoročno oddajanje nepremičnin
26. oktober 2018 ob 12:16
Dublin - MMC RTV SLO, Reuters

Zaradi resnega pomanjkanja stanovanj bo Irska zakonsko uredila sivo področje spletnih strani, ki ponujajo delitev gospodinjstva in kratkotrajnega najemanja stanovanj, kot je Airbnb.

Desetletje po veliki gospodarski krizi leta 2008 je na irskem nepremičninskem trgu sicer ostal določen presežek nepremičnin, katerih vrednost se je prepolovila, a danes so domovi postali prava redkost v državi, katere populacija in gospodarstvo rasteta hitreje kot v drugih državah članicah EU-ja.

Strožja zakonodaja
Zato se je država odločila sprejeti novo zakonodajo, ki bo začela veljati junija, katere namen je, da bi profesionalne najemodajalce odvračala od tega, da nepremičnine oddajajo le za krajša obdobja, ampak se raje odločajo za dolgoročna oddajanja nepremičnin.

Tudi druga evropska mesta, med njimi Berlin, Barcelona, Pariz, so sprejela podobne ukrepe omejitve števila najemnih nepremičnin za krajše časovno obdobje in spodbujanje dolgoročnih oddajanj, saj tako tudi lokalnim prebivalcem omogočijo ugodnejše cene najema.

Prijava dejavnosti
"Želimo zaščititi prakso delitve gospodinjstev, ko nekdo oddaja sobo v svojem stanovanju ali celotno stanovanje, če se odpravi na dvotedenske počitnice, da lahko plača svoje račune," je dejal irski minister za stanovanjsko politiko Eogan Murphy. "Hkrati pa bi radi končali s prakso, ko nekdo oddaja svoje drugo stanovanje na kratek in ne na dolgi rok, saj je to pač bolj dobičkonosno," je še dejal.

Glede na novo zakonodajo lastnik nepremičnine svojega drugega stanovanja ne bo mogel več oddajati za časovno krajša najemniška bivanja. Razen če ne bo dobil predhodnega turističnega potrdila, ki ga bodo izdajali lokalni organi za načrtovanje. Lastniki več nepremičnin se bodo morali prijaviti pri teh organih v zameno za uporabno dovoljenje, na območjih mesta, kjer pa bo večje povpraševanje po dolgoročnem najemu nepremičnin, pa verjetno omenjenega dovoljenja ne bodo dobili.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
DrKult
# 26.10.2018 ob 14:37
Tudi pri nas bi morali nekaj ukreniti glede tega. Najemnine v Ljubljani so zadnja leta šle strmo navzgor.
DrKult
# 26.10.2018 ob 15:25
Borc984, Spicy etc. mene vaš profit ne zanima, tako kot vas ne zanima, kje in kako bomo vaši sonarodnjaki spali in živeli. V Ljubljani spodobno dvosobno stanovanje, ki ni nič posebnega, mesečno stane 800 eurov, povprečna plača pa je okoli jurja. Veliko ljudi tudi teh 800 eurov ne vidi. Država lahko glede tega marsikaj ukrene, sploh pa lahko uvede davek na prazna stanovanja. To je še posebej učinkovito, ko sebičneži ne prijavljate najemnikov in oddajate na črno.
Tvoj profit me ravno toliko briga kot tebe briga to, kje in kako jaz živim. Nas je več kot vas, posledično boste vi tisti, ki boste potegnili ta kratko.
zozozo
# 26.10.2018 ob 15:10
@borc984 - Država noče "dve najmenini na leto", ampak hoče davek, enako kot pri vsakem drugem dohodku. Zakaj si predstavljaš, da bi moral tvoj pasivni dohodek biti obdavčen manj kot dohodek od dela? Kvečjemu bi moralo biti obratno.
STRIKE
# 26.10.2018 ob 15:01
Zadnji čas!

Ljubljana je ratala katastrofa za najemnike!

Tako ponudba kot cene!
DrKult
# 26.10.2018 ob 16:01
Borc984, vrata so odprta, ti kar lepo idi ven, np. Definicija nič posebnega je podobna kvadratura kot tvoje stanovanje. Do nedavnega sem plačeval 300eur plus stroške za čuzo od garsonjere na obrobju Ljubljane, od koder se s trolo do centra vozim 35 minut. To je abnormalno in cene so v zadnjih letih drastično poskočile predvsem zaradi AirBNB-ja.
Ti pa kar pridno utajaj davke. Jaz ti kot podjetnik, ki vsak mesec plačam čisto vse davke, ki jih dolgujem državi, iz dna srca želim, da te dobijo.
Kaj pa ste vi stanodajalci, da se bi za vas delalo neke izjeme. Že itak vam je država skozi prste gledala lani, ko ste dobli 3-mesečno amnestijsko obdobje za prijavit prihodke iz AirBNB-ja za nazaj.
SpicyWeiner
# 26.10.2018 ob 14:55
DrKult
Tudi pri nas bi morali nekaj ukreniti glede tega. Najemnine v Ljubljani so zadnja leta šle strmo navzgor.


Za koga je pa potem Zoki tako zagreto prenavljal center, če ne za množice turistov?
DrKult
# 26.10.2018 ob 16:48
7up, jah ne, ni tako. Imam dosti druzine in kolegov na Dunaju in po Nemčiji in stvar pač ni taka. Najemnine so nekoliko višje, plače pa ohoho. Sicer pa je bv razglabljati. Kdor ne plača davka od posla, je lopov. Lopove pa je treba udarit po prstih. Če podjetnik je plača davkov, ne dobi amnestijskega obdobja 3 mesece, da prijavi za nazaj. Dobi položnico z ornh zneskom, če pa se to ponavlja, se mu firmo vzame. Enako bi bilo treba naredit tudi za stanovanja. Davek ostane kakršen je, doda se letni davek v višini 1-2% vrednosti nepremičnine na prazna stanovanja, da se prepreči oddajanje na črno. Kršiteljem zraven še kazen v 5-kratni višini in odvzem nepremičnine povratnikom.
Pol me pa kr zanima, kolk cajta še bodo lopovi skrivali pred državo vso svoje šušmarjenje preko air bnb in brezpogodbenih oddajanj. Če velja to za vse druge biznise, ne vem zakaj ne bi še za oddajanje nepremičnin.
KLIPAN
# 26.10.2018 ob 15:37
Že spet se levičarji spravljajo na svobodne podjetniške pobude in omejujejo kapitalizem???? :)))
Irska je na poti Venezuele:)))))
Saj se država nima kaj vmešavati v svobodno podjetništvo, a ne???:))))
tupamaross
# 26.10.2018 ob 15:06
No, to, kar sem imel za povedati, so povedali na oddaji Globus.

Zelo dobra oddaja in čestitke RTV-ju.

Borec 984,
Tudi sam raje imam prazno, kot bi oddajal v najem po zakonih,
ki jih na tem svetu nihče ne razume.
Borc984
# 26.10.2018 ob 14:58
DrKult.... zahvali se državi in njenim strokovnjakom.
Raje imam prazno, kot da se zajebavam z najemniki na dolgi rok. Država hoče 2 najemnini na leto, ampak to ji ni dovolj, sedaj bi pa radi, da se še v dohodnino spet šteje!?
So pa totalnoma izgubili kompas! Brez skrbi.... da se bo to vse v najemnini odražalo in še več bo oddajanja na črno! Z tistimi par inšpektorji, ki se jim ne lubi delati, pa bodo naredili kaj? Za 100 evrov se prodajo ti jadniki, Ker je pač takšna kultura v Sloveniji!
In kaj če jaz oddajam svoje stanovanje in se preselim na drugo lokacijo, kjer moram jaz plačevati najemnino?
A mi bodo oprostili moj davek?
sosman
# 26.10.2018 ob 14:31
Na balkanu to niti ni urejeno, zato je ogromen črni trg. Uredbe v takih primerih ne zaležejo.
Borc984
# 26.10.2018 ob 15:40
Definiraj spodobno stanovanje? Bi rekel, da je spodobno, in lepše kot 80% lukenj, ki se oddajajo v LJ. ker se sam še nisem kje bolje počutil, kot v svojem stanovanju.
Jaz sem svojega oddal lani za 580 evrov. 65 kvadratov z balkonom. Dvosobno, toplo, majhni stroški. Sem zavrnil mnogo ponudb, ker me niso iskalci prepričali. Dokler nisem našel ene mlade družine z novorojenčkom, ki sta potrebovala stanovanje za 6 mesecev.
Aja pa Gursu sem tut prijavil realno najemnino
Medtem, ko sem na isti strani videl, novejša, večja stanovanja, ki so jih prijavili drugi za manj, kot sem jaz svojega. Zdaj me bo pa moja poštenost koštala več. Never again!
Kje so inšpektorji? Tistih nedotakljivih, ki imajo več stanovanj v LJ, pa itak ne bodo niti obiskali!
Raje ga prodam in si kupim stanovanje v Avstriji, kot pa da oddajam zaščitenim medvedom v Sloveniji, kateri o obveznostih ne vejo nič, o pravicah pa so vsi strokovnjaki.
fafner
# 26.10.2018 ob 15:39
Pravilno! Tile RB'NB samo uničujejo skupnosti in četrti, ter nabijano cene nepremičnin. Irska mi postaja vedno bolj priljubljena država. Svetilnik v Evropi.
fritaja
# 26.10.2018 ob 13:59
Glede na novo zakonodajo lastnik nepremičnine svojega drugega stanovanja ne bo mogel več oddajati za časovno krajša najemniška bivanja.

Pri nas to ne bi šlo skozi ustavno sodišče, pravijo. Še en dokaz, da je tukaj pravna država, ne pa tam nekje v irski vukojebini.
esspero
# 27.10.2018 ob 05:35
Dr.kult@ Dobro si povedal glede praznih stanovanj , na kar tudi jaz vseskozi opozarjam pristojne preko medijev , a lobby je premočan.Na prazna stanovanja bi moral biti davek 1% letno, torej 10 krat več kot ostali.Vprašajmo se , zakaj sploh nekdo gradi in ima prazno. Misli da lahko dela kar hoče , če mu je država omogočila gradbeno dovoljenje Dokler se to ne bo zakonsko spremenilo ,bo tako kot je.
fritaja
# 26.10.2018 ob 15:32
STRIKE
# 26.10.2018 ob 15:01
Zadnji čas!

Ljubljana je ratala katastrofa za najemnike!

Tako ponudba kot cene!


Če si slučajno spregledal, članek je o Irski, ne o Sloveniji ;)
izo
# 28.10.2018 ob 13:09
pohvalno, samo še bolj pokvalno bi recimo bilo, da bi država uredila popuste za določena giganta, ki ne rabijo plačevat davke na dobičke (aka googel, amazon verjetno tudi airbnb itd itd) ali pa pač nek minimal, medtem ko jasno vso ostali plačujejo polno. oz po zakonu.
dobite ven toliko denarja, da pozidate pol irske in jih zastonj oddajate naslednjih 20 let.
a to pa ne..
KosmataPazduha
# 27.10.2018 ob 20:30
V tujini boš za garsonjero brez stroškov plačal približno tisočaka. In ne plače niso 3x višje...

Če je kar kar je zarares v sloveniji ugodno, so tro ravno najemnine.


se spomniš vitalija nosova? Ta tvoj post je podoben njegovemu prostemu metu.
esspero
# 27.10.2018 ob 05:42
7up@ V dialogu z dr.Kultom....sem na strani slednjega. Zakaj. Tudi sam se bil veliko v tujini in ni res kar praviš. Na začetku 90-ih ko so bile najemnine v LJ še poceni , je bila sredi Bruslja soba velikosti 30 m cenejša kot v Ljubljani.Dvosobna v centru so bila 50 %dražja kot pri nas , a proti našim luksuzna ,bogato opremljena. Gradnja odlična , stroški majhni.Kriza je le Pariz , London ,drugje se pa da dobiti za zmerno ceno glede na prihodek v državi.
GoodFella
# 26.10.2018 ob 15:52
In ja, treba bi bilo vzpostaviti red in enaka pravila za vse, najemnike in najemodajalce, ter ustrezen nadzor.
the law1
# 26.10.2018 ob 15:49
@Borc984

Anomalije na slovenskem trgu so, ker nimamo konkretnega nepremičninskega davka v višini med 2% in 3%. Anomalije so tudi, ker tukaj pri nas vsak po svoje nekaj oddaja. V resnih državah za oddajanje v najem in vse v zvezi s stanovanjem skrbijo agencije.

Mi smo še globoko v socializmu po mentaliteti.

In še nekaj, če se uvede konkreten nepremičninski davek se ves zaslužek od dobička ne upošteva v najemnini, kadar ni oddaja za turistične namene.
GoodFella
# 26.10.2018 ob 15:48
To bi bilo treba urediti tudi pri nas, samo našim vladovalcem to ni v interesu. Smo država brez neke resne stanovanjske politike, vse skupaj je prepuščeno stihiji. Mladini in družinam prijazna država? Ma kje, floskule.
Borc984
# 26.10.2018 ob 15:47
@borc984 - Država noče "dve najmenini na leto", ampak hoče davek, enako kot pri vsakem drugem dohodku. Zakaj si predstavljaš, da bi moral tvoj pasivni dohodek biti obdavčen manj kot dohodek od dela? Kvečjemu bi moralo biti obratno.

Če jaz drugje plačujem najemnino, potem to ni ravno nek pasivni dohodek! A štekaš!? Ampak se samo pokrije.
Davek na MOJE premoženje, ki ni bilo kupljeno po nekem Jazbinškovem zakonu, in je bil plačan davek že ob nakupu in ga tudi plačujem vsako leto v obliki NUSZ, v prihodnje kdo ve kaj bo, bodo pa najemniki plačevali še rezervni sklad in NUSZ, ker do zdaj sem jaz prevzemal te stroške.
A razumete zdaj, zakaj bo vse še dražje, če se bo poslušalo naše strokovnjake!
Borc984
# 26.10.2018 ob 15:41
Pa še iz prve sem zavrnil vse nepremičninske agencije, katere iskalcu še dvignejo najemnino za 2 najemnini. Lol
Kapetano
# 03.11.2018 ob 23:52
Tudi pri nas bi korali uvesti dovoljenja in ta bi bila mandatorna za objavo na teh portalih. Nimas potrdila, imas oglas, trka inspektor
whiteswan
# 28.10.2018 ob 11:23
Vedno ko se pogovarjamo o najmeninah se vsi zapicijo v LJ. Potem pa se to primerjajo s prestolnicami kjer ima ena avenija toliko prebivalcev kot celotna LJ.
7up
# 27.10.2018 ob 09:44
esspero

V Belgiji se praktično vsa stanovanja oddajajo neopremljena. Dobite samo kuhinjo.... Opremljena stanovanje se oddajajo preko Airb'n'b. Enosobno stanovanje(spet neopremljeno) v centru res lahko dobite za 800 - 900 eur. Vendar so spet dve pasti:
-V centru mesta živijo za razliko od večine drugi prestolnic reveži in priseljenci iz afrike/bližnjega vzhoda. Verjetno ste že slišali npr. za četrt Molenbeek(tam so živeli "Pariški" teroristi). Ljudje, ki imajo denar so se že nekaj desetletij nazaj poreselili v predmestje...
-Plače v Belgiji so visoko obdavčene. Povprečna neto plača v Brusselsu je samo cca 2000 neto...

Še zadnja pomebna stvar. Tam brez perfektnega znanja Francoščine in Lokalnega dialkekta Nizozemčine boljše službe verjetno niti ne boste dobili.....

Paris, London? Dodajte še Luxembourg, Frankfurt, Dublin, Zurich, Geneve, Amsterdam, Oslo, Salzburg, Munich, Bern, Koln,...

Praktično vsa mesta s boljšimi plačami.
Borc984
# 26.10.2018 ob 19:45
Dr.Kult
Ti maš hude težave z bralnim razumevanjem, če si iz mojih komentarjev razbral da utajam davke. Aja zato, ker nisem prek agencije oddajal.....
Haha... ja ce gres prek agencije te fajn oskubijo, kot najemojemalca. Tistih šakalov sem se moral otepati s palico.
So se posteni ljudje, ki jim ni da odirajo druge. Verjames ali ne. 800 evrov za 63 m2 je prevec. Razen ce so v enem letu toliko najemnine skocile. Vem ker sem jaz zacel s 650 in sem zaradi slabega odziva spuscal. Dokler nisem dovolj ogledov imel. Sweet spot pa je bil 600. Na koncu sem se spustil za 20. Ker sma se dogovorila da jaz prevzamem rezervni sklad.
Jaz sem pa bil pomirjen, ker je najemnik, ze kupil novogradnjo in jo potreboval samo za pol leta. Poloznica za placilo davka je pa prisla kar hitro.
Mogoce si pa rizicen najemnik in posledicno placujes vec.
7up
# 26.10.2018 ob 17:54
Drugače pa glede drakonskih kaznih. Kitajska ima smrno kazen za korupcijo... no vseeno je ena najbolj koruptivnih držav.
7up
# 26.10.2018 ob 17:49
DrKult

Davka na prazna stanovanja nima nobena država v EU. Že slovesko US je eksplicitno povedalo, da to ne bo šlo čez. Isto bi dejalo tud EU sodišče...

Tudi ne vem zakaj bi to karkoli rešilo. Večina praznih stanovanj v sloveniji je takih, da v njih ni mogoče živeti ali pa zaradi lokacije nihče noče živeti. Tisti, ki utajujejo davke imajo pogodbe že sedaj... samo ne s dejanskimi zneski.
7up
# 26.10.2018 ob 17:45
DrKult

Ne verjemi vsega kar ti govorijo :) Živim v tujini in poznam stvari iz prve roke. Predlagam, da si odpreš numbeo in si pogledaš "realizirane" najemnine v normalnih soseskah znotraj mesta. Verjetno se vsi strinjamo, da stanovanje, ki je 2-3 ure dnevne vožnje do službe ali pa stanje znotraj slabe soseske(tukaj ni primerjave s kakšno Šiško/Fužinami) ni primerljiva.

Ko je že govora o Dublinu. Cena 1 sobnega stanovanja v Dublinu je cca 1300 eur. Kar je še vedno poceni kot v prvih dveh conah Londona, kjer boste plačali cca 2 tisočaka. Podobno boste plačali tudi v kakem Zurichu. Na Dunaju boste za tako stanovanje res plačali nekaj manj(cca 1000 eur) samo tam so tudi visoki davki - povprečna neto plača na Dunaju je približno 2 tisočaka.
7up
# 26.10.2018 ob 16:33
DrKult

V tujini boš za garsonjero brez stroškov plačal približno tisočaka. In ne plače niso 3x višje...

Če je kar kar je zarares v sloveniji ugodno, so tro ravno najemnine.
bralec#62990
# 26.10.2018 ob 15:20
Vse petkrat obdavčeno, že pred tem pa potrebno plačati za 20 "dovoljenj". Najbolje je res skrivat denar v tem sistemu.
Kazalo