Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 24 glasov Ocenite to novico!
Beppe Grillo
Vodja italijanskega Gibanja petih zvezd (M5S) Beppe Grillo je danes člane presenetljivo pozval k spletnemu glasovanju o nadaljnji usodi M5S v Evropskem parlamentu. Foto: Reuters

Dodaj v

Italijansko Gibanje petih zvezd za izstop iz evroskeptične skupine EFDD

"M5S bi lahko postal tretja sila Evropskega parlamenta"
8. januar 2017 ob 22:08
Rim - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Ustanovitelj italijanskega Gibanja petih zvezd (M5S) Beppe Grillo se je zavzel za odhod iz evroskeptične skupine Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) in pridružitev k liberalcem (Alde).

Grillo je člane M5S-ja presenetljivo pozval k spletnemu glasovanju o nadaljnji usodi gibanja v Evropskem parlamentu. "Alde ima 68 evropskih poslancev, skupaj z M5S-jem pa bi postal tretja sila Evropskega parlamenta," je zapisal na svojem blogu.

M5S je na evropskih volitvah leta 2014 v Evropskem parlamentu osvojil 17 poslanskih mest in se povezal z britanskim Ukipom Nigela Faragea, ki je osvojil 22 poslanskih mest in oblikoval stranko EFDD.

Razhajanje poti z Ukipom
Grillo trdi, da sta stranki v zadnjih dveh letih in pol soglasno glasovali le v okoli 20 odstotkih primerov in da je Ukip dosegel svoje, ko so Britanci glasovali za izhod iz EU-ja. Zato so začeli pogovore z drugimi skupinami in "edini, ki so odprli dialog, so bili poslanci Aldeja". "Poskušali smo navezati pogovore tudi z Zelenimi, ki pa so našo ponudbo zavrnili," je še pojasnil Grillo.

Glasovanje o tem, v katero politično skupino Evropskega parlamenta želijo, bo potekalo danes in v ponedeljek, člani gibanja pa lahko izbirajo med EFDD-jem, Aldejem ali nepovezanimi. Glede zadnje možnosti je sicer Grillo opozoril, da to pomeni, "da nimaš teže".

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
vnk
# 08.01.2017 ob 22:34
Tisti, ki se dere, da bo izstop iz EU rešil probleme, je zame idiot. Narediš isto kot pri volitvah za vlado, zboriš si mesto in delaš na spremembah. EU je pač prihodnost za nas, če nočemo biti hlapci drugim velesilam, ki nas bodo obračale drug proti drugemu, odvisno od njihove koristi.
JANEZ BLOND
# 08.01.2017 ob 23:27
Pac-Man sprijazni se Donald je zmagal ne bo vojne z Rusijo čeprav vem, da si jo želiš.
Komisar
# 08.01.2017 ob 22:40
@hafiks
Preberi o čem se gre - največja populistična stranka v Italiji se umika od evroskepticizma. To je nasprotno od "pokanja po šivih".

@vnk
Tole je verjetno ena redkih priložnosti, kjer se lahko s tvojim mnenjem strinjam. Tudi Američani ne sesujejo svoje države vedno, ko zabrede v težave. EU je edini vzvod malih Evropskih držav, da ostanejo relevantne v tem svetu.
Follow Me
# 08.01.2017 ob 23:51
Je bolje, da preberete uradno novico http://www.beppegrillo.i
t/
el CARTEL
# 08.01.2017 ob 23:21
vnk @ EU ja, a le kot ekonomska unija. ne politična unija "združenih držav evrope", ki jo vodijo neizvoljeni birokrati.
mesija-s
# 09.01.2017 ob 11:00
Švabo nas bo vse zhebu ....zopet.....zgodovina je najboljša učiteljica. Analogije lahko vlečeš kar z ravnilom (1. sv., 2sv. vojna). Vedno je on v središču vlečenja potez. Hvala Merkel. Nisem jaz kriv, če imaš v Nemčiji nikakvo nataliteto in imajo lepe Nemke raje facebook in ugodje kot pa kindermachen. S Špagetarji je pa isto....velike kmetije so polne bangladeša in afrike, nobena italijanka ne gre več delati....kaj šele da bi imela nataliteto, za to je treba žrtvovati marsikaj. Te gibanja so de facto na daljši rok brez veze....islam bo prevladu v 25-letih, vse projkecije so narejene.
Alchemist
# 08.01.2017 ob 23:33
@el Cartel

Ekonomske unije ne more biti (in je ne sme biti), brez politične unije. Ekonomska unija brez politicne bi pomenila ustvarit nek ogromen trg, ki ga nihče ne regulira in kjer se lahko razpasejo multinacionalke in postanejo ter močnejse od držav. EU mora bitk tudi nosilka oblasti, ki lahko regulira skupni evropski trg in omeji delovanje multinacionalk na njem.

Problem je samo v tem, da treba EU demokratizirat in ji dat politično legitimiteto, ki lahko izvira samo in izključno s strani evropskega volilnega telesa.
CarlosNorris
# 08.01.2017 ob 22:28
Haha, torej M5S bi bili in populisti in neoliberalci. In levo in desno, in antiestablišment antielitisti kot tudi respetkabilni pro-Evropejci- pametno, ne dat vseh jajc v košaro, bodi vsakemu tisto kar želi videti, tako kot je zmagal Trump v ZDA- toliko nasprotujočih stvari da si lahko volilec sam izbere kar mu je všeč in se odloči da to zastopajo.
Sussudio
# 09.01.2017 ob 00:00
M5S ni nič drugega kot primitivno politično gibanje. Igra na nezadovoljstvu ljudi s staro politiko. Zganja nekaj primitivnega populizma tipičnega za levo strano, malo tipičnega za desno stran... obljublja konec korupcije v politiki... resnica pa je da je tole gibanje s podporo na volitvah prineslo v italijanski parlament množico neizobraženih ljudi.
M5S je gibanje, kateremu so se pridružili neizobraženi ljudje, mladi brezposelni... (isto kot pri nas pri združeni levici). Po italijanskem strokovnem mnenju nimajo zdaleč primernega osebja, da bi lahko sestavili vladno ekipo.
Pridigajo proti nepravilnostim v politiki sami pa so poskrbeli za škandal s ponarejenimi podpisi pri njihovih kandidaturah na Siciliji. V Rimu z njihovo županjo prikazujejo zgolj nesposobnost in razhajanje med njimi samimi ko se gre za koristi korita.
Zaenkrat na državi ravni jih združuje opozicijski položaj, na vladi bi se med njimi stepli kdo bo več pobral.
Sedaj že vidimo da Grillo se že dobro prilagaja finančnim interesom na evropski ravni. V Italiji pridiga proti Evropi, proti Euru... sedaj pa bi kar izstopil iz evroskeptične skupine in se pridružil evropskim liberalcem. Očitno je bil evropskepticizem le populistična poteza da pride do korita, sedaj pa že gleda kje bo bolj pri koritu.
oziris.va
# 10.01.2017 ob 14:19
JANEZ BLOND
# 08.01.2017 ob 23:27

Pac-Man sprijazni se Donald je zmagal ne bo vojne z Rusijo čeprav vem, da si jo želiš.


Ampak vojni dobičkarji se s tabo ne strinjajo in upajo, da bo. Ameriška administracija dela brez predsednika.
REsnica
# 10.01.2017 ob 12:18
italijanska banka iz siene nujno rabi evropski denar.... poteza filmskega komika je logična
Belief
# 09.01.2017 ob 15:56
ta novica mi je bila včeraj totalen šok. pa me le malo stvari lahko šokira

če gredo v ALDE me bo pobralo od smeha. bo pa vsaj konec italijanskega tečnarjenja o odhodu iz €
luxmundi
# 09.01.2017 ob 14:52
M5S se predvsem pripravlja na zmago v Italiji. Tako da tudi v tej njihovi potezi vidim samo populizem in nič drugega. Kar naenkrat bodo bolj sprejemljivi, ker pa so člani isti, kot prej seveda ne pričakovati drugačne politike.

Je pa vprašanje, če jim bo taka drža koristila ali škodovala ...
kromo-som
# 09.01.2017 ob 14:14
Ustanovitelj italijanskega Gibanja petih zvezd (M5S) Beppe Grillo se je zavzel za odhod iz evroskeptične skupine

Bog ve, koliko je pokasiral za svojo določitev...
masterjoze
# 09.01.2017 ob 10:10
Če se to res zgodi pomeni, da je M5S dejansko samo stranka za nategovanje ljudi. Prešaltat iz evroskeptične antiestablishment skupine v liberalno kapitalistično in skrajno globalizacijsko-elitistično skupino ALDE je pač direktno norčevanje iz njihovih volivcev. Ravno ALDE je osnovna gonilna sila evrofederacije, prostega trga, sporazumov CETA in TTIP, ... skratka večine stvari čemur so M5S do danes "uradno" nasprotovali
samogledam
# 09.01.2017 ob 08:39
Pa saj so Italijani že itak provinca od Afrike...In kot je videti po ulicah in mestih Francije...Tudi ta vsak dan bolj postaja Afrika kot EU. Preden bodo to opazili v Bruslju, bo že prepozno, kolonija je tu!
moonylink
# 09.01.2017 ob 00:41
ma nehajte ze enkrat s temi "neoliberalci"...svet ni crno bel.

EU je najboljsa stvar kar se je zgodila evropskim narodom v zadnjih ...no, 1 000 000 letih. In v EU so tako evroskeptiki kot liberalci.

Peppe se mi nikoli ni zdel tipa nigel fuckage al tista naci francozinja....in s tem to tudi dokazuje.

Tip je gledaliscnik, ima cut za ljudi, zaveda pa se tudi nevarnosti proto-fasizma.

Italijani so nam dostavili se najboljso verzijo teh novodobnih populizmov in svaka jim cast.
Roky89
# 08.01.2017 ob 23:33
Hahaha... pa kaj temu človeku ni jasno. Prvo se dere o izstopu Italije iz evra, zdaj se hoče pridružiti najbolj federalistični stranki v parlamentu?... ma kaki...

@ el Cartel
Tole tvojo blodnjo o "neizvoljenih" birokratih, ki "nas vodijo" smo razbili že nemalokrat.
1) Najmočnejša inštitucija v EU je Evropski svet. V njem sedijo direktno ali indirektno izvoljeni voditelji držav.
2) Predsednika Evropske komisije določi Evropski svet.
3) Člane Evropske komisije določijo vlade držav članic.
4) V Evropskem parlamentu sedijo direktno izvoljeni ljudje.
5) Inštitucije EU imajo le takšne pristojnosti, ki jim jih dajo države članice.
Alchemist
# 08.01.2017 ob 23:29
Zanimiv preobrat. Mogoče bodo svoj gnev sedaj usmerili v kaj dejansko bolj produktivnega....npr. boj proti sedanji gnili strukturi evrske valute.
RenatoP
# 09.01.2017 ob 08:33
Ni evropa gnila, gnile so vase drzave. Nizozemski, danski, luksemburgu, ceski, odlicno laufa zato ker znajo zagristi v zlato jabolko, nasi pa cincajo in cakajo in studije gor in dol, italjani jokcajo da jim je evro premocn!!! (Ceprav je me slabsimi svetovnimi valutami), spanci majo itak siesto, svabo in avstrijc lahko probleme resta v enem mescu ce bi vse nezakonite imigrante spokal s prvim vlakom ven.
Pac-Man
# 08.01.2017 ob 23:03
Vsem tem čudakom je potrebno podat roko.

http://observer.com/2016/12/donald-trump-can-stop-putin/
hafiks
# 08.01.2017 ob 22:30
Poka poka po vseh sivih.
Stara celina ni sposobna imeti svoje vojske.
Demokracija pa taka da nam ameri natavljajo vodje evropske skupnosti.
Komisar
# 08.01.2017 ob 22:49
"Zadnje desetletje nam perejo mozgane da Hitler ni bi tolk grozen in da nas je branil pred komunizmom.
In ta ista amerika nas danes rine v vojno z Rusijo."


Jaz sem slišal samo za primerjave putkota in hitlerja, pa še to v zadnjih letih, ko je Rusija napadla Ukrajino..
hafiks
# 08.01.2017 ob 22:43
Mi smo hlapci amerike.
Zadnje desetletje nam perejo mozgane da Hitler ni bi tolk grozen in da nas je branil pred komunizmom.
In ta ista amerika nas danes rine v vojno z Rusijo.
Ne vem v cem je fora da so nasi voditelji tako naivni.
Moje mnenje je da nas bankirji imajo pod komando.
Nekaj sto ljudem je do prevlade.
Tisti ki nas bodo potisnili v vojno bodo na varnem in brez pomanjkanja.
To je tak nesmisel, se posebaj danes pri tako razvitem umu cliveka.
Kazalo