Janša meni, da je EU naredil veliko napako, ker je dovolil zatiranje človekovih pravic v Ukrajini. Foto: BoBo
Janša meni, da je EU naredil veliko napako, ker je dovolil zatiranje človekovih pravic v Ukrajini. Foto: BoBo

Poleg gospodarske in energetske krize se EU dandanes spoprijema z več strateškimi izzivi, je poudaril Janša na kongresu Evropske ljudske stranke (EPP) v Dublinu. Med njimi je vzhodno sosedstvo EU-ja, kjer se šest držav želi pridružiti EU-ju in Natu. "Soseda teh držav je Rusija, kjer se njeni voditelji še vedno nostalgično spominjajo imperija Sovjetske zveze. Ta izziv je zdaj v središču pozornosti, saj je varnostna tveganja pripeljal pred naša vrata," je povedal Janša o krizi v Ukrajini.

Po njegovih besedah se Unija z ukrajinsko krizo zdaj ne bi ukvarjala, če ne bi predolgo tolerirala zlorab človekovih pravic, moči in upočasnila širitve ter če "na vrhu Nata v Bukarešti leta 2008 ne bi Rusiji dali de facto možnosti veta na širitev zveze", je prepričan. "Akcijski načrt za članstvo bi morali takrat ponuditi Gruziji in Ukrajini. Tega nismo storili in to je bila zgodovinska napaka. Zdaj smo soočeni s posledicami," je zatrdil Janša.

Kot izziv Unije je omenil še domnevno neuspešno tranzicijo v nekaterih postkomunističnih državah. "Neuspešna tranzicija spodkopava napore po reformah in ohranja močne postkomunistične in proruske sile v vodstvih držav članic EU-ja in Nata. To pa je dandanes veliko varnostno tveganje," je dejal Janša. V Dublinu sicer trenutno poteka dvodnevni kongres EPP-ja pred evropskimi volitvami konec maja, na katerem bodo zbrali svojega kandidata za predsednika Evropske komisije.