Putin in Obama sta se po skoraj letu dni konec septembra le sestala, a je bilo srečanje vse prej kot toplo. Foto: Reuters
Putin in Obama sta se po skoraj letu dni konec septembra le sestala, a je bilo srečanje vse prej kot toplo. Foto: Reuters

Juncker je ob tem kritiziral Obamov opis Rusije kot gole "regionalne sile". "Do Rusije se je treba vesti dostojno," je dejal Juncker na obisku v Nemčiji. "Moramo si prizadevati za praktičen odnos z Moskvo. Ni seksi, ampak tako pač mora biti, tako dalje ne gre več."

Lani so Evropska unija in ZDA zaradi ruske vpletenosti v ukrajinsko krizo proti Rusiji uvedle stroge sankcije. Med drugim so več ruskim predstavnikom zamrznile sredstva v tujini in proti njim uvedli embargo na vizume.

Sankcije so tudi omejile Rusom dostop do kreditov pri zahodnih bankah in do industrijske tehnologije v obrambnem in energetskem sektorju. Rusija je odgovorila s povračilnimi ukrepi in prepovedala uvoz hrane in pijače z Zahoda.

Posredovanje v Siriji nova točka spora
Ameriški predsednik Barack Obama se je po letu dni konec septembra ob robu zasedanja ZN-ja v New Yorku le sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim sta večinoma govorila o ruskem posredovanju v Siriji in iskanju rešitve za to nemirno državo, a je bilo njuno srečanje precej hladno.

In ZDA vse glasneje kritizirajo ruske zračne napade v Siriji, češ da ciljajo opozicijo, ne zgolj Islamsko državo, in s tem le pomagajo Bašarju Al Asadu, ki ga Moskva sicer že od izbruha državljanske vojne v Siriji podpira.

A Juncker na to temo pravi, da Evropa ne sme dopustiti, da bi ji odnos z Rusijo diktiral Washington. Je pa tudi pozval Rusijo, naj korenito spremeni svojo politiko. "Njihov način postopanja na Krimu in na vzhodu Ukrajine ni sprejemljiv."