Evropska unija
Jean-Claude Juncker
Predsednik Evropske komisije se ni želel opredeliti glede sodbe arbitražnega sodišča, češ da jo mora šele prebrati. Foto: Reuters
Berlin
Nemčija je sporočila, da je tako Slovenijo kot Hrvaško že pozvala k spoštovanju sodbe arbitražnega sodišča. Foto: EPA

Juncker ne želi zavzeti stališča do rezultata arbitraže, dokler ne prebere sodbe

Evropske institucije za zdaj molčijo
30. junij 2017 ob 11:46,
zadnji poseg: 30. junij 2017 ob 14:51
Talin, Berlin - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da ne želi zavzeti stališča do arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, dokler je ne prebere.

Juncker je poudaril, da je pravnik. "Želim prebrati odločitev sodišča, normalnega ali arbitražnega, preden zavzamem kakršno koli stališče," je odgovoril na vprašanje, kakšno je njegovo prvo politično sporočilo obema državama po razglasitvi sodbe, glede na to, da je bila komisija vpletena v proces in glede na osrednjo vlogo braniteljice vladavine prava.

Po neuradnih informacijah bo komisija v torek proučila možnosti, kaj sploh lahko stori, razen tega, da sodbo vzame na znanje. Že pred razglasitvijo sodbe je visoki uradnik EU-ja sicer poudaril, da lahko komisija obe strani zgolj pozove k razumu in dialogu. V Bruslju neuradno poudarjajo, da bi se morali strani usesti in rešiti zadevo kot med odraslimi.

Molk institucij EU-ja
Tudi v drugih institucijah EU-ja za zdaj molčijo. V tiskovnih predstavništvih predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija pravijo, da se za zdaj ne bodo odzivali in komentirali. V estonskem predsedstvu neuradno pravijo, da je njihovo stališče usklajeno s stališčem komisije.

V preteklih dneh je Juncker po telefonu govoril tako s slovenskim kot s hrvaškim premierjem, v torek bo o tem razpravljal kolegij komisarjev, on pa bo vmes prebral odločbo, je povedal v Talinu.

Nemčija poziva k spoštovanju arbitražne sodbe
Nemška vlada je v uradnem odzivu na odločitev arbitražnega sodišča sporočila, da je mednarodno arbitražno sodišče dragocen instrument mednarodnega prava in da igra pomembno vlogo pri poravnavi meddržavnih sporov.

Na tiskovni konferenci nemške vlade je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva sporočil, da je Nemčija vzela na znanje razsodbo v obmejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, za Radio Slovenija poroča Polona Fijavž. Po mnenju Berlina je povsem neodvisno od vsebine odločitve zelo pomembno, da se načelo mednarodnega prava upošteva in uresničuje na obeh straneh. Nemčija še poudarja, da je zaščita integritete mednarodnega sodišča v interesu vseh držav, članice Unije pa morajo biti na tem področju dober zgled drugim državam. Z zunanjega ministrstva so sporočili, da je Berlin obe državi že pozval k spoštovanju sodbe in da bo to počel še naprej.

VIDEO
Nemčija poziva k spoštovanju razsodbe
VIDEO
Odzivi na razsodbo v Evropi
B. V.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 30.06.2017 ob 11:57
Kot je bilo pričakovano, mlačni odzivi EU, s katerimi si Slovenija ne more nič pomagati. Naši kimavci bodo pa spet poslušni in zapravili še to kar je od arbitraže ostalo...

V Bruslju neuradno izpostavljajo, da bi se morali strani usesti in rešiti zadevo kot med odraslimi.

O ljudje božji, ko bi vi vedeli kako nemogoče se je s Hrvati karkoli dogovorit. Če ti pa že uspe te pa kmalu zatem itak okoli prenesejo. Namesto, da bi zahtevali spoštovanje mednarodnega prava, nas bodo prepričevali, naj še dodatnih 20 let zapravljamo čas in denar za jalove pogovore, ki ne vodijo nikamor. In to bo spet dalo potuho Hrvatom, ker bodo to interpretirali v svoj prid (proti arbitraži).
1upanje
# 30.06.2017 ob 12:01
ne pozabit na EURO in schengen KAMOR želijo južni sosedje - če ne prej, bo tarkrat Croatia zagotovo dobila našo blokado zaradi neupoštevanja ARBITRAŽE ... torej nič ni izgubljeno!
JohnSmith
# 30.06.2017 ob 12:01
Če ne zaupaš sodbi, jo moraš prebrati, preden podaš mnenje in najbrž bi moral imeti predsednik Evropske komisije zaupanje v pravičnost sodbe.
drg
# 30.06.2017 ob 12:07
Jah, to je sodobna EU. Mlačno, neodločno, mlahavo, ...

Nihče nam ne bo pomagal, verjemite mi. ;)
Space Voyager
# 30.06.2017 ob 12:16
Kot da mora prebrati sodbo, da podpre sodno rešitev spora... Sodišče je povedalo svoje in Juncker bi lahko bil dovolj moža, da bi povedal vsaj to, da je potrebno sodbe spoštovati.
no72
# 30.06.2017 ob 12:04
Juncker še enkrat dokazuje svojo neverodostojnost, v Sloveniji je govoril eno, zdaj drugo! Prav neverjetno je, da sama EU kot kaže ne zaupa svojim najvišjim sodnim inštitucijam, ali pa spet grdo manipulira, kar ne bo prvič!

Politični škodljivec, ki si ne zasluži zaupanja!
no72
# 30.06.2017 ob 12:07
Zakaj pravzaprav ta nerazumljiv molk Evropske komisije?

Meni to zelo smrdi na "teransko prevaro".
Lukas
# 30.06.2017 ob 12:18
Nič hudega. Naj jo prebere...Slovenija pa naj jasno pove, da v kolikor EU, ki je sopodpisnik arbitražnega sporazuma, ne bo vztrajal na stališču, da je razsodbo le-tega potrebno spoštovati in tudi implementirati v praksi, potem sledi neomajna in permanentna blokada Hrvaške v schengen in euro, dokler se sodba v praksi ne implementira. V kolikor ta grožnja ne bo dovolj, da nas jemljejo resno, je treba popolnoma zapreti kopensko mejo s hrvaško. 26 let je bilo dovolj! Slovenija ima v rokah mednarodnopravno veljavno odločbo. Pregovarjanj in pogovarjanj je konec!
Saturn
# 30.06.2017 ob 13:19
Tale odziv je zelo zaskrbljujoč. Namreč človek na njegovem položaju bi moral:

1. izraziti zadovoljstvo ,da se je postopek končal
2. Se zahvaliti sodnikom za njihovo trdo delo
3. Poudariti, da je sodbe brezpogojno potrebno spoštovati

Samo to in nič več! Kaj njega kot pravnika zanima, kaj bi on bral, to lahko počne v prostem času in razmišlja kako bi se on odločil, analizira... to lahko počne za hobi. In kaj misli po branju naredit? Razlagat kje vse se m uzdi sodba napačna? Izjavit, da je ni treba upoštevat ker mogoče ni čisto pravilna? V čem je fora?

Zdaj je čas za intenzivno diplomatsko ofenzivo, naši predstavniki bi morali skakat magari iz konzerv praktično po vsej Evropi, posebej pa v Bruslju in ZDA. Verjemite, da Hrvati to že počnejo. Sumim ,da je tale Junckerjev odziv posledica tega.
Branko57
# 30.06.2017 ob 12:35
se pravi bo sodbo priznal le če mu bo všeč? kakšno sporočilo za javnost je to, točno tak kot nam ga daje hrvaška? sramota.
Bivši uporabnik
# 30.06.2017 ob 12:06
čakajo kavbojce, kaj bodo rekli..
Yeru
# 30.06.2017 ob 12:03
Pa menda ne pričakuje kdo da bo EU naredila karkoli... Malo se bodo treplajali malo smejali in čez en mesec ne bo nihče več vedel in se brigal za tole. Imam pa občutek da vse kar je pripadlo HR bo zelo kmalu tudi postalo njihovo, tako lep opotiho, upravne enote bodo vzele zemljišča nase, naši ljudje bodo v lepi njihovi, mi revčki pa se ne bomo upali čez sredino, ker nismo incidentni narod..
To državo smo dobili prelahko in zato tudi delamo tako z njo kot delamo, Hrvati imajo pač bolj bolečo izkušnjo in se temu primerno obnašajo.
designprologo
# 30.06.2017 ob 12:26
EU deluje kot en počasen mehkužec, medtem ko ZDA govorijo o "dvostranskem vprašanju"...kar pa je povsem v njihovem slogu. Od 'najboljše in največje oh in ah demokracije' bi človek pričakoval, da se upošteva odločitev MEDNARODNEGA PRAVA, kar pa je za kavbojce itak znanstvena fantastika!
Z zanimanjem bomo še spremljali jokcanje in cukanje za rokav Trumpa s strani Kolinde.

Sicer pa je poglavje za Slovenijo KONČANO!

OBRNIL SE JE NOV LIST, Hrvaška naj se tega čimprej zave!
ntbul
# 30.06.2017 ob 13:05
ne razumem, zakaj bi moral zavzeti neko stališče,
sodbo se spoštuje ali ne, ne rabiš se postavljati na nobeno stran
sagoza
# 30.06.2017 ob 12:31
Juncker razmišlja komu naj da francoskega :)
ZETAC
# 30.06.2017 ob 12:16
Ta tip je en velik blefer...kaže pa na to, kako bo EU ravnala v prihodnje: to ni naša stvar, naj se zmenijo me seboj, ča pa bo zaradi tega slučajno nastala gužva na meji, bodo pa udarili po Sloveniji in smo zopet pri znanih starih zgodbah....
Wasabi
# 30.06.2017 ob 12:51
Norca se dela iz nas in iz arbitražnega tribunala. Junkerju je treba jasno povedati, da je v naši državi persona non grata.
Jan88
# 30.06.2017 ob 13:23
OK, WTF Juncker?! A hočeš povedat, da se boš strinjal, če je sodba takšna, kot si jo pričakoval? Ne rabiš brati ničesar, da se lahko načelno opredeliš, da je treba sodbe sodišča spoštovati. In kot človek na takšni funkciji bi se MORAL.
bb33
# 30.06.2017 ob 12:32
gringoti so podali razumljivo mnenje, oni ne priznavajo niti mednarodnega vojaškega sodišča in so celo izvzeti iz njihovih procesov, ne glede na to kaj počnejo.
EU komisija bi morala reagirati tako kot Nemčija, ki je že pred odločitvijo jasno pozvala k upoštevanju sodišča. Ne glede na rezultat, to da pravi, da mora preučiti sodbo je naravnost smešno ? Kaj bo podal nestrinjane z arbitri ?
Slo si lahko vzame čas, mi ga namreč imamo, Hrvatom ga primankuje, kmalu bodo hoteli evro, v šengen pa tako mislijo da so z eno nogo že stopili, na teh področjih pa slo lahko popravi napako, ki jo je storila pri pristopnih pogajanjih za EU. Počasi in po pameti. :)
johann
# 30.06.2017 ob 12:32
ne pozabit na EURO in schengen KAMOR želijo južni sosedje - če ne prej, bo tarkrat Croatia zagotovo dobila našo blokado zaradi neupoštevanja ARBITRAŽE ... torej nič ni izgubljeno!

Ne zaradi arbitraže, ampak tudi drugih razlogov Hrvaška še zelo dolgo me bo zrela za te stvari. Slovenija vsaki dan na Hrvaški meji prestreže tudi več deset migrantov, z vstopom Hrvaške v Šengen bi naša in tudi šengenska meja postala popolnoma nezavarovana, Kar pa se tiče evra, pa bi bila Hrvaška kmalu druga Grčija, saj bo ostal Agrokor&co dolgoročni problem za Hrvaško, sploh, če ga bodo reševali na tak način, da bodo enostavno ignorirali vračanje dolgov upnikom, saj utegne dolgoročno to vplivati na celotno gospodartvo.
Piran
# 30.06.2017 ob 12:30
Pravo in sodbe sodišč so pravna in ne politična kategorija. Zavedajoč se pomena vladavine prava za delovanje skupnosti EU, bi moralo biti sporočilo komisije jasno, načelno in in takojšnje.

Če kdorkoli predlaga nova pogajanja o mejnem sporu s Hrvati, naj si najprej razloži razlikovanje pomena med hrvaškima besedama "dogovoreno" in "ugovoreno". Ko bodo ti pojmi predlagatelju jasni, mu bo tudi jasnejša hrvaška beseda "nadmudrivanje". In po tem spoznanju nenadoma postane jasno, da je vsa igra s strani Hrvaške v primeru Arbitražnega sporazuma in sodbe Arbitražnega sodišča "taktičko nadmudrivanje" do trenutka, ko bodo dosegli svoje maksimalistične cilje. Zato so kakršnakoli nova pogajanja s Hrvaško o tej temi nesmiselna in nam bodo prinesla manj kot dotična sodba Arbitražnega sodišča.

Ne glede na ločena mnenja o izplenu sodbe, moramo biti Slovenci z njo zadovoljni in jo skupaj in enotno podpreti. Zato apeliram predvsem na politike opozicije, da se v tem primeru vzdržijo enostranskih dejanj in nabiranja političnih točk. Zaprimo to vprašanje enotni in se posvetimo prihodnosti.
Adi H.
# 30.06.2017 ob 13:00
Upam, da mu alkohol ni uničil vseh sivih celic, da bo sploh razumel sodbo.
bluppo
# 30.06.2017 ob 13:16
No, to pa ni lepo.

Če naj se zaupa sodstvu potem naj se zaupa sodstvu. Ne pa, da zaupamo sodstvu, ko se strinjamo z razsodbo. To preveč spominja na nekatere akterje ...
Haloo
# 30.06.2017 ob 12:22
JJ ga spet biksa. Dobljeno je, skoraj nemogoče.
Kaj je storil v času osamosvajanja in vladanja, za ureditev meje?
Sosedje so dobili Jorasa kateri pa ni nobena izguba, glede na to, koliko policije, vojske in politike je pritegnil na sebe.
OF
# 30.06.2017 ob 12:35
Seveda, brez odločnega stališča, da nas lahko OBOJE še neprej na mehko nateguje(jo)!!
Snežinkica
# 30.06.2017 ob 12:48
Nekdo naj Junferju pojasni, da je bil arbitražni sporazum pogoj za vstop Hrvaške v EU, ki je hkrati nastopal tudi kot garant. Torej je povsem jasno, če CRO ne misli upoštevati odločitve naj se jo vrže iz unije.
hefe
# 30.06.2017 ob 16:59
Juncker je parodija. Nihče ga ni izvolil, obnaša se ali kot klovn ali kot glavni mafijozo, obrača pa kot ga razno razni lobisti podmažejo. In drži eno najpomembnejših funkcij v EU.

Če bo zdaj rekel karkoli drugega kot, da je sodbo potrebno spoštovati, bo celo EU spremenil v farso.
graf314
# 30.06.2017 ob 16:38
Prav neverjetno nesramen odgovor predsednika Evropske Komisije, sveta in parlamenta. Pozivi k razumu in dialogu so na mestu, ko se dve državi / stranki v postopku dogovarjata; če pa prostovoljno zavzameta stališče naj njun spor razreši neodvisno mednarodno sodišče, takrat pa ni več prostora za kakršnokoli diplomacijo in politikanstvo - takrat je edina pot poziv k spoštovanju odločitve sodišča.

Zlasti se to pričakuje od najvišjih predstavnikov EU, ki sicer vsakodnevno določajo, grozijo in sankcionirajo notranjo politiko držav članic, zdaj ko gre za spor med dvema državama članicama, ki lahko povzroča nestabilnost v regiji, pa ne zavzamejo stališča, da je spoštovanje odločitve sodišča nujno in neizogibno? A dvomijo v odločitev sodišča, da morajo pregledovati sodbo?

In kakšno sporočilo je to za prihodnje spore med državami znotraj Unije in v kratkem podobna urejanja državnih meja Hrvaške s preostalimi državami? Bodo vsakič pozivali k nadaljnim pogajanjem po končanih sodbah? Kak smisel potem sploh imajo arbitraže, če se jih ena stran ne drži? Res, katastrofalna drža EU je tole.
davide
# 30.06.2017 ob 14:28
Ja hvala lepa Junker

Še enkrat več dokazuje da je navaden klovn
Wasabi
# 30.06.2017 ob 13:28
Junker je med vrsticami povedal, da je že odprl tajni TR in da bo njegovo mnenje glede sodbe AS podal, ko bo preštel, kdo mu je na eksotičen otok nakazal več fičnikov. Sploh pa on itak nima kaj za komentirati AS, ker je tribunal odločal samostojno in ni prav nobene potrebe, da imajo ljudje, ki se jih to ne tiče o njem sploh kakšno mnenje.
tantadruj76
# 30.06.2017 ob 12:15
dobro no... v jugoslaviji so slovenija, hrvaška, bosna in črna gora imele morje. torej... mejna črta teh teritorialnih morij je nadaljevanje črte meje na kopnem. to je to. kar se tiče prehoda... se meni zdi samoumeven. a ne gredo turisti skozi slovenijo na hrvaško? kako gre pa hrvaška iz svojega morja spet v svoje tam kjer ima bosna morje? kakorkoli, gre za prehod... tudi na kopnem obstajajo služnostne poti, saj ne moreš izolirati parcele... tako ne države. a bi blo fanj če bi mi zaprli mejo s hrvaško, ker preko našega ozemlja se tja ne bo hodilo? prav smešno je vse to.
yanis
# 30.06.2017 ob 14:18
Če mu bo naslovnica všeč, jo bo podprl, sicer pa ne!

Kaj ima veze, kaj piše v arbitraži. Arbitraža je mednarodno pravno zavezujoč dokument in Juncker nima kaj glumit.. Če mi po vsec podprem, sicer pa ne, hihihi,.. ko ena ....
capStane55
# 30.06.2017 ob 14:14
Junker naj odstopi!
Da se ZDA in Vatikan požvižgata na mednarodno pravo in inštitucije ni nobeno presenečenje, da pa se visok predstavnik EU, ki od nas zahteva (!), da upoštevamo vsako njihovo ''priporočilo'', zdaj postavlja nad Arbitražno sodišče je pa višek. Za to sramotno dejanje bi moral letet.
Da pri tem poudarja, da je pravnik je pa bolj smešno kot resno. Kaj misli da so arbitražni sodniki naključni uradniki?
feminist
# 30.06.2017 ob 12:51
V Bruslju neuradno poudarjajo, da bi se morali strani usesti in rešiti zadevo kot med odraslimi.

po toliko letih, bi jim moralo biti jasno da pojem "balkanska posla" ni iz riti potegnjen, ampak je realnost juzno od karavank.
Korošec
# 01.07.2017 ob 12:42
Če sodbe Hrvati ne bodo priznali in ostali ne bodo nič ukrepali potem lahko zaprejo tole sodišče v Hagu, ker ga nikoli več ne bo nihče resno jemal oz. si bodo lahko stranke v postopku namislili nek banalen razlog in sodbo enostavno ignorirali če jim ne bo po volji.
bryden
# 30.06.2017 ob 18:05
Jucker, zakaj rabis brati?! Saj ti nisi sodnik. Vse kar moras ti poudariti je, da je sodisce mednarodno in da se sodbe spostuje.
Binder Dandet
# 30.06.2017 ob 14:07
Zelo slab začetek.
optimo75
# 30.06.2017 ob 13:52
Cela EU je ena jeb...institucija, brez jajc. Zato pa gredo Angleži ven. Izjava Junckerja-džankerja pa je milo rečeno sramotna ne samo zanj kot glavnega akterja EU ampak tudi s stališča njegovega poklica. Kot da bi dejal, da sta v 4 leta trajajočem procesu mešetarila dva roma, nevredna zaupanja.
nonparel
# 01.07.2017 ob 14:20
Drunkerjeva izjava je nedopustna. O razsodbi arbitražnega sodišča, kjer sta se dve državi zavezali, da bosta upoštevali vsakršno odločitev arbitražnega sodišča, nima nihče pravice naknadno razsojati.
Tudi izjava ZDA je neprimerna.
Edino kar bi normalen človek pričakoval od teh, bi bilo, da bi pozdravili, da se je razmejitev Slovenije in Hrvaške končno končala in poziv obema državama da čimprej izvršita odločbo AS.
Vse drugo vodi samo v potenciranje nevarnih iskric med Slovenijo in Hrvaško.
Tudi izjava Janše in desne opozicije nasploh je skrajno neprimerno in nevarno za hudo poslabšanje odnosov med Slovenijo in Hrvaško.
Človek se upravičeno vpraša ali so ti bolj na strani Hrvaške, kot pa na strani Slovenije.
Krucefix
# 30.06.2017 ob 16:31
A EU bo pa zdaj tiho... ko bo šlo pa za kvote, nam bodo pa spet s prstom žugali... keri hinavci...
dusan21
# 30.06.2017 ob 14:38
Lupčki kupčki, pozabite na EU pomoč pri tej naši zgodbi.
Tako kot smo se osamosvojili sami, bomo morali tudi v tem primeru pokazati, da imamo jajca ter zasesti del ozemlja in morja, ki nam je pripadel po AS.
Vse ostalo je brezveze.
Pozabite, da nam bo kdorkolikaj pomagal.
Čakati na neko kvazi pomoč je le izguba časa.
daco1
# 01.07.2017 ob 13:31
Tukaj nimaš kaj brat,ali podpiraš sodišče ali ne? Enako velja za zda.
cairns
# 01.07.2017 ob 11:28
Pri razsodbi AS sploh ni važna vsebina. Po arbitražnem sporazumu je sodba dokončna in jo morata spoštovati obe strani. Pritožbe ni. V šestih mesecih mora biti izvršena.
Nobenega pozivanja na dvostranski dialog ne more in ne sme biti.

Evropijandura je že s to izjavo pokazal da EU ne spoštuje sodb sodišča in zakonov.
delfino_
# 30.06.2017 ob 16:52
Juncker je personifikacija vsega kar je narobe s to EU.
ga_moram_imet
# 30.06.2017 ob 16:50
Se vidi da je podkupljen s strani hrvatov, zato pa ne zavzema stališča. Edino Nemčija je povedala kaj je treba storiti. Vse ostalo ni ne tč ne mš.
oliva
# 30.06.2017 ob 15:25
Jao, kakšen pokvarjenec!
Saj ni treba da jo prebere, da jo podpre!
Če je odvisno od tega, kar je notri, ali to pomeni, da jo bo podprl le, če mu bo všeč?
In kakšen pa bo kriterij te všečnosti?
To je pravno vprašanje dveh držav.
Zrel politik se vanj ne vmešava, pozdravlja pa REŠITEV.

Tako kot lepo pravi @Piran:
"Pravo in sodbe sodišč so pravna in ne politična kategorija. Zavedajoč se pomena vladavine prava za delovanje skupnosti EU, bi moralo biti sporočilo komisije jasno, načelno in in takojšnje. "
zapatist
# 30.06.2017 ob 14:49
Mene njegovo vsebinsko mnenje prav nič ne zanima. Pravi, da je pravnik. In? Sedaj bo on ocenjeval ali je sodba pravilna ali ne? Se je postavil v vlogo nekega kao evropskega ustavnega sodišča.

Žalostno je, da nekateri najvišji predstavniki EU takoj in na izust...ne ponovijo samo fraze...sodbe je treba spoštovati in pika.

Ne...on bo najprej prečekiral, če mu je všeč.
hpet
# 30.06.2017 ob 13:54
@tantadruj: v jugoslaviji morje ni bilo nikoli razmejeno med republike, torej meja tam ne obstaja. Zaradi geografske specifičnosti NI logično, da bi zemeljska meja se kar nadaljevala kot morska meja. Ker meje na morju ni bilo je potrebno določiti mejo pravično in sicer tako, da slovenija imela ima neposreden stik z odprtim morjem, ker ga je imela tudi prej. Hrvaška na morju ni nikoli mejila na Italijo (jugoslavija je), ker meje na morju ni bilo. Od kod jim ta ideja, da oni na morju zdaj mejijo na italijo? Vsekakor bi morala Slovenija tukaj doseči več, sem pa mnenja, da je to, glede na značaj naših sosedov, zadovoljivo. Drugače pa ko jih jebe, lahko tudi mi začnemo nabijat svojo mantro...
krkuščekov
# 30.06.2017 ob 13:34
Sploh nobene besede o spoštovanju mednarodnega prava? Tale se ne zaveda kam to pelje. In zakaj bi moral prebrati odločitev??? Kaj zdej se bo šel poglabljati, če je razsodba pravična za obe državi ali kaj, joj.

Slovenci se itak čutimo oškodovane, glede na to kako so risali meje Jugoslavije po drugi svetovni vojni (koliko etničnega ozemlja smo izgubili). Sodišče pa je dajalo težo dogovorom med republikama po 2. sv. vojni. Hrvati pa po drugi strani mislijo, da jim pripada vse kar zahtevajo (z njimi kompromisa ne bo nikoli).

Slovenci hočemo imeti urejeno mejo. Hrvate pa to, da ni določena zabava.

Vse drugo kot jasen poziv EU k spoštovanju arbitraže bo zame veliko razočaranje in pa jasen signal kam gre EU.

Smešno bo zdaj izpadlo, ko bo slovenska diplomacija navijala za pritiske EU na Hrvaško, kot da je arbitraža bila v njeno korist in zdaj hoče, da se uresniči. Jaz bi temu Junckerju poslal samo eno pismo in sicer ne kaj bo rekel o arbitraži (ko jo bo prebral - jao!) ampak kakšno Evropo hoče imet. Skupnost kjer velja pravo za vse ali pač mešetarjenje malih državic.
delfino_
# 30.06.2017 ob 16:56
Uf, zelo dvomom, da bo Juncker hitel brati sodbo ...
On bi šel najprej najraje na pivo, kot je tudi včeraj predlagal slovenskim in hrvaškim predstavnikom....
On je tako diplomatski človek da ojoj... Ja to je tako, ko te ljudstvo ne izvoli ampak si samo birokratsko nastavljen aparatčik...
Kazalo