Jean-Claude Juncker meni, da je dogovor, ki ga je objavil Donald Tusk, pošten za vse. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker meni, da je dogovor, ki ga je objavil Donald Tusk, pošten za vse. Foto: Reuters
Guy Verhofstadt
Vodja liberalcev v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt meni, da bi bil izstop Velike Britanije iz EU velika napaka in zmaga Vladimirja Putina. Foto: EPA
Evropski poslanci o brexitu, schengnu in begunski krizi
Poziv evropskih poslancev k odločnemu spopadu z begunsko krizo

Juncker je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu spomnil, da je vselej govoril, da želi Veliko Britanijo v EU-ju in da želi pošten dogovor za Britance in celotno Unijo. Obenem je presodil, da je predlog, ki ga je objavil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, pošten za vseh 28 članic Unije in za vse institucije, tudi za Evropski parlament.

V povezavi z najspornejšim vprašanjem omejitev socialnih prejemkov nebritanskih delavcev na Otoku je Juncker poudaril, da Velika Britanija leta 2004 ni izkoristila možnosti sedemletnega prehodnega obdobja, v katerem je bilo mogoče omejiti dostop delavcev iz osmih novink v stare članice, kar je privabilo rekordno število delavcev. EU bo zdaj s posebnim varovalnim mehanizmom Britaniji omogočil, da se spoprime s posledicami odločitve leta 2004.

S politično voljo mogoče rešitve
Nizozemski zunanji minister Bert Koenders je v imenu nizozemskega predsedstva Svetu EU-ja poudaril, da je ključno nadaljevati konstruktiven dialog in poiskati rešitve, ki bodo ustrezale vsem. Tuskov predlog po njegovem mnenju utira pot do končnega dogovora, nekatera vprašanja so še posebej kompleksna, a rešitve so mogoče z veliko politične volje.

Štiri britanske "košarice"
Velika Britanija je svoje zahteve opredelila v štirih košaricah, ki pokrivajo vprašanje socialnih pravic priseljencev iz preostalih članic EU-ja, odnos med članicami z evrom in brez njega, suverenost ter krepitev konkurenčnosti in kleščenje birokracije. Britanski premier David Cameron je predlog označil kot nekaj, "za kar se je vredno bojevati ".

Weber: Tuskov predlog dobra osnova
Vodja največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je ocenil, da je Tuskov predlog dobra podlaga za dogovor. V povezavi z najspornejšo britansko zahtevo za omejitev socialnih prejemkov na trgu dela je opozoril, da državljani, ki plačujejo davke v britanskem sistemu, upravičeno pričakujejo tudi ugodnosti, a da je treba preprečiti zlorabe.

Zver: Churchill eden prvih z vizijo združene Evrope
Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je spomnil, da je bil Britanec Winston Churchill eden prvih, ki so govorili o viziji združenih držav Evrope. Izpostavil je, da ni nikoli dvomil o britanski zdravi pameti, ter izrazil prepričanje, da bodo Britanci uvideli, da bi bil izstop slab za njih in za nas, koristil pa bi le tretjim, ki ne želijo dobro ne EU-ju ne Britaniji. Načelno je podprl instrument zasilne zavore, ki pa mora biti enkraten in ne sme povzročiti učinka domin.

Fajon: Nevarnost zelene luči za koncesije različnim državam
Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je kritična, da bi Unija z uporabo zavornega mehanizma za preprečitev dostopa do socialnih transferjev uzakonila diskriminacijo in prižgala zeleno luč za različne koncesije različnim državam. Posvarila je pred popuščanjem britanskim izbirčnim apetitom za vsako ceno in poudarila, da Britanija že ima nekaj izjemnih odpustkov, na primer rabat, zaradi katerega Slovenija vsako leto v proračun EU-ja dodatno plača najmanj 30 milijonov evrov, ki bi jih lahko porabila za reševanje begunske krize.

Verhofstadt: Brexit bi bil velika napaka in zmaga Putina
Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je izrazil zadovoljstvo, da bo glavna tema vrha begunska kriza, saj je pomembnejša od britanskega vprašanja. Brexit bi bil sicer po njegovem mnenju velika napaka, ne toliko v gospodarskem kot v geopolitičnem smislu. To bi bila zmaga za ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki želi razdeljeno Evropo, je menil.

Nigel Farage upa, da bodo britanskemu "ne" sledili tudi drugi
Na drugi strani je vodja evroskeptične skupine Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD) Nigel Farage, tudi vodja evroskeptičnega britanskega Ukipa, ki se zavzema za izstop Velike Britanije iz Unije, pričakovano kritiziral predlog dogovora in izrazil upanje, da bodo britanskemu "ne" na referendumu sledili tudi v drugih članicah Unije.

Cameron poslancem: Borimo se skupaj
Medtem je britanski premier David Cameron v sredo britanske poslance v Londonu pozval, naj ga pred referendumom podprejo v boju za reformirano Evropsko unijo. "Borimo se skupaj," je Cameron dejal, ko je v parlamentu branil vrsto predlogov, ki jih je v torek predložil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in so razjezili evroskeptike v Cameronovi konservativni stranki. Cameron sicer ni razkril, kdaj naj bi izvedli referendum. Glede datuma 23. junij, o katerem so poročali britanski mediji, je premier dejal, da referendum ne bo preveč hitro po regionalnih volitvah, ki so načrtovane 5. maja.

Evropski poslanci o brexitu, schengnu in begunski krizi
Poziv evropskih poslancev k odločnemu spopadu z begunsko krizo