Evropska unija
Jean-Claude Juncker
Juncker je pri pogovorih glede prebežniških centrov izven EU-ja opozoril pred dajanjem vtisa, da gre za neokolonializem. Foto: Reuters
Emmanuel Macron in Angela Merkel
Evropski voditelji si prizadevajo najti skupne rešitve za migracijsko politiko. V nasprotnem primeru je po njihovih besedah ogrožen celo obstoj Unije. Foto: Reuters
Lifeline
Ladja Lifeline z 230 prebežniki na krovu je po tem, ko sta ji Italija in Malta zavrnili priplutje, vendarle vplula v pristanišče v Valletti. Foto: Reuters
Miro Cerar
Vračanje prosilcev za azil iz Nemčije v Slovenijo ni sprejemljivo, je pred vrhom dejal slovenski premier Cerar. Foto: Reuters
VIDEO
Merkel: Zaradi migracij n...
VIDEO
Začenja se dvodnevni vrh...

Dodaj v

Juncker: "V Bruslju ne moremo odločati za države severne Afrike"

Letos pri prečkanju Sredozemskega morja umrlo tisoč prebežnikov
28. junij 2018 ob 17:09,
zadnji poseg: 28. junij 2018 ob 22:44
Bruselj - MMC RTV SLO, Reuters, STA, Radio Slovenija

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na vrhu o migracijah v pogovorih glede prebežniških centrov zunaj EU-ja posvaril pred neokolonializmom. Razprava voditeljev o migracijah se bo po napovedih nadaljevala pozno v noč.

Voditelji evropskih držav in institucij na dvodnevnem vrhu v Bruslju razpravljajo o dogovorih v povezavi z migracijami prebežnikov, ki v Evropo prihajajo iz severne Afrike. Voditelji so razpravljali o vzpostavitvi centrov za izkrcanje in obravnavo prebežnikov zunaj EU-ja, s katerimi bi po prepričanju nekaterih odpravili glavno vabo za prebežnike in uničili poslovni model tihotapcev ljudi.

Italija želi počakati na vprašanje migracij
Večerne tiskovne konference ni bilo zaradi različnih mnenj. "V jedru diskusije je to, kako se bomo zvečer, kajti razprava se je šele začela, odločili glede nadaljnjega obvladovanja migracij. Dopoldanske teme smo dobro obravnavali. Šlo je za teme na področjih obrambe, zaposlovanja, rasti, digitalizacije in podobno. Dosegli smo sporazum, vendar italijanski premier ni želel dokončno dati svoje privolitve k celotnemu dokumentu, dokler se ne razreši še vprašanje migracij," je za Odmeve iz Bruslja dejal Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Voditelji skušajo na večerni razpravi najti skupni jezik glede migracijske politike.

"V Bruslju ne moremo odločati za severnoafriške države," je predtem izpostavil Juncker in posvaril pred dajanjem vtisa, da gre za neokolonializem. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da se je treba pogovarjati z državami severne Afrike, ne o teh državah.

EU naj bi tovrstne centre nameraval vzpostaviti v sodelovanju z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Mednarodno organizacijo za migracije (IOM), ki pa sta na predvečer vrha opozorila, da je treba ljudi, rešene v mednarodnih vodah, hitro prepeljati "na varno v EU in potencialno tudi kam drugam", in države pozvala, naj storijo več za preprečevanje smrti prebežnikov, ki skušajo prečkati Sredozemsko morje. Letos je tako umrlo že tisoč ljudi.

Osredotočenje na zunanje meje in centre za njimi
Voditelji EU-ja se morajo na vrhu osredotočiti na zunanje meje, vključno s projektom centrov za izkrcanje, je še pred začetkom vrha v Bruslju opozoril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Alternativa je še naprej kaotično zapiranje meja, tudi znotraj EU-ja, kot tudi naraščanje konfliktov med članicami Unije," je opozoril.

Nemška kanclerka Angela Merkel je že pred srečanjem dejala, da spor okoli azilne politike ogroža celo obstanek EU-ja. "Ne želimo si ponovitve leta 2015," je poudarila kanclerka in s tem spomnila na leto, ko je Nemčija dovolila vstop 890.000 prišlekom.

Cerar: Vračanje prosilcev iz Nemčije ni sprejemljivo
Slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je dejal, da vračanje prosilcev za azil iz Nemčije v Slovenijo ni sprejemljivo. Slovenija ne načrtuje nobenega dvostranskega dogovora z Nemčijo ali katero drugo državo o vračanju prosilcev za azil, takšni dogovori ji niti niso bili ponujeni, je Cerar povedal pred vrhom.

Po veljavni evropski azilni zakonodaji, ki se je v krizi leta 2015 izkazala za neučinkovito, je namreč za obravnavo prošenj za azil pristojna prva članica vstopa prebežnika v Unijo. Nemčija je že v stiku z več članicami glede sklenitve dogovorov, s katerimi naj bi zajezili sekundarna gibanja prosilcev za azil, a ti dogovori sprožajo skrbi, da bi to lahko vodilo v razdrobitev schengena.

Conte: Dovolj besed, potrebujemo dejanja
Migracijska situacija je zadnje čase osrednja tema tudi v italijanski vladi. Premier Giuseppe Conte je pred vrhom dejal, da ima Italija dovolj besed, saj potrebuje konkretna dejanja. Italijanske oblasti so namreč zaprla svoja pristanišča za ladje, ki rešujejo prebežnike.

Diplomatski prah po ladji Acquarius zdaj dviguje ladja Lifeline z več kot 230 prebežniki na krovu, ki je nazadnje vplula na Malto, čeprav so ji sprva prihod prepovedale tako malteške kot italijanske oblasti. Malteški premier Joseph Muscat je sporočil, da bo poleg Malte, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Portugalske, Irske, Belgije in Francije del prebežnikov z ladje prevzela tudi Norveška, in se ji za to zahvalil.

Soustanovitelj nemške nevladne organizacije Mission Lifeline Axel Steier je povedal, da je policija kapitana ladje v okviru preiskave domnevnega kršenja mednarodnega prava zaslišala že v sredo zvečer. Več držav EU-ja ladji očita nezakonito delovanje, potem ko je 21. junija rešila prebežnike iz morja, med njimi je tudi več otrok in nosečnica, in jih nato ni želela predati libijski obalni straži. Organizacija Mission Lifeline je obtožbe večkrat zavrnila, rekoč, da bi bila predaja prebežnikov libijski obalni straži neskladna z ženevsko konvencijo o statusu beguncev in tako zločin.

ZN in IOM opozarjata na smrtne žrtve med prebežniki
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Mednarodna organizacija za migracije sta (IOM) pred vrhom evropske države pozvala k usklajenemu in regionalnemu ukrepanju za zmanjšanje smrtnih žrtev med prebežniki pri prečkanju Sredozemskega morja, saj je pri tem letos umrlo nekaj manj kot tisoč ljudi. "Zavračanje reševanja ali prelaganje odgovornosti za azil na druge je popolnoma nesprejemljivo. Države se morajo združiti in začrtati novo pot naprej," je povedal Filippo Grandi, visoki komisar ZN-a za begunce.

Manj prebežnikov kot prejšnja leta
Pred vrhom je bilo iz Bruslja slišati tudi svarila, da morebitni neuspeh pri dogovorih lahko še dodatno okrepi vzpon avtoritarnih in protievropskih sil. Letos je po podatkih UNHCR-ja in IOM-a v Evropo prek Sredozemskega morja prišlo okoli 42.000 ljudi, v enakem obdobju lani pa 85.000. Oboje je precej manj kot leta 2015, ko je morje prečkalo več kot milijon ljudi, smrtnih žrtev pa je bilo okoli 5.000.

Evropski voditelji se bodo ob migracijah pogovarjali tudi o brexitu in trgovanju, predvsem v povezavi s carinami na ameriški uvoz in izvoz.

J. R., Erika Štular, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
GorskiVodnik
# 28.06.2018 ob 17:21
Zdi se mi, da bo morala tudi Merklova popustiti. Želja po političnem preživetju je pač zelo močna. V tiste njene zgodbice o humanitarnosti pa jaz itak nikoli nisem verjel...
DrKult
# 28.06.2018 ob 17:32
Končno se začenja nekaj dogajat. Jaz močno upam, da pridejo aktualni politiki k pameti in zaprejo zunanje meje ter rešijo ta problem, preden bodo na volitvah zmagali AFDjevci in podobni. Čas je, Gelca. Priznaj, da je bila politika odprtih vrat zgrešena, pa bo še vse ok. Ekonomske migrante deportirat, v tretjih državah vzpostavit centre, kamor se lahko zatečejo nesrečniki. Preverjenim beguncem omogočiti pot v Evropo, za vse ostale, ki so institut azila začeli izkoriščati za svoje ekonomske interese, pa zapret vrata neprodušno. Imamo se za neko visoko demokratično inštanco, pa sami svojih lastnih zakonov ne spoštujemo, s tem ko dovoljujemo šlepanje ilegalcev skozi institut azila.
srebrnibreg
# 28.06.2018 ob 18:06
1. Zavarujte Evropo
2.Deportacija vse ilegalnih migrantov
VICTORIA99
# 28.06.2018 ob 17:51
Kakšne centre? Postavite jim tovarne, da vidijo kaj pomeni delat. Spolna vzgoja jim tudi ne bi škodovala.
VICTORIA99
# 28.06.2018 ob 17:49
Sporočili, nezakonitim migrantom; nehajte hodit v Evropo, ker Evropa ne bo več poskrbela za vas. Pa kaj je tem ljudem?
VICTORIA99
# 28.06.2018 ob 17:56
Begunci pa naj vedo, da je prostor za njih v prvi varni državi in naj se že neha to noro izsiljevanje....
Deep_G
# 28.06.2018 ob 18:19
Povedano 4 leta prepozno....
cairns
# 28.06.2018 ob 17:52
Tusk: "Voditelji se morajo osredotočiti na zunanje meje Unije"

Narobe. Voditelji se morajo osredotočiti na to,

1.da bodo lahko državljani živeli čimboljše in
2.na to da se ilegalne migrante takoj pošlje čimprej nazaj od koder so prišli.

Tako se bo lažje uresničila naloga pod št.1.
Lunatix
# 28.06.2018 ob 20:34
Ma kdaj temu JUNECkerju poteče mandat? A ga nismo že vsi siti?
oziris.va
# 28.06.2018 ob 18:04
Države se morajo združiti in začrtati novo pot naprej," je povedal Filippo Grandi, visoki komisar ZN-a za begunce.

Ne se hecat, no ... nova pot je poznana že nekaj let, samo vsi zatiskajo oči oz. se delajo norce.
Zavračat migrante in konec.

Kdorkoli lahko legalno pride preko mejnih prehodov oz. letališčnih terminalov, z urejenim papirji, z dovoljenjem za delo ... ker takle švercanje na dolgi rok ne bo delovalo. Predvsem pa s tolikimi lažmi.
Aprila
# 28.06.2018 ob 18:29
Vse razen striktnih deportacij vseh ki jim je bil azil zavrnjen in zavračanje vseh ki hočejo ilegalno vstopiti v Evropo iz tretje varne države je mešanje megle in zavajanje evropskih davkoplačevalcev, predstava katere edin namen je se delati da nekaj delajo.

Tudi samim ilegalcem se z spuščanjem v Evropo, kjer ugotovijo da so obljube raznih tihotapcev in nevladnih organizacij prazne in da se v Evropi ne cedita med in mleko, ter da končajo v nevladnih taborih kot je bila Jungle v Caliasu kjer so bile razmere, še posebaj za ženske in otroke enake če ne hujše kot v Libiji, ne dela nobenih uslug.
srebrnibreg
# 28.06.2018 ob 19:58
EU nespsobna organizacija. Nič se ni treba pogovarjat z nobenim vsako ladjo se zavrne in vrne nazaj od tam kjer je prišča konec problema.
karambo
# 28.06.2018 ob 19:50
Jon Sneg
Zakaj se v vsakem prispevku poudarja, da je prebežnikov manj kot lani?


Zato, ker je to čista manipulacija. Če jih nekega leta pustiš čez mejo 1 milijon, jih je vsako leto, ko jih manj kot milijon, manj kot tisto leto, na katerega se potem lahko sklicuješ. In čez pet let je lahko vsako leto manj ilegalnih migrantov in jih bo čez pet let vseeno lahko skoraj 5 milijonov viselo na sociali EU.
Aprila
# 28.06.2018 ob 19:49
@lingam
Se čisto strinjam, afiške surovine Afričanom, če naj ima kdo od naravnih bogastev v državi, je edino pravilno da so to prebivalci države.

Glede "obresti", pa "nakradli" pa... Kdo je nakradel kaj?
Slovenci, niti slovensko gospodarstvo ni nikoli imelo od Afrike nič,kar se pa Evrope tiče, tudi evropski prebivalstvo ne profitira na račun tega da afriški politiki in vodje razprodajajo afriška naravna bogastva evropskim, ameriškim, arabskim in tudi afriškim korporacijam.
Torej naj se glede "nakradli" Afričani obrnejo kar na svoje politike. Iskati krivdo za to pri Evropejcih je isto kot reči da so zahodni Evorpejci in Arabci krivi ker naši rožleti talajo licence za črpanje vode kot da je cela Slovenija en velik vodnjak.
karambo
# 28.06.2018 ob 19:46
"Ne želimo si ponovitve leta 2015," je poudarila kanclerka in s tem spomnila na leto, ko je Nemčija dovolila vstop 890.000 prišlekom.

Moglo bi biti:

"Ne želimo si ponovitve leta 2015," je poudarila kanclerka in s tem spomnila na leto, ko je Angela Merkel dovolila vstop 890.000 prišlekom.
delfino_
# 28.06.2018 ob 21:59
Kako ohola organizacija je tale EU. Nič se ne znajo zmenit, če pa že se pa vedno na škodo, namesto v korist. In to jo dela vedno bolj šibko, iz tega pa lahko sledi samo razpad.
HOR
# 28.06.2018 ob 20:18
"...Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na vrhu o migracijah v pogovorih glede prebežniških centrov izven EU-ja posvaril pred neokolonializmom..."

Kaj pa je svaril ob napadu in sesutju Libije ter ob agresiji na Sirijo...
Skratka licemerje...
Tetameta
# 28.06.2018 ob 20:02
Cerar: Vračanje prosilcev iz Nemčije ni sprejemljivo
Ja ane, kar ene 500.000 ilegalcev, ki ste jih leta 2015 in 2016 transportirali iz Hrvaške v Avstrijo, nam lahko vrnejo...juhu...
Miran45
# 28.06.2018 ob 19:42
Ekonomski migranti, begunci, ilegalni prestopi meje. Pravi begunci, ki jim je v domovini resnično ogroženo življenje zaradi vojne, naj pridejo, vendar ne v drugo, tretjo, četrto,... državo, ampak v prvo, ki jim zagotovi varnost. Tem prvim državam bi pa morali finančno za to begunsko breme pomagat cel svet, torej bi to morala pokrivat OZN in ne samo evropske države. Danes smo pa priča, da se v Evropo steka večinoma ilegalno in predvsem ekonomski migranti. Si kar predstavljam, kako se danes Orban smeji Merklci po tihem.
The Ghost P.
# 28.06.2018 ob 19:07
Macron ima zares nek čuden odnos do starejših žensk :) upam, da žena ni ljubosumna!
Jon Sneg
# 28.06.2018 ob 18:12
Zakaj se v vsakem prispevku poudarja, da je prebežnikov manj kot lani? Verjetno je prav nasprotno, saj če bi bilo temu tako, ne bi bilo vsak dan prgišče novic na temo migrantov.
jure-kralj
# 28.06.2018 ob 21:59
Neokolonializem?
Kaj pa kolonizacija Evrope?
Države ki ne znajo kontrolirati ljudi in uhajajo k nam so odgovorne da ostavijo ljudi in uredijo svoje države ali pa moramo mi to narediti za/namesto njih.
audiac
# 28.06.2018 ob 22:02
, med njimi je tudi več otrok in nosečnica,
Med tristo večinoma mladimi fanti je bila tudi ena nosečnica.Lepo,da je niste pozabili omeniti.Moja humanitarna struna je skoraj počila.No,skoraj.
pejtevennazrak
# 28.06.2018 ob 18:47
Tusk, le pazi kaj govoriš, da ne boš spet razjezil humanitarce :)
Tetameta
# 28.06.2018 ob 18:39
Ja, osredotočite se že. Ne pa da samo kvakate eno in isto že tri leta...
Evening News
# 28.06.2018 ob 17:46
Brez Marshalovega načrta za določene afriške države niti približno ne bodo odpravili razlogov za nastanek migracij. Tile heci okrog zapiranja meja in premeščanja migrantov so žal gašenje posledic. Najprej pa naj za vse to odgovarjajo in prispevajo bivše in zdajšnje kolonialistične sile.
Aprila
# 28.06.2018 ob 22:33
"Mogoče bomo pa nekoč mi kolonija?"

Kako nekoč? Saj smo že. In to že kar nekaj časa.
VICTORIA99
# 28.06.2018 ob 22:17
Nas je 750 milijon v Afriki1.2 milijarde v desetih letih se je število ljudi na svetu povečalo za milijardo, nič dobrega se nam ne obeta...
semaino
# 28.06.2018 ob 21:03
Juncker: "V Bruslju ne moremo odločati za države severne Afrike"

Prosim odstopi.

Clovek brez vsebine.
kurkuma
# 28.06.2018 ob 20:37
Mal pobrskajte po nemških medijih, CSU z naslednjim ponedeljkom začenja s poostrenimi kontrolami in zavračanjem...(na to so opozarjali že nekaj časa) vlada merklove je pa tako ali tako padla..očitno... .. posledično Avstrija uvaja dosledne kontrole na svoji južni meji z ITA in SLO.... za nas je pa vse pretiravanje.
Plavica1
# 28.06.2018 ob 19:49
Organizacija Mission Lifeline je obtožbe večkrat zavrnila, rekoč, da bi bila predaja prebežnikov libijski obalni straži neskladna z ženevsko konvencijo o statusu beguncev in tako zločin.

Če so to libijski dezerterji, potem jih je OBVEZno treba vrniti Libiji, pa naj samo obračuna z njimi. Po SSKJ je prebéžnik -a m (ẹ̑) knjiž. kdor prebeži: pridružili so se jim vojni ujetniki in prebežniki; prihajali so vedno novi prebežniki / prebežnik iz boja dezerter in nima najmanjših pogojev za pravico do azila kjerkoli v normalnem svetu. Če so pa begunci, so si izbrali napačno državo, da iz nje bežijo brez dokumentov, saj v Libiji ni vojne, če so pa migranti, je pa jasno, da potrebujejo dovoljenje in potrjena delovna in bivalna dovoljenja namenske države.
neutrino
# 28.06.2018 ob 18:19
Donald Tusk se mi zdi kot eden redkih vodilnih politikov v EU, ki zgleda nima primarnega cilja, da sesuje Evropo. Več takih pa manj raznih junckerjev in merkelc.
boro007
# 28.06.2018 ob 22:26
Juncker: "V Bruslju ne moremo odločati za države severne Afrike"

Kje so se pa potem odločali o sodelovanju v napadih na Afriške in države BV?
Murko
# 28.06.2018 ob 21:55
...več, kot spijemo - boljši smo... in lepše izgledamo...
severnik
# 28.06.2018 ob 19:15
Tusk: "Voditelji se morajo osredotočiti na zunanje meje Unije"

Ena pametna.
audiac
# 28.06.2018 ob 22:15
lingam,
Da si želijo le drobtinice z naše "bogate mize"!

Le drobtinice? Dobro razmisli in se pri uvozu ene 200 miljončkov ekon.migrantov (najmanj toliko jih želi v Evropo samo iz podsaharske Afrike) pripravi na odgovor,ki ti ga bo čez deset ali dvajset let zastavil tvoj sin.Nad ljudmi,ki mislijo samo od danes do jutri nisem bil nikoli preveč navdušen.
amigo
# 28.06.2018 ob 21:06
Ne želimo si ponovitve leta 2015," je poudarila kanclerka in s tem spomnila na leto, ko je Nemčija dovolila vstop 890.000 prišlekom.

Menda jo daje demenca. Saj jih je sama povabila. Vsi smo slišali: Wir schaffen das! Migrantski center zunaj EU pa smo že imeli v Libiji. Pa so zbombardirali EU. Naj zdaj bombaši sprejmejo begunce.
HOR
# 28.06.2018 ob 20:43
In zato, ker se zahod skupaj z EU obnaša do Afrike še vedno skrajno neprimerno neokolonilano je pobudo prevzela Kitajska, kjer že študira več bodoče afriške inteligence, kot v ZDA ali Britaniji...
klik...
pejtevennazrak
# 28.06.2018 ob 20:03
@lingam
Kaj torej svetuješ?
Plavica1
# 28.06.2018 ob 22:14
Aquarius (GI) pa je na poti z novim tovorom izpred obal severne Afrike v Marseille https://www.marinetraffic.com/en/ais/hom
e/centerx:6.4/centery:40.4/zoom:7. Problem je, da nihče noče aretirati teh oseb, ki igrajo prevoznike za trgovce s sužnji. A mogoče določeni politiki dobijo svoj delež kar v naravi, če so pedofili, ali sadisti ali pa kar nekaj?
kurkuma
# 28.06.2018 ob 20:43
Vaja naših severnih sosedov je za našega PM provokacija, za moje pojme so Avstrijci naredil še zadnjo vajo.... čez 14 dni / mesec bo šlo zares...
Lunatix
# 28.06.2018 ob 20:32
"Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da se je treba pogovarjati z državami Severne Afrike, ne o teh državah."

Najprej se moramo mi dogovoriti kaj hočemo, nato se šele pogovarjati z morebitnimi državami gostiteljicami centrov!!!
Ramus
# 29.06.2018 ob 12:52
"Juncker: "V Bruslju ne moremo odločati za države severne Afrike"

A bejž no,.... kdo pa je odločal o usodi Gadafija?
Aprila
# 28.06.2018 ob 22:28
@lingam
Vendar v tvojih komentarjih nisem zasledila da bi na odgovornost klical razne Obama, Hillary, Hollland, Bush, ipd, ampak vedno vstrajaš pri kolektivni krivdi, s svojimi "Mi" in "dolžni smo jim" in podobno, s čimer pomagaš da se glavni odgovorni na račun kolektivne krivde izogibajo svoji osebni odgovornosti ter omogočaš da oni ali njihovi nasledniki nadaljujejo s svojim nečednostmi.

Poleg tega pa z "Da si želijo le drobtinice z naše "bogate mize"!" izgleda verjameš da je Afrika, če ne že eno samo vojno območje, pa na ravni koč iz blat. V Afriki obstajajo velemesta primerljiva z evropskimi; Abidjan, Ivory Coast;Addis Ababa, Ethiopia; Johannesburg, South Africa; Accra, Ghana; Luanda, Angola; Nairobi, Kenya; Dar es Salaam Tanzania,.... Zakaj Afričani ki bežijo pred vojno ne gredo v tej toliko bližje afriška mesta in dobro stoječe afriške predele ki se ukvarjajo s turizmom?
HOR
# 28.06.2018 ob 20:25
Zahod, vključno EU se do Afrike še vedno obnaša (neo)kolonilano in licemerno...
klik...
HOR
# 29.06.2018 ob 01:46
@lingam
# 28.06.2018 ob 21:40
"...Mogoče bomo pa nekoč mi kolonija?..."

Saj smo že EU kolonija "druge hitrosti"...
yoda
# 29.06.2018 ob 00:10
Nekdo je omenil Marshalov načrt za Afriko. Mislim da bi bilo prav, da EU in ZDA pomagata Afriki, saj je njuno gospodarstvo v veliki meri poganjala prav Afrika.
yoda
# 29.06.2018 ob 00:05
Ne deluje. Dokazano. Afričanom se pomaga že najmanj 70 let. Edini napredek je ta, da se namesto z mušketami pobijajo s kalašniki.
****
V Afriki so velik problem meje, ki so jim jih narisali belci. V večini primerov kar za mizo po zemljevidu in ne upoštevajo realne situacije. Si predstavljaš, kako bi se šele v Evropi s puškami preganjali, če bi se meje na tak način narisale?
božo1
# 28.06.2018 ob 22:15
Juncker: "V Bruslju ne moremo odločati za države severne Afrike"

Saj to je jasno in realno za pričakovati. Bruselj je več ali manj birokratski aparat združenja, ki nima temeljnih atributov operativne države. Če bi želeli kaj takega, potem je to formo potrebno proceduralno in operativno spremeniti v ZDE!
lingam
# 28.06.2018 ob 21:00
pejtevennazrak 28.06.2018 ob 20:03
"Kaj torej svetuješ?"

To bi morali reševati predvsem tisti, ki so za to odgovorni in so imeli (in imajo) od tega tudi največje koristi, EU (predvsem Nemčija, Francija, VB), ZDA, "mednarodna skupnost"?
Potrebna bi bila redistribucija bogastva (pa ne samo zaradi beguncev), pobrat denar iz davčnih oaz, nekaj vzeti bankam, ki s svojimi mahinacijami služijo nenormalne denarje in del(!) tega denarja investirati (tudi) v Afriko. Če bi ljudje dobili delo doma nebi iskali lepšega življenja v Evropi!
So pa veliko pametnejši ljudje od mene in gotovo tudi boljše rešitve.
Potrebno je le nekaj sočutja in dobre volje!
Kazalo