Javorjev sirup je nacionalni ponos Kanade. Foto: Reuters
Javorjev sirup je nacionalni ponos Kanade. Foto: Reuters
Drevesni sok kuhajo, dokler ne postane gosta, sladka tekočina. Foto: Reuters

Zveza proizvajalcev javorjevega sirupa iz Quebeca je ob pregledu inventarja opazila, da so sodi, v katerih naj bi bila rjava sladka in gosta tekočina, prazni.
Največji tovrstni rop se je zgodil v skladišču v St. Louis-de-Blandford, kraju, ki je od Montreala oddaljen približno 160 kilometrov. Policija je povedala, da še ni natančno jasno, koliko dragega sirupa je bilo ukradenega.
V skladišču so shranjevali okoli 3,4 milijona litrov sirupa, katerega skupna vrednost znaša približno 30 milijonov kanadskih dolarjev (24 milijonov evrov). Če so dejansko ukradli celotno zalogo, bi to predstavljalo več kot desetino quebeškega letnega pridelka javorjevega sirupa, poroča CBC.

Nacionalno sladilo
Predsednik zveze Serge Beaulieu je v izjavi za javnost povedal, da je bilo skladišče obdano z ograjo in ključavnicami, ob tem pa so ga tudi redno nadzirali. Ob tem na zvezi zagotavljajo, da ne bo zaradi kraje nobenega primanjkljaja sirupa, saj še skoraj 13 milijonov litrov hranijo v treh skladiščih, da bi tako stabilizirali svetovno zalogo in cene.

Javorjev drevesni sok črpajo neposredno iz drevesa sladkornega javora, nato pa ga kuhajo tako dolgo, da se zgosti v javorjev sirup. Vzhodna kanadska provinca Quebec proizvede kar tri četrtine svetovne proizvodnje javorjevega sirupa. Kanada proizvede več kot 80 odstotkov svetovnih zalog javorjevega sirupa, sledi vzhod ZDA, za komaj omembe vredne količine okusnega sirupa pa poskrbita še Japonska in Južna Koreja.