Španiji so že odobrili sto milijard evrov pomoči za njene banke. Foto: EPA
Španiji so že odobrili sto milijard evrov pomoči za njene banke. Foto: EPA

Katalonski finančni minister Andreu Mas-Colell je povedal, da v trenutnem položaju Katalonija nima nobene druge banke kot španske vlade. "Takšno je življenje - vsakdo pozna razmere," je dejal za radio BBC.

"Katalonci smo španski davkoplačevalci. Normalno je, da zaprosimo za finančne storitve španske zakladnice. Zakaj? Ker moramo servisirati svoj dolg in ker imamo potrjen proračunski cilj. In to je treba financirati," je dejal Mas-Colel.

Na vprašanje, ali bo španska vlada sposobna pomagati vsem španskim regijam, je minister odgovoril, da je to "dobro vprašanje". Ob tem je pozval k učinkoviti evropski politiki za reševanje krize.

Prva je za pomoč iz novooblikovanega državnega sklada prejšnji teden zaprosila Valencia, medtem ko bi bila lahko tretja na vrsti Murcia, kjer po besedah predsednika regionalne vlade že razmišljajo o tem. S to mislijo naj bi se ukvarjale še štiri regije: Kastilja-La Mancha, Baleari, Kanarski otoki in Andaluzija.

Visoka zadolženost španskih regij še pogreva govorice, da bo moral Madrid zaprositi za splošno pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Doslej so španske oblasti zaprosile za 100 milijard evrov, ki so namenjeni za reševanje bank.

Francoski zunanji minister Laurent Fabuis je izrazil upanje, da četrto največje gospodarstvo v območju evra te pomoči ne bo potrebovalo, če pa jo bo, se lahko Madrid obrne na začasni sklad za zaščito evra (EFSF) ali Evropsko centralno banko (ECB).

Zaradi dvomov o sposobnosti španske vlade, da obvlada javni dolg, se na sekundarnem trgu še naprej krepi zahtevana donosnost na španske desetletne obveznice.