Piransko sol pridobivajo na podlagi stoletja stare tehnike. Foto: Piranske soline
Piransko sol pridobivajo na podlagi stoletja stare tehnike. Foto: Piranske soline

Evropska komisija je v soboto v uradnem listu EU-ja objavila izvedbeno uredbo o vpisu prekmurske šunke v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. Prekmurska šunka je tako postala 20. živilski proizvod, zaščiten v EU-ju, naslednji zaščiteni proizvod pa bo piranska sol, so sporočili iz Bruslja.

Ta se pridobiva na solinah v Sečovljah in Strunjanu po več kot sedem stoletij starih metodah. Sol, ki se žanje dnevno, pobirajo na tanki podlagi biosedimenta, imenovanega petola, zaradi katerega je čistejša in bolj bela.

Poleg tega so geografsko zaščiteni tu nanoški sir, sir tolminc, bovški sir, sir mohant, prekmurska šunka, ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, kočevski gozdni med, kraški med, dolenjski sadjevec, kosteljska rakija, kraški brinjevec, gorenjski tepkovec in brkinski slivovec.