Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos meni, da je Ukrajina naredila dovolj velik napredek za odpravo vizumov. Foto: Reuters
Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos meni, da je Ukrajina naredila dovolj velik napredek za odpravo vizumov. Foto: Reuters
Grčija
Turčija bo v zameno za pomoč pri zajezitvi toka nezakonitih migracij v prihodnjih dveh letih deležna finančne pomoči v vrednosti treh milijard evrov za sirske begunce, ki živijo na turških tleh. Ko bo ta denar porabljen in bodo današnje zaveze prinesle želene rezultate, pa naj bi do konca leta 2018 prejela še dodatne tri milijarde evrov. Foto: EPA

Tako je v sredo v Bruslju sporočil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Komisija je današnji predlog predstavila na podlagi decembra lani objavljene pozitivne ocene uresničevanja akcijskega načrta o vizumski liberalizaciji. Poročilo je med drugim ugotovilo bistven napredek pri izpolnjevanju kriterijev za odpravo vizumov.

Uspešne reforme pravosodja in notranjih zadev
Kot je še dejal Avramopulos, je današnja odločitev rezultat uspešnega uresničevanja reform ukrajinskih oblasti na področju pravosodja in notranjih zadev.

Ukrajinci brez vizuma v EU do 90 dni
O predlogu komisije morajo zdaj odločati še države članice in Evropski parlament. Če bodo predlog podprli, bodo lahko Ukrajinci z biometričnimi potnimi listi brez vizumov potovali v schengensko območje za obdobje do 90 dni.

4. maja še predlog odprave vizumov za Turčijo?
Kot je napovedal Avramopulos, bo komisija 4. maja predstavila še tretje poročilo o procesu liberalizacije vizumskega režima za Turčijo. Če bo Ankara izpolnila še vsa preostala zahtevana merila, bi lahko Bruselj predlagal odpravo vizumov za turške državljane.

Število prebežnikov iz Turčije v Grčijo se je drastično zmanjšalo
Sicer pa je EK ugotovil, da so prvi rezultati marca sklenjenega dogovora med EU-jem in Turčijo s ciljem zmanjšanja števila nezakonitih prebežnikov iz Turčije v Grčijo že vidni, saj se je število ljudi, ki so prek Egejskega morja iz Turčije nezakonito prišli v Grčijo, občutno zmanjšalo. V skladu z dogovorom o zajezitvi nezakonitih migracij v Evropo med Brusljem in Ankaro bodo namreč vsi prebežniki, ki bodo po 20. marcu nezakonito prišli iz Turčije na grške otoke, ponovno vrnjeni v Turčijo. Cilj tega načrta je uničiti poslovni model tihotapcev ljudi. Izvajanje dogovora poteka po načelu eden za enega, v skladu s katerim bodo za vsakega Sirca, vrnjenega v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v Unijo. Do začetka aprila so bili v države EU-ja tako preseljeni 103 sirski begunci.