Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 6 glasov Ocenite to novico!
Kulen
Slavonski kulen se bo zaščitil kot hrvaški proizvod, vendar se slovenskemu proizvajalcu - Celjskim mesninam, ki prav tako izdelujejo proizvod s tem imenom, odobri petletno prehodno obdobje za uporabo tega imena. Foto: BoBo

Dodaj v

Komisija glede slavonskega kulena in varaždinskega zelja prisluhnila Sloveniji

Odločitev bo objavljena v uradnem listu EU-ja
6. oktober 2017 ob 10:42
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Slovenija v postopku hrvaške zaščite slavonskega kulena in varaždinskega zelja ni nasprotovala registraciji teh izdelkov, je pa z ugovorom želela zaščititi slovenske pridelovalce in proizvajalce, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu in dodali, da je neuradno Evropska komisija Sloveniji ugodila.

Hrvaška je na Evropsko komisijo med drugimi vložila vlogi za zaščito izdelkov varaždinsko zelje in slavonski kulen/slavonski kulin. Na obe vlogi je Slovenija vložila ugovor.

.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da Slovenija ni nasprotovala registraciji hrvaških izdelkov, z ugovorom je le želela zaščititi slovenske pridelovalce in proizvajalce, ki v Sloveniji pridelujejo oziroma proizvajajo omenjena izdelka. Slovenija in Hrvaška dogovora nista dosegli, zato je obe vlogi in argumente obeh držav ponovno proučila Evropska komisija.

Ta je pripravila osnutek t. i. izvedbenih uredb za oba izdelka, varaždinsko zelje (zaščitena označba porekla) in slavonski kulen/slavonski kulin (zaščitena geografska označba), ki sta se obravnavali na odboru za politiko kakovosti kmetijskih izdelkov v Bruslju. Odbor sestavljajo člani iz vseh držav članic in obravnava vlog na tem odboru je del običajnega postopka registracije proizvodov pri komisiji, kadar posamezne države v predpisanem roku niso dosegle dogovora.

Izraz kulen se bo v EU-ju še naprej uporabljal
Varaždinsko zelje se bo zaščitilo kot hrvaški izdelek, vendar lahko Slovenija še naprej, brez časovne omejitve, uporablja imena sort varaždinsko 2 in varaždinsko 3. Prav tako lahko Slovenija za izdelke, pridelane iz omenjenih sort, še naprej uporablja izraz varaždinsko zelje, vendar mora biti v tem primeru v istem vidnem polju in z enako velikimi črkami kot ime navedena tudi država porekla. V takih primerih je prepovedana uporaba kakršne koli zastave, emblema, znaka ali druge grafične podobe, ki bi bili lahko zavajajoči za potrošnike, glede značilnosti, porekla ali izvora proizvoda.

Slavonski kulen se bo zaščitil kot hrvaški izdelek, vendar se slovenskemu proizvajalcu - Celjskim mesninam, ki prav tako izdelujejo izdelek s tem imenom, odobri petletno prehodno obdobje za uporabo tega imena. Ne glede na zaščito slavonskega kulena pa se izraz kulen/kulin lahko v EU-ju še naprej uporablja.

Z odločitvijo zadovoljni
Slovenija je s končno odločitvijo komisije pri obeh proizvodih zadovoljna, so še pojasnili na ministrstvu in dodali, da je odločitev komisije trenutno še neuradna, saj so predlagane akte obravnavali šele na odboru za politiko kakovosti kmetijskih proizvodov v Bruslju. Pravno zavezujoči pa bodo dokumenti postali z objavo v Uradnem listu EU, kar bo predvidoma v dveh do treh mesecih.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
reneny
# 06.10.2017 ob 11:43
Pet letno obdobje souporabe imena kulen z dvajsetletnim v primeru kranjske klobase je nesmiselno. Zidan je zopet izsek kot kvazi zmagovalec in za volilce bo zadosti.
amigo
# 06.10.2017 ob 12:13
Za slavonski kulen do pred par let, se v Sloveniji sploh ni slišalo.
whitwice
# 06.10.2017 ob 11:14
Pred par dnevi pa naj bi nas okol prinesli oziroma je v uvodu pisalo, da je Slovenija izgubila novo bitko s Hrvasko. Seveda glavna novica. Ta ki je pozitivna in demantira prejsno pa le obrobna. Kako klasicno, ustvarjanje vzdusja da venomer izgubljamo.
Olorin
# 06.10.2017 ob 15:54
1:1 za nase.
Pepino
# 06.10.2017 ob 13:44
Te zadeve so sistem zahodnega protekcionizma. To je nekaj podobnega kot patenti. Ampak tam je vsaj tako, da nečesa ne moreš patentirat, če je nekje nekdo že nekaj objavil, uporabil, naredill povsem podobnega, da zaščitiš in odtlej jeb... vse druge s tem.
Kulen imam osebno rad ne 20, ampak že kakšnih 40 let. Torej so to deplasirane stvari. Ni pa Kulen naš in pika. Samo eni naši bi radi sedaj služili s tem, ker ga ljudje kupujejo. Naj mu rečejo "slovenska čajna s papriko" ali kaj bolj originalnega in ga bomo še vedno, če bo kaj vreden. Kot Teran ni hrvaški nikoli bil in je povsem njihova izmišljotina, kako so ga vedno imeli. Cela Istra pred 20+ leti ni imela pojma o Teranu. Delali so samo belo in rdeče... in pri naših kupovali sadike...
cgn
# 06.10.2017 ob 12:28
Kaj se da zmenit s hrvati? Ase še spomnete nadaljevanke Dudek iz Gruntovca ki prikazuje hrvate v vsakdanjem življenju?
K_Omunjara
# 07.10.2017 ob 13:50
"Hallo:Ali sme Celjska mesarija izdelovati Ljubljansko, Tirolsko, Ogrsko...... salamo?"

Seveda sme, saj so to že splošno prejeti tipi. Kakor "dunajski zrezek" itn.Samo, mi starejši vemo, kašne so bile Ljubljanska, Tirolska, Ogrska.Danes je to vse manjveč ista pesem. V stilu tistega vica, kako je nastala pašteta: "Pa šteta , da se ovo baci..."
GeorgeB
# 06.10.2017 ob 23:15
Kakšen Kulen? To je Sremska kobasica...
Al pa Finska rdeča salama... :)))))) 1:1
shambala
# 06.10.2017 ob 13:34
Če se pa kje znajo drkat med sabo smo pa to slovenci in hrvati...
m72
# 06.10.2017 ob 13:11
Uf, spet smo zmagali, ali kaj?
Haloo
# 06.10.2017 ob 17:11
Ali sme Celjska mesarija izdelovati Ljubljansko, Tirolsko, Ogrsko...... salamo?
nikhrast
# 06.10.2017 ob 16:21
Ne moreš verjeti o čem prepir, saj se še za klobaso ne morejo zmeniti.
Pa zakaj je ta zaščita tako pomembna, sploh ne vem, kupiš pa izdelek če je dober.
Poglej originalne kranjske, za zdajšne cajte vse preveč mastne, slane..., nezdrave, isto sauerkraut, ponekod preveč slano, pa kislo, pa preveč vode notri, vse moreš stisniti, oprati, no, drugič pa tega ne kupiš, geografska zaščita pa tako ni pomembna.
gesan
# 06.10.2017 ob 11:59
PA kaj sta ta dva naroda oba vsekana tako, da ne znata sama naredit po svoje teh trajnih mesnin, vina... in jih sebi primerno tudi poimenovat?

PA za tako neskončno pametne se oboji imajo!?!
Kaj ma veze kako se imenuje?
A ni pomembno to, da je čimbolj kvalitetno in okusno?

Res ste oboji prav neokusni že s tem
K_Omunjara
# 07.10.2017 ob 13:39
"GeorgB:
Kakšen Kulen? To je Sremska kobasica...
Al pa Finska rdeča salama... :)))))) 1:1"

Tretje je! Popolnoma nepismen novinar, ki še ve ne kaj je kulen.
Sicer pa, enakega "modela" imajo tudi pri Večeru!
Je pa to tudi en dokaz nerazgledanosti Evropske komisije:
Kakor je teran autohtoni zaradi značilnosti zemlje in mikroklime, kjer raste, tako tudi slavonski kulen ne more biti iz bogvedi katere vrste prašičev, ki se gojijo na slovenskih prašičjih farmah.
Samo, dopovej to birokratom, nepismenim novinarjem ih prehrambeni industriji!
slo-KP
# 07.10.2017 ob 08:28
mislim,o čem se kregajo...
marija sveta...

enkrat je Tito UKAZAL-
vse (sve) je to naše...in prav nič ni falil...

sem pa zdej še eno(spontano) najdu...
dejmo se kregat še o tem ali je beseda VSE,oz. SVE,slovenska ali hrvaška...
sej ni važno,če nima nobenega smisla,važno je samo,da se kregamo...
smartass2011
# 06.10.2017 ob 14:32
Kdo je zdej zmagal, kolk je rezultat?
jarovit
# 06.10.2017 ob 12:36
@cgn
# 06.10.2017 ob 12:28
Kaj se da zmenit s hrvati? Ase še spomnete nadaljevanke Dudek iz Gruntovca ki prikazuje hrvate v vsakdanjem življenju?
-----------------------------
A res? Nisem vedel.
gesan
# 06.10.2017 ob 12:08
Najbolj bebavo je to, da ene in druge pri drugih moti prav to kar oboji drugim počno!

Hjebote, ko se začne politika na politikantski način vmešavat v to, vse skupaj postane čista tragikomedija!
A ste gledali film "Bogovi so padli na zemljo" ali kako že?
Evo to je točno to!

Dva bedaka se kregata o tem kar je obema bilo dano!
In ker to ne zn ata uživat, se začneta drug nad drugim izživljat!

Bravo!

Namesto, da bi oboji dojeli, kako vsaki svoje muzejo do izčrpanosti!?!
Kazalo