David Cameron bi rad zmagal na volitvah čez dve leti in šele nato razpisal referendum, zaradi katerega pa je konservativna stranka vse bolj razklana. Foto: EPA
David Cameron bi rad zmagal na volitvah čez dve leti in šele nato razpisal referendum, zaradi katerega pa je konservativna stranka vse bolj razklana. Foto: EPA
London
Velika Britanija, ki se zaradi svoje zgodovine še vedno ima za nekaj posebnega in ločenega od "celine", se je EGS-u priključila leta 1973, že dve leti pozneje pa je bil izveden referendum o članstvu, na katerem so zmagali zagovorniki evropskega približevanja. Foto: Reuters
David Cameron in Angela Merkel
Opozicijski laburisti očitajo Cameronu, da je s svojimi nasprotovanjem in blokadam v Bruslju potiska Veliko Britanijo na rob odločanja. Foto: EPA

Cameron se spoprijema s pritiskom iz lastne stranke, kjer vedno številčnejši in glasnejši evroskeptiki zahtevajo celo, naj že prej izvede referendum o nadaljnjem članstvu Velike Britanije v Evropski uniji. Vodja britanske vlade je konservativni stranki in državljanom obljubil referendum leta 2017, če bodo konservativci zmagali na parlamentarnih volitvah leta 2015.

Zadnje dni se oglaša vse več vplivnih strankarskih ljudi, ki se zavzemajo za odhod iz "Bruslja". Nekdanjemu finančnemu ministru Niglu Lawsonu se je tako pri pozivih za izstop iz EU-ja pridružil še nekdanji obrambni minister Michael Portillo. V prispevku v časniku The Times je med drugim menil, da EU ne služi več britanskim interesom.

Prvi minister na strani upornikov
Zdaj se je za izstop iz Evropske unije javno zavzel tudi prvi aktualni minister. Minister za izobraževanje Michael Gove je za BBC dejal, da bi v tem trenutku glasoval za izstop iz EU-ja, če bi zdaj izvedli referendum o tem vprašanju, ki najbolj zagrizene torijce muči tako rekoč že vse od vstopa Velike Britanije leta 1973 še v takratno Evropsko gospodarsko skupnost (EGS).

"Nisem zadovoljen z našim položajem v Evropski uniji in bližje mi je sprememba britanskega odnosa do Evropske unije. Življenje zunaj EU-ja bi bilo povsem znosno in bi ga lahko sprejeli. Zagotovo bi bile pri tem tudi nekatere prednosti," je Gove v pogovoru podprl strankarske parlamentarne upornike, ki zahtevajo sprejetja dopolnila, ki bi zavezal katero koli britansko vlado k izvedbi referenduma.

Cameron: Motijo se pesimisti in optimisti
Sporno dopolnilo so predlagali razočarani poslanci, ker tega ni bilo v kraljičinem govoru, v katerem je bil opisan zakonodajni načrt Cameronove vlade. Evroskeptiki naj bi računali na podporo okoli 100 poslancev, kar pa je premalo za sprejetje, saj referendumu nasprotjujejo tako kaolicijski liberalni demokrati kot opozicijski laburisti ter tudi številni konservativci.

"So proevropski pesimisti, ki pravijo, da moraš v Evropi podpisati vsako stvar, ki jo nekdo predlaga. Druga skupina pesimistov pravi, da ni obetov za reformo EU-ja, preprosto je treba oditi," je med tednom na predlog in očitke odgovoril premier David Cameron, ki je poudaril, da se obe skupini motita.

Cameron je pripričan, da je mogoče spremeniti in reformirati tako Evropsko unijo kot organizacijo kot odnos Velike Britanije z njo. Svoja prizadevanja za to je branil kot "logična, razumna, praktična".

Ankete: Večina Britancev bi ostala v EU-ju
Vprašanje referenduma tako postaja notranjepolitično vprašanje največje vladajoče stranke, katere vodstvo še vedno želi povezati referendum s svojo potencialno zmago na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Po anketah, izvedenih na Otoku, so izstopu iz Evropske unije naklonjeni predvsem starejši, medtem ko med mlajšimi tudi zaradi neposrednih izkušenj s celino, prevladuje mnenje, da je treba ostati del evropskega združenja 27 držav. V seštevku tako zagovorniki članstva v EU-ju še vedno prevladujejo in po anketah se njihova prednost pred nasprotniki kljub krizi evra še vedno ohranja, če ne celo povečuje, v primerjavi izpred let.