V protestih naj bi bilo 13 ranjenih. Foto: EPA
V protestih naj bi bilo 13 ranjenih. Foto: EPA
Policisti so se protestnikov lotili ostro. Foto: EPA
Poslopje parlamenta je policija močno zastražila. Foto: EPA

Pri tem so izbruhnili izgredi, zato so posebne policijske enote uporabile gumijevke proti protestnikom, ki so se zbrali blizu parlamenta. Kot poroča El Pais je bilo 20 ljudi prodržanih, 13 pa ranjenih - med njimi 1 policist.

Oblasti so okoli parlamenta v središču Madrida razporedile več kot tisoč policistov, zaradi česar so bili protestniki prisiljeni ostati na bližnjem trgu, od koder so poslancem sporočali: "Odidite. Odidite. Ne predstavljajo nas! Odpustite jih!"

Napetosti so se čez dan stopnjevale, in ko je skupina protestnikov skušala prebiti železne ograje pred poslopjem parlamenta, je policija posredovala in proti protestnikom uporabila gumijevke.

Zahteve po novih volitvah
Današnje proteste, ki so potekali pod sloganom "Okupirajmo kongres", je izzvalo devet mesecev težkih in za številne Špance bolečih varčevalnih ukrepov, ki jih je zaradi oslabljenega gospodarstva sprejela vlada premierja Mariana Rajoya.

Prav zato je bilo iz ust številnih protestnikov slišati zahteve po novih volitvah. Po njihovem mnenju so namreč strogi varčevalni ukrepi dokaz, da jih je vladajoča Ljudska stranka zavajala, da je zmagala na parlamentarnih volitvah novembra lani.
Španske province še dodatno pritiskajo na vlado z razpisi predčasnih lokalnih volitev.
Pokojnine se bodo zvišale
"Se bodo pokojnine zvišale? Da, pokojnine se bodo zvišale," pa je pred izbruhom protestov dejala Rajoyeva namestnica in tako potrdila, da bo premier svojo predvolilno obljubo očitno uresničil. Dvig pokojnin je bila ena ključnih premierjevih obljub. Rajoy je volivcem zagotovil, da bo kljub finančnim razmeram in strogemu varčevanju zaščitil pokojnine španskih upokojencev.

Namestnica predsednika vlade Soraya Saenza de Santamaria je dodala, da bodo pokojnine "očitno prilagojene življenjskim stroškom". Natančnejše številke dviga pokojnin bodo znane novembra, desnousmerjeni časnik El Mundo pa ocenjuje, da bo dvig enoodstoten.

"Naučiti se bomo morali, kako z manj narediti več"
Glede na to, da se je inflacija v Španiji zvišala, bi lahko popolna uskladitev pokojnin z višjimi stroški državo stala do štiri milijarde evrov, so izračunali španski mediji. Vladajoča konservativna Ljudska stranka namerava predlog proračuna za leto 2013 predstaviti v četrtek.

Saenz de Santamaria je v radijskem pogovoru tudi potrdila, da bo vlada nadaljevala reforme, le da se bodo morali ministri "naučiti, kako z manj narediti več".

Kam bo šla pomoč?
Španija še vedno ni zaprosila za sprostitev prvega, 30 milijard evrov vrednega obroka posojila za pomoč bankam, ki ji je na razpolago od julija. Gre za prvi obrok v sklopu prvega programa do 100 milijard evrov pomoči, ki so namenjene izključno bankam.

Ob tem so se začeli pojavljati namigi, da bo Španija morda potrebovala celoten sveženj finančne pomoči, ne le za banke. Ker se še vedno ni odločila, kakšno pomoč potrebuje, se nanjo vse bolj krepijo pritiski trojice.

Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia, sicer Španec, je opozoril, da je negotovost glede tega vprašanja zelo tvegana. "Lahko pridemo do točke, ko so stroški te negotovosti večji od kakršne koli odločitve," je dejal. Saenz de Santamaria zavrača njegove trditve rekoč: "To je tako, kot če kupuješ hišo. Hiše ne kupiš tako kot majico. Previdno razmisliš o hipoteki in pogojih. In ravno tako razmišlja tudi španska vlada."