Španija je med članicami Evropske unije, ki jih je kriza najbolj prizadela. Foto: EPA
Španija je med članicami Evropske unije, ki jih je kriza najbolj prizadela. Foto: EPA

Finančni trgi pričakujejo, da bo Španija hitro zaprosila za pomoč evropskih reševalnih skladov, Rajoy pa se ne želi ukloniti pritisku. "Ne bi mogel sprejeti, da bi nam narekovali konkretne politike, v katere moramo zarezati ali ne," je v prvem televizijskem pogovoru, odkar je decembra nastopil položaj, poudaril Rajoy. Glede pomoči pa je dejal: "Videti moramo, ali je resnično potrebna in kakšni so pogoji." Poudaril je, da je treba natančno proučiti pogoje, pod katerimi bi bilo pomoč mogoče dobiti, in dodal, da obstajajo določene meje, ki jih ni pripravljen prestopiti.

DDV in pokojnine ostajajo nespremenjene
Rajoy je že večkrat poudaril, da ni pripravljen posegati v pokojnine ali znova spreminjati višine davka na dodano vrednost (DDV). Podobno je znova zagotovil v intervjuju. "Če je kakšno področje, na katerega ne bomo posegali, so to pokojnine," je dejal. "Tudi v DDV ne bomo več posegali," je še dodal.

Španija si je že zagotovila do 100 milijard evrov posojila za reševanje bančnega sektorja. Rajoy je v pogovoru dejal, da si je za to izpogajala "ugodne pogoje". Za kakršno koli dodatno reševanje pa je dodal: "Absolutno sem prepričan, da bodo vsi ravnali razumno."

Kriza grozi ...
Rajoy je ob tem znova zagotovil, da bo država izpolnila zastavljene cilje glede ureditve javnih financ. Lani je imela Španija javnofinančni primanjkljaj v vrednosti 8,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je bilo občutno nad zastavljeno ciljno vrednostjo. Zdaj mora država do leta 2014 znižati primanjkljaj na 2,8 odstotka BDP.

Vlada premierja Rajoya je v devetih mesecih v ta namen sprejela številne ukrepe, med katerimi so ukinitev 14. plače, zvišanje DDV-ja, zaostritev pogojev za pridobitev nadomestila za primer brezposelnosti in reforme trga dela. Varčevalnim ukrepom ostro nasprotujejo sindikati, ki za soboto pripravljajo velike demonstracije po vseh državi.