Evropska unija
Bruselj
"Uspelo nam je. Po več mesecih intenzivnih pogajanj ter težavnem in dolgem sestanku smo zagotovili celovit načrt za okrepitev evra, s katerim se strinjamo vsi," je poudaril vodja evroskupine, Portugalec Mario Centeno, vendar reforme ne zajemajo ambicioznih Macronovih načrtov. Foto: EPA
VIDEO
Prenova evrskega območja...

Dodaj v

Maratonska pogajanja prinesla okleščeno reformo evrskega območja

Brez obsežnih reform po predlogu Macronu
4. december 2018 ob 14:27,
zadnji poseg: 4. december 2018 ob 17:06
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Finančni ministri 27 članic EU-ja - brez Združenega kraljestva - so po osemnajstih urah pogajanj v Bruslju le dosegli dogovor o reformi evrskega območja, ki pa je glede na prvotne ambicije precej razvodenela.

Dogovorili so se le o reformi evropskega reševalnega sklada ESM, ki je v pretekli krizi pomagal članicam z resnimi finančnimi težavami. Cilj reforme ESM-ja je izboljšati pripravljenost na finančne krize.

"Uspelo nam je. Po več mesecih intenzivnih pogajanj ter težavnem in dolgem sestanku smo zagotovili celovit načrt za okrepitev evra, s katerim se strinjamo vsi," je poudaril vodja evrske skupine Mario Centeno, ki je poročal o preboju pri nekaterih ključnih vprašanjih. Navedel je še dogovor o sodelovanju ESM-ja in Evropske komisije ter o varnostnem mehanizmu za enotni sklad za reševanje bank, ki ga bo zagotavljal ESM.

Sveženj reform morajo zdaj potrditi voditelji sedemindvajseterice, ki bodo reforme obravnavali na zasedanju prihodnji teden.

Brez vzpostavitve pravega proračuna
Prvotne ambicije, ki jih je poskušal uveljaviti francoski predsednik Emmanuel Macron, so precej razvodenele. V dogovoru namreč manjka načrt za vzpostavitev pravega proračuna evrskega območja, za kar se je najodločneje zavzemala Francija in ki naj bi bila ključen element preporoda Evrope po brexitu in v boju proti populistom.

Prav tako ni vsebinskega dogovora o tretjem stebru bančne unije, skupnem sistemu zavarovanja bančnih vlog, ki mu nasprotuje Nemčija. Ministri so se dogovorili le, da bodo o tem znova razpravljali junija prihodnje leto.

Razlike med članicami s severa in juga
Slovenski finančni minister Andrej Bertoncelj je dogovor ocenil kot precej razvodenel glede na prvotne ambicije, a kot korak v pravo smer. V razpravi so bila po njegovih besedah velika neskladja med članicami, na primer na osi sever-jug, še zlasti pa so bile velike razlike glede evrskega proračuna, ki je zelo kompleksna zadeva.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 04.12.2018 ob 20:02
Kot renčanje psov, ki branijo svoj plen
Juhu
# 04.12.2018 ob 19:55
Slika vse pove, režijo se pa res, kdo se pa ne bi z njihovimi plačami.
tore
# 04.12.2018 ob 19:40
Kakšna so pa bila stališča SLO? Nepomembno, očitno.
Springbok
# 05.12.2018 ob 12:12
@ tore - se strinjam, da nas politiki in mediji ne obveščajo dovolj o pomembnih temah. Ko pogovor nanese na EU, je praviloma omejen na brexit, črpanje EU sredstev, teran in mejo s Hrvaško. Nič pa o prihidnosti EU, o institucionalni ureditvi.

Res to ni več EU v katero smo vstopili.

Vendar se ne strinjava glede vprašanja nadaljnega razvoja EU. EU ni statična. EU se razvija. To smo vedeli, ko smo vstopili v EU. Že leta 1983 so šefi držav in vkad EU podpisalu deklaracijo, ki vsebuje načelo "ever closer union". To določilo o oblikovanju vse tesnejše zveze med narodi Evrope je tudi vodilno načelo oz. opredelitev namena ali cilja v 1 členu Pogodbe o EU. Ta pogodva pa je bila sprejeta leta 2007, torej ko je Slovenija že bila članica EU.

Slovenija je torej soglašala z načelom "vse tesnejše zveze". In zato je tudi prav, da se o reformi euroobmočja razvije javna razprava v Sloveniji. Doslej je nisem zasledil. In glede tega, odsotnosti razprave, se zopet strinjava. Vendar sloveska značilnost je, da je bolj cenjen tisti, ki zna izpolniti prijavnco za EU projekt, kot tisti, ki ima stališče do konceptualnih izzivov.
tore
# 05.12.2018 ob 11:07
Uspelo nam je. Po več mesecih intenzivnih pogajanj ter težavnem in dolgem sestanku smo zagotovili celovit načrt za okrepitev evra,

Ja ja seveda, denar (evro) varčevalcev in podjetij pa propada na bankah (inflacija 2%, obresti 0,2%).
tore
# 05.12.2018 ob 11:01
@ el cartel, springbok
Kot da se naši politiki in novinarji (ki ne sprašujejo politikov) norčujejo iz nas, ko nas ne obveščajo korektno o izredno pomembnih zadevah.
- skupni finančni minister
- skupni proračun
- skupna vojska
- skupna zunanja politika …
To so zadeve, ki čisto spremenijo EU. To ni več EU v katero smo pred leti vstopili, to zahteva referendum.
Pučnik je leta 91 dejal, Jugoslavije ni več, zdej gre za Slovenijo. A bomo zdej rekli, Slovenije ni več, zdej gre za Evropo.
Tako enostavno pa to ne bo šlo.
slavec
# 05.12.2018 ob 09:18
smejijo se, ker če tudi kaj zajebejo nihče ne odgovatja, račun za napake pa izstavijo državljanom, psi lajajo karavana gre naprej.
el CARTEL
# 05.12.2018 ob 07:54
Kakšna so pa bila stališča SLO? Nepomembno, očitno.

taka kot želi bruselj.

a to še ni jasno,da namustrez vse kar ustreza bruslju.
in ko govorijo o razkolu med severom in jugom, verjami, da slovenija tu ni udeležena, mi nimamo svojega mnenja (ponavadi je naše mnenje enako nemškemu, razen v redkih primer ko nemčija sama trmoglavi - ko je sama proti skupnemu sistemu bančnih vlog, recimo. takrat slovenija že sprejme mnenje bruslja, pa nemčija naknadno odda pomisleke
skorpijon93
# 04.12.2018 ob 22:34
hlapci kot vedno, za zgled si vzemite češko katera nima evra in ga tudi nočejo !
Springbok
# 05.12.2018 ob 08:54
@ tore - Slovenija nima stališča. Podpre večino. Pa bi bilo v našem interesu, da podpremo Macronove bolj obsežne refrome. Ne zaradi Macrona. Vendar zato, ker bi skupni euro proraćun za nas pomenil zmanjšanje tveganj v primeru asimetričnih šokov.
kodsoj
# 05.12.2018 ob 07:54
samo da se imajo čemu smejat
Kazalo