Čeprav sta obe vladajoči stranki v preteklosti pozivali k izstopu iz evroobmočja, Tria zagotavlja, da o tem ni govora. Foto: Reuters
Čeprav sta obe vladajoči stranki v preteklosti pozivali k izstopu iz evroobmočja, Tria zagotavlja, da o tem ni govora. Foto: Reuters

Rast želi Rim spodbuditi z vlaganji in strukturnimi reformami namesto s pretirano porabo in zadolževanjem, je Tria dejal v intervjuju za Corriere della Sera, prvem po prevzemu položaja pred tednom dni.

Kot je dejal, bo septembra predstavil nove gospodarske napovedi in cilje vlade. Po ministrovih besedah bodo ti "povsem skladni s ciljem zniževanja razmerja med dolgom in bruto domačim proizvodom".

Italijanske državne obveznice so v zadnjih tednih pod povečanim pritiskom zaradi strahu, da bo nova vlada začela trošiti več, kot si lahko privošči. Vlagatelji pa se bojijo tudi, da bodo hoteli evroskeptiki v vladi močno zadolženo Italijo spraviti iz evroobmočja.

"Ni govora o zapuščanju evroobmočja"
Zdaj je Tria, malo znani profesor ekonomije, ki ni povezan z nobeno politično stranko, dejal, da je koalicija zavezana obstanku države v območju z evrom. "Stališče vlade je jasno in soglasno. Ni govora o zapuščanju evroobmočja," je dejal.

"Vlada je odločena na vsak način preprečiti razmere na trgu, ki bi vodile k izhodu (iz evroobmočja, op. a.). Ne samo, da ne želimo oditi, delovali bomo tako, da razmere ne bodo postale niti približno takšne, da bi lahko postavili pod vprašaj našo navzočnost v evroobmočju," je dejal minister.

Italijansko koalicijo sestavljata Gibanje petih zvezd, ki se ga označuje za populistično, in skrajno desna Liga. Obe stranki sta v preteklosti pozivali k izstopu Italije iz evroobmočja, sprva pa sta za finančnega ministra predlagali Paola Savono, ki je italijansko sprejetje evra označil za "zgodovinsko napako". Po nasprotovanju predsednika Sergia Mattarelle je bil Savona nato imenovan za ministra za evropske zadeve.