Foto: MMC RTV SLO/EPA
Foto: MMC RTV SLO/EPA

Moja generacija mora poskrbeti, da te sijajne hiše svojim otrokom ne zapustimo kot ruševine

Martin Schultz

Na slovesnosti v Aachnu v Nemčiji je Martin Schultz ob prejemu nagrade Karla Velikega poudaril, da je EU sopomenka za mirovni projekt, kakršnega Evropa prej ni poznala. To je po njegovih besedah "toliko pomembnejše letos, ko praznujemo sedemdeseto obletnico miru in konca druge svetovne vojne".

Nagrado je prejel za svoj boj za demokracijo in prizadevanja, da Evropski parlament postane vidnejši, bolj slišen in razumljivejši, ter za pomembno vlogo v postopku vodilnih kandidatov med evropskimi volitvami leta 2014.

Članice pozval, naj iz EU-ja ne delajo grešnega kozla
Predsednik Evropskega parlamenta je tako opozoril na obveznosti politikov, da naredijo Evropo močnejšo za nove generacije. "Kot močna skupnost držav in narodov Evropa svojim državljanom zagotavlja pravice, za katere ljudje na drugih koncih sveta protestirajo na ulicah," je dejal in dodal, "moja generacija mora poskrbeti, da te sijajne hiše svojim otrokom ne zapustimo kot ruševine."

Ob tem je premierje držav članic pozval, naj iz EU-ja ne delajo grešnega kozla, saj to prispeva k odtujenosti ljudi: "Prenehajte s tem, da krivdo za vse neuspehe in nerešene težave pripisujete Bruslju, uspehe pa zgolj samim sebi."

Nagrado Karla Velikega, ki jo podeljujejo od leta 1950, so med drugim prejeli tudi papež Janez Pavel II., nemški kancler Helmut Kohl, francoski predsednik Francois Mitterrand, nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Bill Clinton.

Moja generacija mora poskrbeti, da te sijajne hiše svojim otrokom ne zapustimo kot ruševine

Martin Schultz