Kampanja pred referendumom postaja vse bolj napeta. Foto: Reuters
Kampanja pred referendumom postaja vse bolj napeta. Foto: Reuters
false
Referendum o izstopu Velike Britanije iz Unije bi lahko imel slabe posledice ne glede na izid, meni švedska zunanja ministrica. Foto: Reuters

Raziskavo je za londonski časopis Independent opravil inštitut ORB, ki je v spletno anketo, izvedeno v sredo in četrtek, vključil 2.000 Britancev.

Rezultat ankete nakazuje na občuten porast zagovornikov izstopa Velike Britanije iz EU-ja. Še aprila se je za izstop zavzelo 51 odstotkov vprašanih, 49 odstotkov pa jih je bilo za obstanek v evropski družini.

Nobelovce skrbi financiranje znanosti
Skupina 13 Nobelovih nagrajencev je v pismu britanskemu časopisu Daily Mail opozorila na "veliko nevarnost" za znanost v Veliki Britaniji, če bi ta izstopila iz EU-ja, saj tako ne bodo več na voljo sredstva iz evropskih skladov.

Po njihovem mnenju bi morala biti znanost v ospredju in središču razprav o EU-ju, saj je gonilna sila v zdravstvu, inovacijah in gospodarski rasti, poroča BBC. Med drugim so pismo podpisali Peter Higgs, Paul Nursem, Martin Evans in Andre Geim.

Nobelovci so se oglasili, potem ko so britanski poslanci pozvali ministre k pripravi izrednega načrta za zaščito znanosti v primeru, da bo na referendumu 23. junija izglasovan izstop iz EU-ja.

Odbor za znanost in tehnologijo v spodnjem domu britanskega parlamenta je sporočil, da ima Velika Britanija precejšnjo korist od dostopa do evropskih raziskovalnih skladov, zato bi morala v primeru izstopa poiskati druge vire financiranja. Pri tem je odbor navedel primer Švice, ki je bila odrezana od skladov EU-ja za financiranje znanosti, potem ko je Bruselj uvedel sankcije kot odgovor na švicarski ukrep omejevanja svobode gibanja.

"Denar britanskih davkoplačevalcev"
Oglasili so se tudi znanstveniki, ki podpirajo odhod države iz EU-ja in so prepričani, da Velika Britanija ne bo na slabšem, pri tem pa za velik mit označili trditev, da denar, s katerim se financirajo britanske univerze ali britanski kmetje, prihaja iz Bruslja.

"Ne obstaja nekaj takega, kot je EU-denar - vse plačujejo britanski davkoplačevalci kot del tristopetdesetih milijonov funtov, ki jih vsak teden pošljejo v Bruselj," so sporočili iz tabora podpornikov izstopa iz EU-ja.

Vsak izid referenduma bi lahko bil slab
Medtem je švedska zunanja ministrica Margot Wallstrom opozorila, da bi lahko imel britanski referendum slabe posledice ne glede na izid. Kot je dejala za BBC, bi lahko namreč referendum povzročil dominoučinek zahtev za posebno obravnavo članic Unije. Če je Veliki Britaniji uspelo izpogajati posebno obravnavo, bi lahko tudi nam, bi lahko po mnenju Margot Wallstrom menile številne članice.

Članice pa bi lahko Veliki Britaniji sledile tudi v primeru, da ostane del EU-ja, svari švedska ministrica. Če je namreč ta država imela referendum za izstop, zakaj ga ne bi tudi preostale?

Ministrica sicer upa, da bo Velika Britanija ostala članica Unije. Ta država je namreč pomembna trgovska partnerica Švedske, v Veliki Britaniji pa živi okoli 90.000 švedskih državljanov.