Merklova je bila optimistična v novoletni poslanici. Foto: EPA
Merklova je bila optimistična v novoletni poslanici. Foto: EPA

"Evropa bo na koncu iz krize izšla močnejša, kot je bila ob njenem začetku," je dejala Merklova in dodala, da gre Nemčiji dobro, čeprav bo prihodnje leto zagotovo še težje od leta 2011.

Kanclerka je spomnila, da je letošnje leto zaznamovalo več pomembnih dogodkov, med drugim nemiri v arabskem svetu in jedrska katastrofa na Japonskem. V težavah se je znašla tudi Evropa, kjer smo po besedah Merklove zaradi dolžniške krize še vedno v primežu negotovosti.

V svojem govoru je Merklova stopila v bran Evropski uniji in med prednostmi, ki jih je v preteklih 50 letih prinesla evropska povezava, naštela: "Mir, svoboda, pravičnost, človekove pravice in demokracija."

Čeprav bo pot okrevanja, ki čaka Evropo, dolga, je sama prepričana, da bo stara celina iz krize izšla močnejša.

"Verjemite, da počnem vse za to, da bi okrepili evro. Vendar bo to mogoče le, če se bo Evropa naučila lekcij iz preteklosti," je dejala in izrazila prepričanje, da bo skupna evropska valuta resnično uspešna, če se bo sodelovanje v Evropi okrepilo.

Optimizem glede Nemčije
Kanclerka je optimistična tudi glede Nemčije. "Imamo dobre razloge za to, da smo optimistični," je dejala in ob tem spomnila na visoko konkurenčnost nemškega gospodarstva ter nizko stopnjo brezposelnosti.

V letu 2012 naj bi Nemčija imela gospodarsko rast od 0,5 do enega odstotka, medtem ko letos v največjem evropskem gospodarstvu pričakujejo rast v višini treh odstotkov BDP-ja.