Angela Merkel je v nemškem parlamentu predstavila smernice za prihajajoči vrh EU-ja, kjer bosta glavni temi znova begunska kriza in
Angela Merkel je v nemškem parlamentu predstavila smernice za prihajajoči vrh EU-ja, kjer bosta glavni temi znova begunska kriza in "brexit". Foto: Reuters
Begunci z gumenjakom pristajajo na grškem otoku Lesbos
Čez Turčijo in Egejsko morje je lani v Grčijo in s tem Evropsko unijo prišlo več kot milijon beguncev in ekonomskih migrantov, kar je ogrozilo obstoj schengenskega režima v EU-ju. Foto: Reuters
Grčija na otokih odprla štiri sprejemne centre
Kakšni so načrti EU-ja glede prebežnikov?

Merklova je pred začetkom vrha EU-ja, ki bo v četrtek in petek, poudarila, da je za Evropsko unijo zdaj ključno skupno stališče o tem, kako zavarovati zunanje meje Unije. "Tukaj načrt EU-Turčija ponuja dobro rešitev," je prepričana kanclerka.

Višegrajska skupina za zaprtje meje
Merklova stavi na dogovor med Turčijo in EU-jem za obvladovanje migracijskih tokov, ki predvideva, da bo Ankara zajezila nezakonite migracije, članice EU-ja pa bi si pravično razdelile begunce, ki bi jih prevzeli neposredno od Turčije. A vse več je pozivov, predvsem iz vrst članic Višegrajske skupine, da se zaostri nadzor na mejah Makedonije in Bolgarije z Grčijo, da bi zaustavili prihode prebežnikov.

Milijarde Turkom za zajezitev prebežniškega toka
3. februarja je Evropska unija odobrila tri milijarde evrov pomoči Turčiji za vzdrževanje in vodenje begunskih taborišč s sirskimi in iraškimi begunci. Dogovor je podprlo vseh 28 članic, ki zdaj upajo, da bo Ankara omejila prehajanje prebežnikov v EU čez morsko mejo. A hkrati so se v objavljenem zapisniku razkrile tudi podrobnosti pogajanj med turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

"Verjamem, da mora EU izboljšati konkurenčnost"
Na vrhu v Bruslju se bodo voditelji pogovarjali še o britanskih predlogih za reformo EU-ja, da bi tako preprečili izstop Velike Britanije iz Unije. Merklova je v današnjem govoru v nemškem parlamentu poudarila, da so številne britanske zahteve "razumljive in upravičene".

"Tako kot britanski premier David Cameron verjamem, da mora EU izboljšati svojo konkurenčnost, transparentnost in zmanjšati birokracijo. Nemčija ima že več let iste pomisleke," je dejala Angela Merkel.

Preprečitev brexita nacionalni interes Nemčije
Merklovi se zdi upravičen tudi britanski predlog za omejitev socialnih prejemkov na trgu dela za nebritanske državljane Unije, ki delajo in živijo na Otoku. Nemška kanclerka je poudarila, da so za vsak posamezni socialni sistem pristojne države članice same, ne EU. Zato je po njenih besedah normalno, da si vsaka članica EU-ja želi zaščititi svoj socialni sistem pred zlorabami. Nemška kanclerka je še poudarila, da je preprečitev t. i. brexita v nacionalnem interesu Nemčije.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Grčija na otokih odprla štiri sprejemne centre
Kakšni so načrti EU-ja glede prebežnikov?