Merklova na naslovnici grške revije Crash. Foto: EPA
Merklova na naslovnici grške revije Crash. Foto: EPA

Gre za občuten padec podpore Merklovi, so pokazali izidi ankete inštituta YouGov, ki jo je objavil časnik Bild. Sodeč po rezultatih že 44 odstotkov vprašanih zaradi krize evra skrbi za svoje prihranke, medtem ko 48 odstotkov takih skrbi (še) nima.

Velika večina Nemcev (okoli 70 odstotkov) meni, da bi morali biti najbogatejši prebivalci ob dolžniški in evrokrizi bolj obdavčeni, medtem ko jih manj kot četrtina (23 odstotkov) meni, da to ne bi bilo pravično.

Še sredi julija je anketa ZDF-Politbarometra pokazala, da 63 odstotkov Nemcev podpira ravnanje Merklove v krizi, čeprav jih večina meni, da bi morala bolje razložiti svojo politiko.

Tudi Nemčija ni odporna
Evroobmočje je v zadnjih tednih vstopilo v novo pretečo fazo. Ob pomislekih, kako bo Grčija lahko izpolnila pogoje finančne pomoči, in v času, ko se kriza povečuje tudi v Španiji in Italiji, rastejo strahovi tudi glede cene, ki jo bodo morali zaradi evropske dolžniške krize plačati nemški davkoplačevalci.
Prav prejšnji teden je bonitetna agencija Moody's znižala napovedi za oceno dolgoročnega dolga Nemčije, Nizozemske in Luksemburga, tako da ti od zdaj niso več stabilni, temveč negativni.