Federica Mogherini bo skušala pospešiti tudi politično sodelovanje med EU-jem in Kubo. Foto: EPA
Federica Mogherini bo skušala pospešiti tudi politično sodelovanje med EU-jem in Kubo. Foto: EPA
Raul Castro
Raul Castro naj je ne bi sprejel. Foto: Reuters

Mogherinijeva bo med dvodnevnim obiskom Kube skušala znova zagnati pogovore med stranema o postopni normalizaciji odnosov. Sešla se bo s kubanskim zunanjim ministrom Brunom Rodriguezom, s havanskim nadškofom Jaimejem Ortego in z voditelji nevladnih organizacij, srečanje s predsednikom Raulom Castrom ali sivo eminenco Fidelom Castrom pa ni predvideno. V torek sicer na obisk Havane prihaja tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Catherine Ashton se pred Mogherinijevo za pot na Kubo ni odločila, ne glede na to, da je Evropska unija odnose s Kubo začela urejati že leta 2008, ko je ukinila diplomatske sankcije proti tej otoški državi. Evropska zunanja ministrica je napoved normalizacije odnosov med ZDA in Kubo konec lanskega leta pospremila z besedami, da 25 let po padcu Berlinskega zidu "pada še en zid", poroča RTV-jev dopisnik iz Bruslja Matjaž Trošt.

Pogajanja o sporazumu o političnem dialogu
Obisk Mogherinijeve poteka v obdobju, ko se je med Unijo in Kubo končal tretji krog pogovorov o sporazumu o političnem dialogu in sodelovanju, tudi na področju trgovanja; dialog sta strani začeli pred slabim letom, na začetku tega meseca sta se lotili vprašanj, povezanih tudi s človekovimi pravicami. Po navedbah diplomatov je to občutljivo poglavje pokazalo kar velik razkorak med interpretacijo določil prihodnjega sporazuma - kubanska stran naj bi opozarjala na nesprejemljivost vmešavanja v notranje zadeve. Naslednji krog pogajanj naj bi bil - tudi z diplomatskimi napori Mogherinijeve - še pred poletjem. Sporazum naj bi bil pripravljen do konca leta.

Evropska unija je sicer največji tuji vlagatelj na Kubi in po Venezueli drugi največji trgovski partner. Kuba je tudi priljubljen turistični cilj, tretjina turistov, ki obiščejo otok, pa prihaja iz evropske 28-erice, dodaja Trošt.