Igrače so drugo najpogosteje zaseženo ponarejeno blago na zunanjih mejah EU-ja. Foto: Reuters
Igrače so drugo najpogosteje zaseženo ponarejeno blago na zunanjih mejah EU-ja. Foto: Reuters

V primerjavi z letom 2015 se je število zaseženih izdelkov povečalo za dva odstotka, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Med zaseženimi izdelki na prvem mestu ostajajo cigarete (24 odstotkov), sledijo igrače (17 odstotkov), živila (13 odstotkov) in embalažni material (12 odstotkov).

Vsakdanji izdelki, ki bi bili lahko nevarni za zdravje in varnost, kot so hrana ter pijača, zdravila, igrače in gospodinjske električne naprave, predstavljajo več kot tretjino vsega zaseženega blaga.

"Ponarejeni izdelki predstavljajo veliko grožnjo za zdravje in varnost potrošnikov EU-ja ter obenem škodijo legalnemu poslovanju in državnim prihodkom," je ob tem povedal evropski komisar za ekonomske in finančne zadeve, obdavčenje in carino Pierre Moscovici.

Alkohol iz Singapurja, zdravila iz Indije
Leta 2016 je 80 odstotkov ponarejenih izdelkov prišlo iz Kitajske, ki tako ostaja glavna država izvora ponarejenega blaga. Veliko cigaret je prišlo iz Vietnama in Pakistana, največ alkoholnih pijač pa iz Singapurja. Iran je glavna država izvora za oblačilne dodatke, Hongkong za mobilne telefone, Indija pa za zdravila.

V več kot 90 odstotkih zasegov je bilo ponarejeno blago uničeno ali pa je bil sprožen kazenski postopek.

Evropska komisija tovrstna poročila objavlja vse od leta 2000.