Savdske oblasti so se za revizijo Badavijeve kazni odločile junija letos zaradi mednarodnega pritiska na državo, saj si za njegovo izpustitev iz zapora prizadevajo številne mednarodne vladne in nevladne organizacije. Foto: EPA
Savdske oblasti so se za revizijo Badavijeve kazni odločile junija letos zaradi mednarodnega pritiska na državo, saj si za njegovo izpustitev iz zapora prizadevajo številne mednarodne vladne in nevladne organizacije. Foto: EPA
false
Raif Badavi je v zaporu od leta 2012. Foto: Reuters

31-letnega Badavija so savdske oblasti obsodile na deset let zapora, tisoč udarcev z bičem in visoko denarno kazen, saj je na svojem blogu žalil islam. Do zdaj je prejel 50 udarcev, in sicer januarja letos, naslednja bičanja pa so oblasti preložile zaradi njegovega slabega zdravja. Badaviju bodo nagrado podelili na prireditvi v Strasbourgu.

Evropski parlament nagrado Saharova za svobodo misli od leta 1988 vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora.

V zaporu od junija
Raif Badavi je v zaporu od junija 2012, ker je ustanovil mrežo somišljenikov, ki se zavzemajo za človekove pravice v tej fevdalni teokraciji, ki ji vlada številčna kraljeva družina. Pred aretacijo je Badavi razglasil "dan liberalizma" in pozval h koncu verskega vpliva na življenje v Savdski Arabiji, konservativni monarhiji, ki vse slabše razporeja naftno bogastvo med svoje hitrorastoče prebivalstvo.

V zraku tudi grožnja s smrtno kaznijo
Julija 2013 je bil zaradi žalitve islama Badavi obsojen na dobrih sedem let zapora in 600 udarcev. Prizivno sodišče je sodbo razveljavilo in zahtevalo ponovno sojenje, ki pa se je zdaj končalo s tri leta daljšo kaznijo, dodatnimi 400 udarci z bičem in še globo 190 tisoč evrov. Decembra lani je Badaviju celo grozilo, da bi ga obtožili verskega odpadništva, za kar je v Savdski Arabiji zagrožena smrtna kazen.

Schulz zahteval njegovo pomilostitev
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je Badavija ob razglasitvi označil kot "izjemno pogumnega in zglednega človeka", ki ga je doletela ena najokrutnejših kazni, ki jo lahko "objektivno označimo kot brutalno mučenje". Savdskega kralja je pozval, naj nemudoma ustavi vsakršno kaznovanje Badavija, ga pomilosti in izpusti iz zapora, da bo lahko decembra osebno sprejel nagrado, ki mu je bila danes podeljena. Temu pozivu se je nemudoma pridružilo tudi več političnih skupin v Evropskem parlamentu.


Savdska Arabija izvedla 141. smrtno kazen letos
Savdska Arabija je sicer danes izvedla 141. smrtno kazen letos. Usmrtili so Abdulrahmana Al Asmarija, ki je bil obsojen zaradi umora. To je bila že četrta usmrtitev v zadnjih treh dneh v tej državi. Število smrtnih kazni, ki so večinoma izvedene z obglavljanjem z mečem, je v tej kraljevini na Arabskem polotoku od lani naraslo s 86 na 141.


Med kandidati tudi Nemcov

Letos sta bila v ožjem izboru kandidatov še umorjeni predstavnik ruske opozicije Boris Nemcov ter venezuelski politični zaporniki in opozicija vladajočim socialistom predsednika Nicolasa Madure. Lani je nagrado prejel ginekolog iz Konga Denis Mukwege.