Raif Badavi, demokratična opozicija v Venezueli in Boris Nemcov so trije kandidati, ki so letos v ožjem izboru za prejemnika nagrade Saharova. Foto: Evropski parlament
Raif Badavi, demokratična opozicija v Venezueli in Boris Nemcov so trije kandidati, ki so letos v ožjem izboru za prejemnika nagrade Saharova. Foto: Evropski parlament
Denis Mukwege
Lani je nagrado Saharova prejel kongovski ginekolog Denis Mukwege. Foto: Reuters

Omenjeno trojico so izmed šestih finalistov izbrali evropski poslanci, dobitnika nagrade Saharova za svobode misli pa bodo določili predsednik parlamenta Martin Schultz in vodje političnih skupin v parlamentu. Ime nagrajenca bodo objavili 29. oktobra, 16. decembra pa bodo nagrado podelili na prireditvi v Strasbourgu.

"Imamo tri odlične kandidate, vsi imajo odlike, vredne nagrade Saharova," je povedala Elena Valenciano, vodja odbora za človekove pravice. "Izbor Badavija poudarja pomen svobode izražanja, podpora venezuelski opoziciji prinaša sporočilo, da si želimo demokratičnih procesov v Venezueli, imenovanje Borisa Nemcova, ki je bil ubit zaradi svoje opozicijske vloge, pa pomeni, da nismo zadovoljni z razvojem človekovih pravic v Rusiji," je po glasovanju povedal vodja odbora za zunanjo politiko Elmar Brok.

Badavi zaradi svojega bloga obsojen na zapor in bičanje
31-letni savdski bloger Raif Badavi je avtor spletne strani "Free Saudi Liberals". Leta 2012 so ga aretirali, ker naj bi na svojem blogu žalil islam, in ga obsodili na deset let zaporne kazni, 1.000 udarcev z bičem in visoko denarno kazen. Prvih 50 udarcev je prejel januarja letos pred množico ljudi pred mošejo Al Džafali v mestu Džeda. Vsak teden naj bi prejel 50 udarcev, a so bičanje zaradi zapornikovega slabega zdravstvenega stanja, saj je zdravnik presodil, da novega bičanja ne bi preživel, vsak teden prelagali. "Evropa ne more biti več tiho, ko posameznikom grozi mučenje ali smrt samo zato, ker so v Savdski Arabiji izrazili svoje mnenje," je prepričan madžarski parlamentarec Tamás Meszerics, ki je dodal še, da je Badavi simbol boja za svobodo govora.

Koalicija za demokratične spremembe v Venezueli
Demokratično opozicijo v Venezueli sestavljajo organizacija Mesa de la Unidad Democrática in politični zaporniki. Gre za koalicijo, ki se je združila leta 2008, da bi s skupnimi močmi nasprotovala stranki zdaj že nekdanjega predsednika Huga Chaveza. Od ustanovitve dalje so venezuelske oblasti zaradi uresničevanja pravice do svobode aretirale ali v hišni pripor zaprle več politikov, študentov in opozicijskih voditeljev. Kot je povedal španski parlamentarec Fernando Maura Barandiarán, je izbor demokratične opozicije kot kandidata za nagrado Saharova način podpore gibanju in želja, da bi mu zagotovili nekaj zaščite.

"Nemcov si je želel demokratično in uspešno Rusijo"
Borisa Nemcova, nekdanjega namestnika premierja in ostrega kritika predsednika Vladimirja Putina, so februarja letos ubili nedaleč od Kremlja v Moskvi. "Nemcov je bil vodilna osebnost ruske družbe, ki si je prizadeval za demokratično, mirno in uspešno Rusijo. Kot opozicijski voditelj si je prizadeval razkriti korupcijo in zlorabo politične moči v Rusiji. In to je moral plačati s svojim življenjem," je ob izboru Nemcova povedal estonski parlamentarec Urmas Paet.

Lani je nagrado prejel Denis Mukwege
Evropski parlament nagrado Saharov za svobodo misli vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se še posebej odlikovali pri svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani je nagrado prejel ginekolog Denis Mukwege iz Konga, pred njim pa so nagrado že prejeli pakistanska borka za pravice deklet Malala Jusafzaj, južnoafriški borec za pravice temnopoltih in nekdanji predsednik Nelson Mandela in opozicijska voditeljica iz Mjanmara Aung San Su Či.