Nadia Murad Basi (na fotografiji) in Lamija Adži Bašar sta preživeli ujetništvo IS-ja in postali borki za pravice jezidov v Iraku. Foto: Reuters
Nadia Murad Basi (na fotografiji) in Lamija Adži Bašar sta preživeli ujetništvo IS-ja in postali borki za pravice jezidov v Iraku. Foto: Reuters
Nagrada Saharov borkama za pravice jezidov

Borki za pravice jezidov, manjšine pod udarom džihadistične skupine Islamska država, Nadia Murad in Lamija Adži Bašar sta iz vasi Koča v sindžarskem pogorju v Iraku. Tam so borci samooklicane Islamske države (IS) izvedli enega najhujših pokolov, številne ženske in dekleta pa odpeljali kot spolne sužnje.

Vodja skupine liberalcev (ALDE) v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt je zmagovalki opisal kot "navdih za ženske, saj sta pokazali neizmeren pogum in človečnost v imenu odvratne okrutnosti".

Med finalisti turški novinar in vodja krimskih Tatarov
Med finalisti za nagrado sta bila sicer še nekdanji turški urednik in novinar Can Dündar in vodja krimskih Tatarov Mustafa Džemilev. Nekdanji urednik in novinar turškega časnika Cumhuriyet Can Dündar je objavil posnetke, ki dokazujejo, da turške tajne službe upornikom v Siriji dobavljajo orožje. V Turčiji je bil obsojen na pet let in deset mesecev zapora zaradi razkritja državnih skrivnosti. Preživel je poskus umora in živi v izgnanstvu v Nemčiji.

Mustafa Džemilev je nekdanji sovjetski oporečnik in ukrajinski poslanec, ki se za pravice tatarske manjšine zavzema že več kot pol stoletja. Ko je bil star šest mesecev, so ga sovjetske oblasti z drugimi krimskimi Tatari deportirale v srednjo Azijo. Vrnil se je lahko šele 45 let pozneje. Danes zaradi ruske zasedbe Krima ne more v svojo domovino.

Slovesna podelitev nagrade bo 14. decembra v Strasbourgu. Evropski parlament nagrado Saharova vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani je nagrado dobil zaprti savdski aktivist in bloger Raif Badavi.

Nagrada Saharov borkama za pravice jezidov