Valovi prebežnikov še naprej preplavljajo Evropo in ne kažejo znakov popuščanja. Foto: Reuters
Valovi prebežnikov še naprej preplavljajo Evropo in ne kažejo znakov popuščanja. Foto: Reuters

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je skupaj s kolegoma iz Nemčije in Francije, Frank-Walterjem Steinemeierjem in Laurentom Fabiusom, v pismu visoki zunanjepolitični predstavnici EU-ja Federici Mogherini zapisal, da mora biti problematika vala prebežnikov glavna tema naslednjega srečanja zunanjih ministrov EU-ja.

"Članice EU-ja morajo izkazati večjo solidarnost," so zapisali ministri v pet strani dolgem pismu. Prav tako ocenjujejo, da je treba dodelati veljavno azilno zakonodajo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Več o predlogu na vrhu v Luxembourgu
Kot so poudarili v dokumentu, je trenutna kriza s prebežniki jasni kazalnik "omejitev in pomanjkljivosti" evropske azilne politike, ki jo je treba ustrezno spremeniti. Zavzeli so se za hitrejšo obravnavo prošenj za azil in tudi učinkovitejšo politiko deportacij prebežnikov, ki so na nezakonit način dosegli Evropo. K temu pa po njihovih besedah sodi enotno razumevanje znotraj EU-ja glede tega, katere države izvora beguncev so varne in katere ne.

Voditelji pozivajo EU k "odločnemu odzivu na krizo", ki jo je povzročil pritok prebežnikov z Bližnjega vzhoda in Afrike v Evropo. O predlogu bodo razpravljali na vrhu zunanjih ministrov EU-ja, ki bo 4. in 5. septembra v Luxembourgu.