Evropska unija
Mario Centeno in Jeroen Dijsselblom
50-letni Mario Centeno (levo) bo na položaju nasledil Jeroena Dijsselbloma. Centeno je bil izbranec evropske socialdemokratske družine, ki je zahtevala ta položaj z argumentom, da člani evropske desne sredine zasedajo vse tri ključne predsedniške položaje v osrednjih institucijah EU-ja. Foto: Reuters

Dodaj v

Novi šef evroskupine "finančni Ronaldo" Mario Centeno

Za položaj so se potegovali štirje kandidati
4. december 2017 ob 19:24,
zadnji poseg: 4. december 2017 ob 21:06
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Finančni ministri držav članic evroobmočja so za svojega novega predsednika izbrali Portugalca Maria Centena, ki bo na položaju sredi januarja zamenjal Nizozemca Jeroena Dijsselbloma. Mandat traja dve leti in pol.

Za položaj so se potegovali štirje kandidati: Centeno, Luksemburžan Pierre Gramegna, Slovak Peter Kažimir in Latvijka Dana Reizniece-Ozola. Centeno je zmagal v drugem krogu, potem ko sta po prvem krogu odstopila Latvijka in Slovak.

50-letni Centeno je po izvolitvi poudaril, da bo pri opravljanju tega pomembnega dela in gradnje konsenza tesno sodeloval z vsemi članicami evroskupine in Evropsko komisijo. Poudaril je pomen ohranitve finančne stabilnosti in konvergence.

Na vprašanje, ali se boji, da bo njegova izvolitev spodkopala politično stabilnost doma, glede na to, da ga podpirata dve stranki, ki nista naklonjeni evroskupini, je Centeno odgovoril, da je to evroskupina in da se domače teme naslavljajo doma. Portugalcu je takoj čestital predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je poudaril, da ima vse prave lastnosti za opravljanje naloge, ki je pred njim, opozoril na ambiciozne načrte in izrazil pričakovanje, da bodo tesno sodelovali.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici pa je poudaril dva izziva: poglabljanje gospodarske in denarne unije ter gladek iztek grškega programa. "Parabens amigo," je zaželel Centenu, pri čemer je to portugalsko čestitko izgovoril narobe. Vodja evropskega reševalnega mehanizma ESM Klaus Regling je poudaril, da je Centeno "strasten ekonomist" in da je igral pomembno vlogo pri tem, da je Portugalska, ki je pred leti potrebovala finančno pomoč, danes zgodba o uspehu.

Koga je podprla Slovenija, ni znano
Za koga je v prvem in drugem krogu glasovala Slovenija, ni bilo mogoče izvedeti. Na finančnem ministrstvu so poudarili, da je Slovenija zelo zadovoljna - tako zaradi same izbire Centena kot tudi zaradi poteka izbire, ki je potrdil enotnost evroskupine. Poleg tega so poudarili, da je bil Centeno že do zdaj zelo spoštovan kolega evroskupine, s katerim Slovenija deli številne sorodne poglede na ključna vprašanja, na primer reformo fiskalnih pravil, ter da je Portugalska po izhodu iz programa finančne pomoči na poti k dobremu okrevanju.

"Mario Centeno je prava izbira, da evroskupino zdaj, ko je po krizi naš pogled usmerjen naprej, popelje v obdobje, ki naj bi bilo osredotočeno na poglabljanje ekonomske in monetarne unije," so še sporočili z ministrstva ter dodali, da se ministrica Mateja Vraničar Erman tudi osebno zelo veseli sodelovanja z novim predsednikom. Pred glasovanjem so sicer na finančnem ministrstvu pojasnili, da se bo pri odločitvi upoštevala zlasti sorodnost stališč glede osnovnih vprašanj in odprtost za upoštevanje stališč manjših članic.

Centeno ekonomist z doktoratom s Harvarda
Centeno, rojen 9. decembra 1966, prihaja z juga Portugalske, iz turistične regije Algarve. Finančni minister je od 26. novembra 2015 v vladi socialista Antonia Coste. Ima doktorat iz ekonomije, pridobljen na univerzi Harvard. Kot ekonomist je delal v portugalski centralni banki, kjer je še danes svetovalec, sicer pa tudi kot profesor na univerzi. Centeno je poročen in oče treh otrok, po podatkih iz njegovega življenjepisa govori pet jezikov. Najbolj je znan po vzdevku "Ronaldo evroskupine", ki mu ga je po portugalskem nogometnem zvezdniku Ronaldu nadel bivši nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, potem ko je Portugalska izpolnila proračunske cilje. Portugalski mediji kot Centenov dosežek izpostavljajo, da EK kljub razmišljanju o tej možnosti na koncu ni uvedla sankcij proti Portugalski niti ni zamrznila evropskih sredstev zaradi neprimernega stanja javnih financ.O Centenu je sicer neuradno slišati pomisleke, da je akademik brez političnih izkušenj in karizme.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
jc-cfc
# 04.12.2017 ob 20:32
sicer rahlo off-topic glede na novico ampak - ti Portugalci pa majo zadnje desetletje kar nekaj ljudi na visokih položajih. Barrosso v EU, Guterres OZN, Centeno € območje, do Amaral v OZN, Soares.. Kar lep dosežek za njihovo diplomacijo, če pomislimo, da štejejo (le) 10 milijonov.
jc-cfc
# 04.12.2017 ob 23:12
@Eesti - da ne govorimo, da so Evropski prvaki v fuzbalu. Se jih je treba počasi bat :))
m72
# 05.12.2017 ob 11:30
Kaj je zdaj problem, cenzura, vprašal sem samo koliko šoldov so odrinili za tega "Ronalda". Vemo, da ronaldo ni glih poceni.
aaa
# 05.12.2017 ob 06:55
Clovek je iz Portugalske, ki je bila na nivoju Romunije naredil Portugalsko, ki je na nivoju najvecjih ekonomskih clanic.

Ti to resno? Portugalska je taka ciganarija, da glava peče.
velenjcan
# 04.12.2017 ob 23:44
Seveda je bilo treba v članku previdno zamolčati, da je Portugalska pod socialistično vlado, ki se je uprla neoliberalnemu s*anju a la Schaueble, država z visoko gopsodarsko rastjo, občutno zmanjšanim številom nezaposlenih in predčasnim odplačevanjem dolgov. Vse samo zato, ker portugalska levica ni nasedla propagandi neoliberalcev o varčevanju za vsako ceno, ki ga je slavna trojka ()Dijselbloem je agronom, ne ekonomist!) vsilila npr. Grkom.
robantus
# 05.12.2017 ob 09:53
Ni čudno, da rasteš več, če si pa relativno revnejši od ostalih v EU. Zakaj misliš, da imamo mi tako rast? Produktivnost ni glavno gonilo naše rasti, ker se ta giblje pod 1% letne rasti, ampak zmanjševanje bazena naše brezposelnosti. Večji kot je padec BDPja v krizi, večja bo pokrizna rast, pod pogojem da je makroekonomska stabilnost vsaj malo zagotovljena.

prizemljen
# 05.12.2017 ob 09:32
Clovek je iz Portugalske, ki je bila na nivoju Romunije naredil Portugalsko, ki je na nivoju najvecjih ekonomskih clanic.

Na podlagi česa sklepate o nivoju podobnem romunskemu in predvsem kdaj je bil ta nivo? Na podlagi česa sklepate o nivoju na ravni najuspešnejših.

Za drugo trditev si najprej poglejte BDP, ne samo njeovo rast (Kako je že tisto 10% od malo je pogosto manj kot 1% od veliko.Per capita so za Slovenijo!), povprečne plače, brezposelnost...

Za prvo trditev pa bi si mogoče morali kdaj ogledati Porugalsko (Tudi v živo in ne le iz števil, čeprav tudi te veliko povedo.) in njene razmere v 80-ih, 90-ih (Nivo zakotja v bosanskih hribih!) in potem vsa leta po 2000. Portugalska si je najbolj opomogla zaradi denarja iz evropske vreče (skladi...) in bila prav zaradi tega precej proti širitvi EU na vzhod, ker se je zavedala, da bo morala deliti z nekaterimi še revnejšimi oz, da bo zanje (in Špance) manj.
MZ
# 05.12.2017 ob 06:37
Prej "Super Mario" Draghi, zdaj "finančni Ronaldo" Centeno....
Toliko čudežnih dečkov, EU pa vedno bolj na psu.
aktivist
# 04.12.2017 ob 21:45
@robantus

Portugalska je med krizo bila zadolzena skoraj kot Grcija. Lani je imela eno najvecjih rasti v EU. Da ne omenjam tega, da so komunisti v koaliciji sele naredili portugalski gospodarski cudez. To da Portugalska nazaduje je laž.
burut13
# 05.12.2017 ob 13:06
Za koga je v prvem in drugem krogu glasovala Slovenija, ni bilo mogoče izvedeti.

Haloooo? Naši politiki zastopajo nas, mi pa ne moremo izvedeti, kako nas zastopajo? Saj bi rekel, da je s politiki nekaj narobe, ampak še bolj narobe je z "novinarji", ki kaj takega sploh zapišejo. Kaj pa dostop do informacij javnega značaja?
robantus
# 05.12.2017 ob 00:09
No, podatke na plano, par kazalnikov za primer.Poleg tega visok javni (121% BDP) in zasebni dolg (261% BDP), negativni tekoči račun na plačilni bilanci (10 mld EUR), javni proračunski deficit (0,9% BDP), zahtevan donos na 5 letne obveznice je pa nad 2%, najvišja takoj za Grčijo, medtem ko je za evro območje okoli 0%. Pa preden začnete jamrati da so to številke, ki nimajo osnove v realnosti, počakajte do naslednje krize ko bo Portugalska spet ena izmed težkih evro bolnic.
velenjcan
# 04.12.2017 ob 23:46
Zato pa Portugalska v vseh ostalih ekonomskih in družbenih kazalnikih nazaduje.

Ne smeši se, obstajajo tudi mediji, ki poročajo po resnici.
Eesti
# 04.12.2017 ob 22:11
jc-cfc celo Evrovizijo gostijo naslednje leto!
Skippy
# 05.12.2017 ob 20:46
Vse samo zato, ker portugalska levica ni nasedla propagandi neoliberalcev o varčevanju za vsako ceno, ki ga je slavna trojka ()Dijselbloem je agronom, ne ekonomist!) vsilila npr. Grkom.

Torej ta tvoja Portugalska se je zadolžila za ogromen denar, da je preživela ... in potem govoriš, da niso nasedli propagandi neoliberalcev? Kaj pa je to drugega kot neoliberalizem, če živiš na tuj račun od tujega denarja?

Me res zanima intelekt ljudi, ki so ti dali pluse ...
borut-blas
# 05.12.2017 ob 12:12
očitno je problem slovenije da se ne ući od portugalcev in kitajcev - oboji so izkoristili prednosti komunstične partije na oblasti
komunizem ni stalinizem, to je treba vedeti
komunzem je doživel evolucijo in je bolj realen kot ostale politične opcije
treba je resetirati možgane
predvsem gospodje iz sds
vaši vodilni i so bivši komunisti stalinove manire - 100 let za ćasom
naj vas spomnim da smo v 21 - tem stoletju
kitajci imajo načrt in ga izvajajo
zahod pa z ameriko načelu razmišla samo o dobičkih - bolno , patološko
in taka bolna država kot je zda lahko da na izbiro clintonovo ali trumpa ..
kaj mislite? niso kitajski komunisti daleč bolj normalni ljudje ?
Bivši uporabnik
# 05.12.2017 ob 11:20
Centeno, rojen 9. decembra 1966, prihaja z juga Portugalske, iz turistične regije Algarve. Finančni minister je od 26. novembra 2015 v vladi socialista Antonia Coste.

tako je. in levičarji si to zapomnite. tako kot je bil Dijsselblom socialist. vi pa kar naprej pluvate po desničarjih, čeprav so vaši na vrhu €
aktivist
# 05.12.2017 ob 09:29
@robantus

https://www.ft.com/content/ea7f2a22-4219-11e7-82b6-896b95f30f58

Verjetno se zato Portugalska 2x hitreje razvija v primerjavi s celotno EU.

Zemljevide, ki si jih dal so pa povsem neuporabni. Dal si zemljevid povprecnega IQ-ja. Pa zemljevid stevila patentov na leto, pa zeljevid brezposelnosti, kjer jim sploh ne kaze slabo. Da ne govorim, da so podatki ze skoraj 2 leti stari.
artoum
# 05.12.2017 ob 04:38
robantus
slika 3 je zanimiva ......
Ori
# 04.12.2017 ob 21:44
Demokratična EU.
Bivši uporabnik
# 05.12.2017 ob 11:22
Clovek je iz Portugalske, ki je bila na nivoju Romunije naredil Portugalsko, ki je na nivoju najvecjih ekonomskih clanic. In to koalicijo so vodili komunisti!

Portugalci imajo nižji standard od slovencev. res velik uspeh...
aktivist
# 05.12.2017 ob 09:21
@aaa

Res je, da je tam precej ruralnega okolja, ampak to ruralno okoje se razvija hitreje kot Anglija. Enako "ciganijo" kot ji ti pravis lahko zasledis na Poljskem, Irskem ali pa v Angliji.
aktivist
# 04.12.2017 ob 21:42
Kje ste nasprotniki socializma. Clovek je iz Portugalske, ki je bila na nivoju Romunije naredil Portugalsko, ki je na nivoju najvecjih ekonomskih clanic. In to koalicijo so vodili komunisti! Jamraci jamrajo, delavni delajo.
robantus
# 04.12.2017 ob 21:02
Zato pa Portugalska v vseh ostalih ekonomskih in družbenih kazalnikih nazaduje.
Kazalo