Pahor in Kosorjeva sta se na Trakošćanu srečala pred štirimi leti in takrat začrtala uspešno sodelovanje. Foto: EPA
Pahor in Kosorjeva sta se na Trakošćanu srečala pred štirimi leti in takrat začrtala uspešno sodelovanje. Foto: EPA

Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor in nekdanji premier, zdaj predsednik Borut Pahor se bosta na Trakošćanu srečala na četrto obletnico njunega prvega srečanja, kjer sta se dogovorila o reševanju dolgoletnega spora med Slovenijo in Hrvaško o meji med državama. Dogovor, sklenjen 31. julija 2009, je omogočil nadaljevanje hrvaških pogajanj z Evropsko unijo in pripeljal do arbitražnega sporazuma o načinu reševanja vprašanja meje med državama, predvsem na morju.

Na pobudo lokalne skupnosti bodo ob tej priložnosti na Trakošćanu odkrili tudi ploščo v spomin na omenjeno srečanje Pahorja in Kosorjeve.

"Pomen dogodka je vse večji"
"Ko čas teče, postaja pomen tega dogodka vse večji," je povedala Kosorjeva, ki je zdaj neodvisna poslanka v saboru. "Pred srečanjem na Trakošćanu so bile napetosti in sovraštvo med državama na vrhuncu, s Pahorjem pa sva se zavedala, da so mogoči tudi hujši incidenti, zato je imelo srečanje odločilen pomen za reševanje odprtih vprašanj med državama," je še povedala Kosorjeva.

"Že po srečanju na Trakošćanu se je avgusta 2009 za deset odstotkov zvišalo število turistov na Hrvaškem, kar so bili prvi rezultati najinega srečanja," je še povedala Kosorjeva ter poudarila pomembnost zaupanja med njo in Pahorjem, ki sta ga dosegla že na svojem prvem sestanku.

Sestanek s Pahorjem je bilo prvo pomembno zunanjepolitično srečanje Kosorjeve, ki je nekaj tednov pred tem, po nepričakovanem odstopu Iva Sanaderja, prevzela premierski položaj. Nekdanji hrvaški premier je večkrat dejal, da je odstopil, ker ni želel popustiti izsiljevanju Slovenije, ki je blokirala pristopna pogajanja med Hrvaško in Evropsko unijo.

Tudi Pahor je pozneje večkrat poudaril zgodovinski pomen srečanja s Kosorjevo na Trakošćanu, njun dogovor pa je postal model, ki so ga tudi v Bruslju pogosto izpostavljali kot vzor za reševanje dvostranskih sporov.

Srečala se bosta tudi s prebivalci obmejnih vasi
Pahor in Kosorjeva se bosta na Trakošćanu srečala tudi s prebivalci hrvaške Bednje in slovenskega Vidma. Gre za kraja ob hrvaško-slovenski meji, ki dolga leta uspešno sodelujeta.