Kosorjeva je že nekaj časa kritična do vodenja stranke pod Karamarkom. Foto: EPA
Kosorjeva je že nekaj časa kritična do vodenja stranke pod Karamarkom. Foto: EPA
Tomislav Karamarko
Pod novim predsednikom HDZ-ja Karamarkom je stranka izgubila podporo javnosti. Foto: BoBo

Častno razsodišče največje hrvaške opozicijske stranke je soglasno odločilo, da nekdanjo premierko brezpogojno izključijo iz HDZ-ja, saj je po njihovem mnenju s svojim obnašanjem in nastopi v javnosti kršila statut stranke.

Da odločitev o izključitvi postane dokončna, jo mora potrditi še predsedstvo stranke.

Po ugotovitvah častnega razsodišča Kosorjeva, ki je stranko vodila od julija 2009 do maja 2012, ni bila dejavna članica stranke, ker ni sodelovala niti na sejah predsedstva stranke niti zagrebškega odbora.

Kosorjeva, ki je razsodišče zapustila še pred sprejetjem odločitve, je novinarjem potrdila, da je imela vrsto ugovorov zaradi številnih kršitev statuta v postopku proti njej.

Častno razsodišče je zavrnilo vse njene ugovore in sprejelo nepravnomočno odločitev, na katero ima Kosorjeva možnost pritožbe.

Članom stranke je prekipelo po njenem pogovoru za Globus prejšnji teden, ko je med drugim kritizirala Karamarkovo vodenje stranke in dejala, da "ne bo tiho", kar naj bi si želel vrh stranke.

Od premierke do dvojnega poraza
Kosorjeva je v HDZ vstopila sredi 90. let prejšnjega stoletja na povabilo takratnega predsednika države Franja Tuđmana. Bila je poslanka HDZ-ja, ministrica in podpredsednica vlade v času premierja Iva Sanaderja, ki jo je imenoval za svojo naslednico po nepričakovanem odstopu leta 2009.

Hrvaško vlado je Kosorjeva vodila do poraza na parlamentarnih volitvah decembra leta 2011, položaj predsednice HDZ-ja pa je izgubila na strankarskih volitvah maja lani, ko jo je nasledil Tomislav Karamarko. Ta danes ni želel komentirati izključitve svoje predhodnice.

Iz HDZ-ja je v četrtek izstopil nekdanji minister za gospodarstvo in obrambo Branko Vukelić, ki je obtožil Karamarka, da HDZ vodi z ustrahovanjem in izsiljevanjem.

V zadnjih tednih so hrvaški mediji poročali o nezadovoljstvu nekaterih vidnejših članov HDZ-ja s Karamarkovim načinom vodenja stranke. Omenjala se je tudi možnost, da bi del članstva izstopil in ustanovil svojo stranko.