Pogovori naj bi potekali v konstruktivnem ozračju. Foto: EPA
Pogovori naj bi potekali v konstruktivnem ozračju. Foto: EPA
Viktor Orban
Na račun Budimpešte letijo številne kritike zaradi spornih zakonodajnih odločitev, Orban pa je včeraj kritiziral EU zaradi dvojnih meril pri pogajanjih o pomoči Madžarski. Foto: EPA

Barroso je zaveze Budimpešte pozdravil po današnjem neformalnem srečanju s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom v Bruslju, ki je po navedbah iz Evropske komisije potekalo v "konstruktivnem vzdušju".

Glavna tema pogovorov so bili predvsem pravni postopki, ki jih je Bruselj sprožil proti Madžarski zaradi neskladnosti njene zakonodaje z evropsko na treh področjih - pri zagotavljanju neodvisnosti madžarske centralne banke, organu za nadzor nad varstvom podatkov in glede upokojevanja sodnikov.

Najbolj je bila vseskozi v središču pozornosti neodvisnost centralne banke, saj je ta za Bruselj pogoj za začetek pogajanj o mednarodni finančni pomoči, za katero je konec lanskega leta zaprosila Budimpešta.

Na srečanju z Orbanom je Barroso pozdravil njegove zaveze, da bodo ukrepi za zagotavljanje neodvisnosti centralne banke - napovedane spremembe spornega zakona o centralni banki, ki so jih napovedale madžarske oblasti - izvedeni hitro in v celoti.

Predsednik komisije je ob tem upošteval tudi Orbanove zaveze o ureditvi drugih odprtih vprašanj, predvsem glede reforme pravosodja, upokojevanja sodnikov in neodvisnosti organa za nadzor nad varstvom podatkov.

Po srečanju je Orban menil, da so ovire za začetek pogajanj z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) v glavnem odpravljene. Izrazil je prepričanje, da sta Budimpešta in Bruselj "zelo blizu preboja". "Gre za vprašanje dni ali največ tednov," je dejal.

Budimpešta hoče odmrznitev sredstev
Orban je tudi skušal prepričati Barrosa, da državi s 1. januarjem 2013 odobri zamrznjenih 495 milijonov evrov evropskih sredstev. Finančni ministri EU-ja so Madžarski zamrznili omenjena sredstva, ker ni ukrepala pri zmanjšanju presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

Ob tem so ji sicer dali še eno priložnost, da se kazni izogne. Madžarska mora do 22. junija ustrezno ukrepati za zmanjšanje primanjkljaja v letošnjem letu, kar bo tudi sicer preverila Evropska komisija.

Madžarska naj bi z varčevalnimi ukrepi prihranila 517 milijonov evrov
Obljuba dela dolg. Še pred sestankom Orbana in Barrosa v Bruslju je Madžarska vlada že v ponedeljek sprejela nov sveženj varčevalnih ukrepov za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja na 2,5 odstotka v letošnjem letu in na 2,2, odstotka leta 2013.

Ukrepi med drugim obsegajo zvišanje nekaterih davkov, uvedbo davka na finančne transakcije ter zmanjšanje izdatkov za javno upravo, zdravstvo in javni prevoz. Z varčevalnimi ukrepi naj bi Madžarska letos prihranila 517 milijonov evrov, prihodnje leto pa dve milijardi evrov in se tako izognila napovedani zamrznitvi kohezijskih sredstev EU-ja.

Med varčevalnimi ukrepi je še uvedba davka na telefonske pogovore, s katerim bi se v madžarsko državno blagajno letos nateklo 100 milijonov evrov, prihodnje leto pa 173 milijonov evrov. Predviden je tudi nov, od 15 do 30-odstoten davek na zavarovanja in nov davek na finančne transakcije v višini 0,1 odstotka na transakcijo.

Orban kritičen do dela Evropske komisije
Ob sprejetju varčevalnih ukrepov je bil madžarski premier v svojem govoru izredno kritičen do EU-ja in njegovih dvojnih meril pri pogajanjih o finančni pomoči Madžarski. Dejal je, da EU zavlačuje pogajanja o t. i. previdnostnem posojilu Budimpešti in da očitno obstajajo nekakšni pogoji, ki si jih je komisija morda izmislila za začetek pogajanj. ''To je resno vprašanje dvojnih meril,'' je še dejal Orban.

Madžarska bo prihodnje leto ukinila davke na banke, ki naj bi jih leto zatem nadomestila z enotnim davkom na finančne institucije, ki bi bil usklajen na evropski ravni. Prav tako bo s prihodnjim letom uvedla nov sistem elektronskega cestninjenja na cestah in avtocestah, s čimer bi bil državni proračun bogatejši za 250 milijonov evrov letno.