Erjavec se v Ukrajini zavzema za politično rešitev in dialog. Foto: EPA
Erjavec se v Ukrajini zavzema za politično rešitev in dialog. Foto: EPA
Ukrajina
V Ukrajini bodo 25. maja potekale predsedniške volitve in glede na ravnanje Rusije se bo EU odločil o nadaljnjih ukrepih. Foto: EPA

"Če bi bile uvedene ostre gospodarske sankcije, bi to namreč pomenilo, da tako rekoč ne bi bilo več blagovne menjave med Rusijo in Slovenijo, to pa bi močno prizadelo slovensko gospodarstvo," je po srečanju zunanjih ministrov Evropske unije v Bruslju pojasnil Erjavec.

Vodje diplomacij članic EU-ja so sprejeli dodatne sankcije proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini in sporočili, da se bodo o še ostrejših ukrepih odločali po ukrajinskih predsedniških volitvah 25. maja.

Če bi Rusija preprečila izvedbo transparentnih volitev 25. maja in če bi ruske čete vdrle v Ukrajino, bi bile sankcije takoj sprejete, je dejal minister.

Erjavec je pojasnil, da bi absolutna prepoved gospodarskega sodelovanja z Rusijo za Slovenijo, ki ima okoli 1,6 milijarde evrov blagovne menjave s to državo, pomenila izpad okoli 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Po njegovih besedah ostre gospodarske sankcije ne bi močno udarile le Slovenije, ampak tudi motor gospodarske rasti v Evropski uniji, Nemčijo in Francijo, ter nasploh močno poslabšale makroekonomsko sliko Evrope.

Erjavec računa na modrost
Če se bodo razmere umirile, pa je po mnenju Erjavca veliko možnosti, da se nič ne zgodi. Sam si ne želi črnega scenarija in upa, da se bo našla politična rešitev in da sankcije ne bodo potrebne, ter računa na dovolj modrosti vseh političnih igralcev.

"Treba je vedeti, da se zgolj gospodarske sankcije doslej niso še nikdar pokazale kot ključne pri iskanju dolgotrajne miroljubne rešitve," je še opozoril.

Ob tem je Erjavec zatrdil, da bo ob morebitnem sprejemanju gospodarskih sankcij zagotovo branil interese slovenskega gospodarstva, kot je to storil ob uvajanju sankcij proti Belorusiji, pri čemer Slovenija ni utrpela nobenih posledic.

Minister je tudi izpostavil, da bi v normalnih okoliščinah lahko kmalu dosegli za dve milijardi evrov blagovne menjave z Rusijo, in spomnil, da naj bi se maja na ekspertni ravni pripravil načrt gospodarskega sodelovanja Rusije in Slovenije za prihodnje leto.

Jeseni je predviden sestanek mešane gospodarske komisije Rusije in Slovenije, ki naj bi potrdila program gospodarskega sodelovanja, a zdaj čakamo, kaj bo prinesel čas, je dejal Erjavec.

EU z novimi sankcijami proti Rusiji
EU z novimi sankcijami proti Rusiji