Pavliha je kritičen do hrvaškega arbitra. Foto: BoBo
Pavliha je kritičen do hrvaškega arbitra. Foto: BoBo
Piranski zaliv
Arbitražno sodišče bo določilo mejo na morju in kopnem. Foto: BoBo

Strokovnjak s Fakultete za pomorstvo in promet v Portorožu pravi, da je Vukas nedvomno eden vodilnih hrvaških strokovnjakov za pravo morja in nekdanji sodnik Mednarodnega sodišča za pravo morja v Hamburgu, vendar Pavliho skrbi njegovo radikalno in večkrat javno izraženo stališče do določitve hrvaško-slovenske meje, kar ni običajno niti primerno oziroma etično za morebitne arbitre, ki ne bi smeli vnaprej prejudicirati svojih odločitev.

Pavliha je prepričan, da je imenovanje Vukasa v nasprotju z arbitražnim sporazumom, zato bi morala po njegovem mnenju Slovenija v 30 dneh po uradni notifikaciji imena hrvaškega arbitra izpodbijati njegovo imenovanje.

Kot pojasnjuje Pavliha, je Vukas, denimo, že raztolmačil izraz "odprto morje" in trdil, da arbitražno sodišče po vseh pravilih Sloveniji ne bi smelo dosoditi dimnika oziroma koridorja, po katerem bi ladje plule v slovenske teritorialne vode, ne glede na pravni status morja v tem koridorju, temveč le služnostni prosti prehod, ki bi bil nekoliko liberalnejši od neškodljivega prehoda po konvenciji ZN-a o pravu morja iz leta 1982.

"Nepristranskost Sekolca je naša prednost"
Iz Vukasovih javnih stališč je torej očitno, da ima o zadevi že izdelano mnenje, kar pomeni, da ni primeren za arbitra, je bil jasen Pavliha ter dodal, da so našemu arbitru Jerneju Sekolcu nekateri politiki očitali pretirano nepristranskost in molčečnost, ker ni želel komentirati konkretnega spora, vendar se utegne to pokazati kot naša prednost, saj bo Sekolec izpadel bistveno kredibilneje od preostalih treh "evropskih" arbitrov kot Vukas.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so na vprašanje, ali bodo izpodbijali imenovanje Vukasa za arbitra, za MMC odgovorili, da morata v skladu z 2. členom arbitražnega sporazuma državi v 15 dneh po opravljenih imenovanjih predsednika in dveh članov arbitražnega sodišča s seznama Evropske komisije imenovati še po enega člana arbitražnega sodišča, česar Hrvaška še ni storila.

Zato želijo na MZZ-ju slediti postopku in počakati, da Hrvaška tudi uradno predlaga svojega predstavnika za člana arbitražnega sodišča. Po njegovem imenovanju bo Slovenija skrbno pretehtala razloge in mogoče posledice zahteve po izločitvi ter na podlagi te presoje tudi sprejela najboljšo rešitev, so sporočili z MZZ-ja.

Na MZZ-ju so še pojasnili, da dobro poznajo stališča hrvaških mednarodnih pravnikov do slovensko hrvaškega mejnega vprašanja, kar bo tudi pomemben element pri sprejemanju končne odločitve.