Hollande je bil v prvem odzivu po Trumpovi zmagi precej oster. Trumpu je sicer čestital, a dejal, da se z njegovo izvolitvijo začenja obdobje negotovosti. Foto: EPA
Hollande je bil v prvem odzivu po Trumpovi zmagi precej oster. Trumpu je sicer čestital, a dejal, da se z njegovo izvolitvijo začenja obdobje negotovosti. Foto: EPA
Cecilia Malmström
Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström meni, da je prihodnost z Donaldom Trumpom nejasna. Foto: EPA

Trump in Hollande sta se po telefonu pogovarjala približno osem minut, so sporočili iz krogov blizu Hollanda. "Strinjala sta se o sodelovanju pri obravnavi številnih ključnih vprašanj, da bi tako razjasnili stališča o vojni proti terorju, Ukrajini, Siriji, iranskem jedrskem vprašanju in pariškem podnebnem dogovoru," je po pogovoru za Reuters dejal neimenovani vir. Spomnila sta se tudi "zgodovine in vrednot, ki so državama skupne, ter prijateljskih odnosov med Francijo in ZDA", je še povedal vir, ki dodaja, da je pogovor potekal v "dobrem vzdušju".

Trump je sicer v Franciji izzval ostre kritike z izjavo, da bi se lahko terorističnim napadom v Parizu 13. novembra lani, v katerih je umrlo 130 ljudi, izognili, če bi imela država ohlapnejšo zakonodajo glede orožja.

V četrtek je Trump po telefonu govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki mu je čestitala za zmago in izrazila zadovoljstvo, da ga bo lahko v Nemčiji pozdravila najpozneje julija 2017, ko bo v Hamburgu vrh skupine G20. Ob tem se je zavzela za nadaljnje sodelovanje Nemčije in ZDA na podlagi skupnih vrednot, je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade George Streiter.

Juncker: Poučiti ga moramo, kaj je Evropa in kako deluje
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v svojem petkovem nagovoru študentom v Luksemburgu dejal, da izvolitev Trumpa predstavlja tveganje za odnose med Evropsko unijo in ZDA. "Izvoljenega predsednika bomo morali poučiti, kaj je Evropa in kako deluje," je dejal in dodal, da Američani po navadi nimajo nobenega interesa za Evropo.

Ruski premier Dmitri Medvedjev je med petkovim obiskom Zahodnega brega dejal, da Rusija pričakuje, da bodo sankcije Zahoda zaradi konflikta v Ukrajini ostale nespremenjene tudi po Trumpovi izvolitvi. "Naše stališče je, da bodo sankcije ostale nespremenjene," je dejal Medvedjev.

Kaj bo s TTIP-om?
Medtem po besedah evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström po zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah za zdaj ni pričakovati novih krogov pogajanj EU-ja in ZDA o trgovinskem sporazumu TTIP. Dodala je, da novi krogi pogajanj o TTIP-u trenutno verjetno niso smiselni. Po Trumpovi izvolitvi za novega predsednika pravzaprav ne vemo, kaj se bo zgodilo, je poudarila Cecilia Malmström ob prihodu na zasedanje ministrov EU-ja za trgovino v Bruslju.

Komisarka je še dejala, da obstajajo dobri razlogi za to, da lahko pričakujemo premor v procesu o TTIP-u in da to ne bo največja prioriteta nove administracije. Nekateri viri v Bruslju so pred ameriškimi volitvami sicer neuradno poudarjali, da bi bila usoda TTIP-a vprašljiva tudi, če bi zmagala demokratka Hillary Clinton.

Ministri EU-ja, pristojni za trgovino, bodo v Bruslju razpravljali tudi o naukih, ki jih prinaša saga s trgovinskim sporazumom EU-ja in Kanade, znanem po angleški kratici Ceta. Slovenijo na zasedanju zastopa državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.