Kitajska meni, da so njeni proizvajalci sončnih celic in plošč zgolj bolj konkurenčni od evropskih. Foto: EPA
Kitajska meni, da so njeni proizvajalci sončnih celic in plošč zgolj bolj konkurenčni od evropskih. Foto: EPA

Evropska komisija je v soboto privolila v pregled podaljšanja omejitev, kar omejitve samodejno podaljša za najmanj leto dni. Leta 2013 je namreč v poskusu reševanja spora zaradi poceni kitajskih izdelkov komisija določila najnižjo prodajno ceno in omejila dovoljeno število kitajskih sončnih celic, ki se lahko prodajajo v EU-ju, te omejitve pa bi se morale izteči ta mesec.

Komisija se je za podaljšanje odločila na prošnjo združenja proizvajalcev omenjenih izdelkov v EU-ju EU ProSun. Kot so sporočili iz Evropske komisije, bi konec omejitev pomenil nadaljevanje dampinga in škodo za evropsko industrijo. Ta se je bala, da bodo lahko njeni kitajski tekmeci v EU uvažali brez dajatev.

V EU ProSunu menijo, da kitajski proizvajalci sončnih plošč in celic ne spoštujejo mednarodnih trgovskih pravil, zato mora EU po njihovem mnenju v celoti obdržati obstoječe ukrepe.

Leta 2011 za 21 milijard kitajskih plošč in celic
Leta 2011 je uvoz sončnih plošč in celic iz Kitajske v EU narasel na 21 milijard evrov, evropski proizvajalci pa obtožujejo Kitajsko, da svojim izdelovalcem pomaga z ugodnimi posojili in drugimi mehanizmi. Kitajska vztraja, da ne dela nič narobe in da so njeni proizvajalci preprosto bolj konkurenčni.